Pretraga

Želite da kupite art print od lokalnih autora, ali ne znate odakle da počnete? Od našeg mini vodiča

Želite da kupite art print od lokalnih autora, ali ne znate odakle da počnete? Od našeg mini vodiča

Tekst: BURO.

Nije jednostavno započeti sa kolekcionarstvom, a nije jednostavno ni pronaći rad koji nam se veoma dopada a koji zapravo možemo i da priuštimo. Radovi ne moraju biti preskupi, ali tužna činjenica je da i takvi često nisu prioritet i da nikada ne ostane dovoljno novca za sliku koju zaista želimo. Međutim, šta ako bismo vam rekli da postoji jako dobar sistem za kupovinu koji stvarno ne mora da košta mnogo, a veoma obogaćuje i prostor i ličnu kolekciju? Printovi!

Kratka, naizgled poznata ali zapravo veoma komplikovana reč. Kada je umetnost u pitanju “print” izaziva mnogo zabune budući da može da označava mnogo stvari međutim treba imati na umu da na prvom i osnovnom mestu, prava stvar, kada se kaže “print” jeste grafika. Litografija, linorez, drvorez… Grafika se gotovo uvek radi u seriji, znači podrazumeva više radova i iako je u seriji isprintano recimo 15 primeraka istog rada (ukupan broj u seriji, i vaš primerak se čita u donjem uglu recimo kao 5/15) autor je morao da napravi ili tablu ili uradi crtež koji je bio predložak pa je tako svaki od “printova” zapravo originalni rad. Na taj način printovi postaju najbolji prijatelj svakog ljubitelja umetnosti jer ukoliko želite da opremite stan originalnim delima, želite da podržite lokalnu (regionalnu, globalnu, koju god) art scenu, a ipak sve to radite sa ograničenim budžetom, printovi su pravo rešenje.

Ipak, pre nego što se upustite u to, valjalo bi proći osnovna "šta", "gde", "kako" pitanja i ostale nedoumice.

Da li su printovi kopija rada umetnika?

Printovi nisu ni kopije ni posteri. Zapravo oni su poseban rad koji funkcioniše potpuno nezavisno od bilo kog drugog umetnikovog rada (iako nije redak slučaj da skica neke slike postane predložak za print). Iako činjenica da ima više istih radova može da umanji ideju o “originalnosti” i učini da se osetite manje posebnim što imate neki rad, kada isti ima još desetoro, dvadesetoro ljudi, ovo je ravnopravno umetničko delo bilo kom drugom, i galeristi koji su posebno fokusirani na rad sa printovima kažu da ovaj medij zapravo i omogućava uzbudljive i sveže eksperimente. Setite se recimo Warholovih Merlinki. U pitanju je isti rad, samo u drugačijem koloritu.

Ipak postoji nešto što unosi zabunu kada su printovi i kopije u pitanju a to je digitalna reprodukcija. U tom slučaju nije u pitanju autorski otisak već reprodukcija rada koja se besomučno printa (recimo Klimtov “Poljubac” na svemu živom i neživom što možete doneti iz Beča). Umetnički on nema nikavu posebnu vrednost, ali ga takođe treba razlikovati od rada koji jeste autorski ali je takođe i digitalno štampan. Digitalno izrađeni crtež koji se potom štampa na papiru, nije grafika, ali jeste print koji je autentičan i unikatan.

Da li je print označen brojem “1” skuplji od ostalih?

Nekada to jeste bilo pravilo kada su se matrice za otisak pravile od znatno poroznijih materijala. Bakar je recimo dosta mekan metal, i kako se printa serija, matrica bi se pod pritiskom i od korišćenja “izlizala” i original se menjao tako što je gubio detalje pa su printovi sa većim brojem imali po neki detalj manje u odnosu na prve. Danas je od toga ostao samo mit, pa broj 1 vredi isto koliko i broj 50, osim ako iz nekih specifičnih razloga nije definisano drugačije. Digitalni print ne menja svoj kvalitet od prvog do poslednjeg, a ni bilo koja druga tehnika (recimo litografija) budući da se sada sve serije rade odjednom, i nakon čitavog procesa štampanja galerija prolazi kroz sve printove da proveri da su svi identični a autor ih potpisuje sve kao svoj rad.

Zašto su neki printovi tako jeftini a neki preskupi?

Ovo je pitanje koje važi za art svet i sve medije uopšte. Razlog za višu cenu može biti raznorazan kao i u svim drugim kategorijama, ali recimo da zavisi ili od retkosti primerka iz određene serije (ukoliko je u pitanju poznati umetnik iz istorije) ili poznatosti autora (ukoliko je u pitanju savremeni umetnik), a pored toga su važni i kompleksnost samog rada, tehnika, kompozicija.

Gde da kupim printove?

Poslednje ali ne i najmanje važno a zapravo i prilično sjajno pitanje. Kupovina printova je dobra početna tačka za sve koji žele da se bave kolekcionarstvom, kao i one koji nemaju takve tendencije već samo žele komad umetnosti za svoj stan, ili poklon i valja znati koja mesta u gradu su sjajan početak.

Centar za grafiku i vizuelna istraživanja

Epicentar u kom nastaje najveći broj radova koje posle viđamo u ostalim galerijama i na izložbama. Pored aktuelnih izložbi koje imaju i na kojima je moguće otkriti svog novog omiljenog umetnika ili umetnicu, postoji i veliki broj radova koji su već odavno izašli iz radionice i koji su na prodaju, tako da svratiti u Parisku 16 je uvek dobra ideja. Izvedene u malim tiražima, pristupačnih cena, njihove grafike su dostupne svima koji vole i cene medij grafike. 

Remont Art Shop

Galerija Remont pored svog izložbenog programa ima i Remont Art Shop kao prostor u kome je moguće kupiti radove umetnika starije i mlađe generacije koji su kroz svoju karijeru sarađivali sa nezavisnom umetničkom asocijacijom Remont.

Wunderkammer galerija

U Wunderkammer ćete možda svratiti po print koji vam se dopao ali ćete sigurno ostati znatno duže od planiranog jer je zaista prostor kao što mu ime i nagoveštava. Kabinet čudesa!

Matrijaršija

Matrijaršija je autonomni kulturni centar, samostalni organizam koji predstavlja melting pot za ilustratore, pesnike, studente umetnosti, izdavače, intelektualce, slikare, grafičare, i sve one koji se smatraju nečim od navednog. Redovno održavaju sajam Fijuk na kom je moguće pronaći nešto iz njihove produkcije, kao i godišnji festivla Novo Doba, a njihova online prodavnica je prepuna zanimljivih radova od kojih će vam sigurno neki privući pažnju.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor