Pretraga

\"Free download\": Muzeji sa otvorenim arhivima koje možemo da pretražujemo i koristimo

"Free download": Muzeji sa otvorenim arhivima koje možemo da pretražujemo i koristimo

Tekst: BURO.

Umetnost nekada ume da deluje kao svet koji oko sebe ima neprobojni zid u čiju je hermetičnost teško zadreti. Ako ostavimo po strani stručnjake kojima pričanje u gotovo šiframa nije strano, ovakav osećaj dolazi i od činjenice da deluje da je komplikovano steći znanje o umetnosti, a nekada je čak uopšte i videti uživo. Neki muzeji su nam daleko (sada evropski i svetski), ulaznice su za ponešto i prilično skupe, a redovi kakvih se sećamo ispred muzeja kao što su Gugenhajm ili Pompidu centar u Parizu, prilično obeshrabrujući. Ipak, postoji mesto gde se sve to izjednačava i čini dostupnim. Internet naravno! Procesi digitalizacije i besplatne edukacije su počeli već neko vreme unazad ali su tokom prethodne godine dosegili svoj vrhunac i kako je programa manje, muzeji su počeli da online arhiviraju svoje kolekcije i otvaraju ih za javnost barem na ovaj način. Izdvojili smo pet najboljih galerija i muzeja odakle možete ne samo downloadovati poznate radove neko i naučiti neke propuštene lekcije istorije umetnosti.

"Free download": Muzeji sa otvorenim arhivima koje možemo da pretražujemo i koristimo (фото 1)

Arhiva je podeljena prema nacionalnosti autora, periodu, stilu i tako nekako je i savladivo pronaći svoje favorite među 54,000 radova. Tim koji stoji iz digitalizacije se izuzetno trudio da fotografije budu u visokom kvalitetu i ovo je jedna od retkih prilika gde je moguće pronaći fotografiju egipatskog portreta u velikoj rezoluciji. Toliko velikoj da se vidi svaka pukotina farbe. Prelepo.

"Free download": Muzeji sa otvorenim arhivima koje možemo da pretražujemo i koristimo (фото 2)

U totalu, MET broji nekih 2 miliona radova. Sasvim jasno nije moguće sve to nikada videti uživo, sada ne možemo da vidimo ni deo, i u tome jedino mogu da uživaju Njujorčani za koje je poseta trenutno moguća i besplatna. Mi ostali moramo da okrenemo radar ka online svetu gde je napravljena prilično ekstenzivna kolekcija od antike do danas. Osim što uz svaki rad ide detaljan opis dela, istorijat, i dalje reference koje mogu biti korisne, većina radova prati i audio priča o bilo radu konkretno bilo period iz kog je i sveukupno pretraživanje MET-ove online kolekcije jeste mini tura kroz muzej.

"Free download": Muzeji sa otvorenim arhivima koje možemo da pretražujemo i koristimo (фото 3)

Rijksmuseum- legendarni muzej, sa još legendarnijom stalnom kolekcijom, i čuvenom Rembrantovom "Noćnom stražom" za koju verovatno svi imamo utisak da smo je videli uživo iako možda i nismo. Rijks muzej je napravio posebnu platformu RIjksstudio na kojoj je sve što je potrebno da uradite da se ulogujete. Nakon toga sve manje više izgleda kao na Pinterestu i možete da pravite svoj board od Rijksove kolekcije a i da iskoristite neke njihove savete kako i šta da iskoristite. Koja fotografija bi bila super sa pozadinu ekrana, a koja može da se odštampa na masku za telefon? Veoma user-friendly, pametno, i savremeno.

"Free download": Muzeji sa otvorenim arhivima koje možemo da pretražujemo i koristimo (фото 4)

SMK, Danski narodni muzej je najveća institucija u ovoj zemlji. SMK trenutno broji preko 260 000 radova, a kolekcija je prvobitno osnovana kao kraljevska kolekcija, što znači da je bila privatno vlasništvo kralja. Ipak, sa uvođenjem demokratije sredinom 1800-ih kraljeva umetnika kolekcija je postala narodna, a od početnih radova se vremenom samo razvijala i bogatila. S obzirom na to da i dalje smatraju da "umetnost pripada svima" preko 30 000 fotografija radova iz kolekcije je trenutno obeleženo kao "javni pristup" i mogu da im pristupe svi.  Online kolekciju je moguće pretraživati po bojama i temama i veoma je jednostavno snalaziti se ovde.

"Free download": Muzeji sa otvorenim arhivima koje možemo da pretražujemo i koristimo (фото 5)

LACMA je najveći muzej na zapadnoj obali SAD sa kolekcijom od preko 142 000 predmeta koji bacaju svetlo na 6000 godine umetničkog izražavanja širom planete kroz printove, komade nameštaja, slike, crteže, fotografije… Posvećeni su cilju da prikažu različite istorije umetnosti a ne samo zapadno evropsku i američku perspektivu, i dočaraju razvoj umetnosti, njen tempo i dinamiku svuda na svetu. LACMA izlaže i interpretira radove iz novih neočekivanih perspektiva koje su podržane bogatim kulturnim nasleđem regiona i diverznom populacijom. Online sadržaj je još jedan od načina da uspeju u tome, ali i da umetnost približe svoj populaciji koja je zainteresovana za umetnost ne samo onima koji imaju priliku i mogućnost da idu u muzeje. Svaki rad prati legenda sa osnovnim podacima, a moguće je downloadovati ih kao JPEG ili TIFF format za štampanje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor