Želite da kupite art print od lokalnih autora, ali ne znate odakle da počnete? Od našeg mini vodiča

    26.08.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/08/printovi_cover.jpg

    Nije jednostavno započeti sa kolekcionarstvom, a nije jednostavno ni pronaći rad koji nam se veoma dopada a koji zapravo možemo i da priuštimo. Radovi ne moraju biti preskupi, ali tužna činjenica je da i takvi često nisu prioritet i da nikada ne ostane dovoljno novca za sliku koju zaista želimo. Međutim, šta ako bismo vam rekli da postoji jako dobar sistem za kupovinu koji stvarno ne mora da košta mnogo, a veoma obogaćuje i prostor i ličnu kolekciju? Printovi!

    Kratka, naizgled poznata ali zapravo veoma komplikovana reč. Kada je umetnost u pitanju “print” izaziva mnogo zabune budući da može da označava mnogo stvari međutim treba imati na umu da na prvom i osnovnom mestu, prava stvar, kada se kaže “print” jeste grafika. Litografija, linorez, drvorez… Grafika se gotovo uvek radi u seriji, znači podrazumeva više radova i iako je u seriji isprintano recimo 15 primeraka istog rada (ukupan broj u seriji, i vaš primerak se čita u donjem uglu recimo kao 5/15) autor je morao da napravi ili tablu ili uradi crtež koji je bio predložak pa je tako svaki od “printova” zapravo originalni rad. Na taj način printovi postaju najbolji prijatelj svakog ljubitelja umetnosti jer ukoliko želite da opremite stan originalnim delima, želite da podržite lokalnu (regionalnu, globalnu, koju god) art scenu, a ipak sve to radite sa ograničenim budžetom, printovi su pravo rešenje.

    Ipak, pre nego što se upustite u to, valjalo bi proći osnovna „šta“, „gde“, „kako“ pitanja i ostale nedoumice.

    Gde da kupim printove?

    Poslednje ali ne i najmanje važno a zapravo i prilično sjajno pitanje. Kupovina printova je dobra početna tačka za sve koji žele da se bave kolekcionarstvom, kao i one koji nemaju takve tendencije već samo žele komad umetnosti za svoj stan, ili poklon i valja znati koja mesta u gradu su sjajan početak.

    Centar za grafiku i vizuelna istraživanja

    Epicentar u kom nastaje najveći broj radova koje posle viđamo u ostalim galerijama i na izložbama. Pored aktuelnih izložbi koje imaju i na kojima je moguće otkriti svog novog omiljenog umetnika ili umetnicu, postoji i veliki broj radova koji su već odavno izašli iz radionice i koji su na prodaju, tako da svratiti u Parisku 16 je uvek dobra ideja. Izvedene u malim tiražima, pristupačnih cena, njihove grafike su dostupne svima koji vole i cene medij grafike. 

    Remont Art Shop

    Galerija Remont pored svog izložbenog programa ima i Remont Art Shop kao prostor u kome je moguće kupiti radove umetnika starije i mlađe generacije koji su kroz svoju karijeru sarađivali sa nezavisnom umetničkom asocijacijom Remont.

    Wunderkammer galerija

    U Wunderkammer ćete možda svratiti po print koji vam se dopao ali ćete sigurno ostati znatno duže od planiranog jer je zaista prostor kao što mu ime i nagoveštava. Kabinet čudesa!

    Matrijaršija

    Matrijaršija je autonomni kulturni centar, samostalni organizam koji predstavlja melting pot za ilustratore, pesnike, studente umetnosti, izdavače, intelektualce, slikare, grafičare, i sve one koji se smatraju nečim od navednog. Redovno održavaju sajam Fijuk na kom je moguće pronaći nešto iz njihove produkcije, kao i godišnji festivla Novo Doba, a njihova online prodavnica je prepuna zanimljivih radova od kojih će vam sigurno neki privući pažnju.

    Saznaj više:
    Povezani članci: