Pretraga

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna

Tekst: BURO.

Svi znamo da je 2020. godina bila svakakva ali nikako normalna. Ipak, nekako smo uspeli da je izguramo i da postanemo malo pametniji, malo odgovorniji, da se zaljubimo u neke nove naslove, otkrijemo neke nove trendove, i naučimo neke nove reči. Recimo ko bi prošle godine rekao da će nam ove u isto vreme reč “astra-zeneka” išta značiti?

Sa pandemijom koja je istumbala naše živote naopačke smo na istoj stranici već godinu dana, i koliko je donela besomučno dosadnih Zoom sastanaka iz polu sakoa polu pidžame, fizičku distancu, zatvorenost, i strah, toliko treba biti fer i reči se i ponešto lepo desilo. Tokom ovih “nesigurnih i ludih” vremena kako je manje više započinjao svaki mejl koji smo dobijali tokom prethodne godine, jedna stvar je sigurna. Da nije bilo popularne kulture da nam pruža neverovatno sigiruno utočište i beg od svega verovatno je da bi nam sve još mnogo mnogo teže palo. Zato, u mesecu godišnjice od pandemije, osvrćemo se na najsnažnije momente koji su obeležili pandemijsku godinu i spasili nas.

MART

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 1)

Kada smo prvi put čuli da “svi susreti koji nisu neophodni” treba malo da se stave na pauzu bili smo u istinskom šoku, ali i verovali da će sve to brzo da prođe ,a ruku na srce nismo ni znali šta to sve tačno podrazumeva i koliko će reč “distanca” zaista to stvarno i biti. Već za dve nedelje od tih prvih preporuka, došli smo do stadijuma “morate da ostanete kod kuće” i kolektivno bili užasnuti novom svakodnevicom. U tom se pojavio “Tiger king”. Lucidni, dramatični, prešareni univerzum, gigantskih egoa i suludih ideja, koji je za sve nas cool cats and kittens bio preko potrebna pauza od svega.

APRIL

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 2)

TikTok je realno postojao od 2017. ali je bio potreban posebno traumatičan april 2020. da nam se sve poznato smuči i da ga izrabimo do maksimuma da bismo počeli da otkrivamo ovaj čudesni paralelni univerzum. Odjednom su svi počeli tu da snimaju, igraju, šeruju, i zabeležen je ultimativni rekord downloadovanja samo u aprilu - 2 milijarde. Od tada kada je eksplodirao postao je fenomen popularne kulture i mesto na kome se od tada pa na dalje sve dešava. Upravo TikTok je doveo do još jednog spasa- dugo zaboravljeno nasleđe fitnes vežbi iz 80-ih. Aerobik uz Jane Fondu i ostali retro videi za vežbanje su postali apsolutni trend na TikToku u vreme zatvorenih teretana. Uz tu opsesiju, počela je još jedna… “Normalni ljudi”, i nije prestala ni danas, gotovo 365 dana kasnije, kad se radujemo još jednoj ekranizaciji Rooneynog romana.

MAJ

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 3)

Ubistvo Georgea Floyda u Mineanapolisu 25. maja je pokrenulo društvene proteste tektonskih razmera. Grad po grad, država po država, mesec po mesec, stotine hiljada protestanata su zauzele ulice širom SAD, ali i preko okeana, u cilju borbe za ljudska prava, i okončavanje viševekovnog rasizma i marginalizacije zbog rase. Black Lives Matter je postao pokret svetski važan, u kom su svi obespravljeni mogli da izađu na ulice i iskažu svoj protest. Bio je glasan poziv za okončavanje sistematskog rasizma, posle kog su stvari zaista i počele da se menjaju. Malo po malo, ali izuzetno značajno.

JUN

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 4)

Mesec Michaele Coel. Istina je da je ona i pre radila, snimala, i pisala, ali priča koju je donela u “Mogu da te uništim” je toliko iskrena, lična i snažna, da je smo svi ostali zamrznuti i oduševljeni. U seriji, u kojoj inače i glumi, Coel je podelila svoje iskustvo o seksualnom napadu, i stvorila mračno, duhovito, životno, emocionalno razarajuće remek-delo koje je pokrenulo izuzetno značajne priče o seksualnom zlostavljanju, o važnosti pristanka, o manipulaciji, iskorišćavanju, a Michaele se uspostavila kao jedno od najglasnijih i najznačajnijih glasova savremene filmske i televizijske scene.

JUL

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 5)

Jul je bio ozbiljno težak mesec. Okej, osim što je bilo leto i sunce, to nekako uvek pomaže, šta god da se naokolo dešava. Ipak, baš u ovom mesecu društvene mreže su odjednom preplavile fotografije rustičnih kućica, poljana sa cvećem, straih zanata i hobija. A i mi smo svi sebe zaticali sve češće sa nekom knjigom Jane Austin u ruci, ili na pikniku sa prijateljima, u pečenju kolačića, ili pokušajima da održimo baštu na terasi živom. Tada možda nismo znali da to ima ime, ali je posle filma “Male žene” bilo jasno da se događa nešto što menja modu, ali i utiče na raspoloženje. Sve je oldskul, nežno, prozračno, ušuškano, lagano. U prevodu cottagecore trend je, kao najdraži letnji sweet escape, zaživeo, i veoma smo rado bežali u njega.

AVGust

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 6)

Dugo će se o avgustu pričati kao o mesecu kada je "WAP" slomio internet. Nije šala, i svidelo nam se ili ne, bile diskutabilne ili baš super estetike, kada govorimo o “WAP” govorimo o pesmi koja je obeležila godinu. I uz koju smo đuskali, mrdali, ugibali se, i zabavljali zamišljajući kako ćemo uskoro biti u klubovima.

SEPtembar

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 7)

A kad smo kod klubova, disco je već neko vreme u nazad omiljeni novi stari zvuk ali je nakon Due Lipa i “Future Nostalgia”, Miley Cyrus bila ta koja kao da je zadala završni udarac. Nakon septembra i njenog singla “Midnight Sky” koji smo slušali na repeat do iznemoglosti, postalo je zvanično da je disco ta zona komfora u kojoj želimo da budemo. Vraća nam ono što nam najviše nedostaje, lakoću trenutka, zabavu, i entuzijastično đuskanje. Makar i u svoja četiri zida.

OKTobar

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 8)

Još jedan rekord oboren, ovog puta sa serijom ”The Queen's Gambit”. Ko bi rekao da ćemo biti tako opsednuti istorijskom dramom o devojčici koja igra šah? Kada je Netflixova nova serija ugledala svetlo dana u oktobru, veoma je brzo postala hit streming sveta i tema o kojoj smo non stop pričali. Toliko, da je šahovski dezen pronašao svoj put do dizajna i mode.

NOVembar

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 9)

Harry Styles nas je realno spašavao cele godine, i postao sinonim za neka bolja vremena ali je njegova naslovnica za "Vogue" ispisala nove stranice istorije. Istinski legendaran trenutak za pamćenje. Prva muška naslovnica “Voguea” i Harry u fantastičnoj Gucci balskoj haljini. U novembru smo slavili pomeranje granica i rodnih normi, ali se i vratili na stil Lady Di iz 90-ih budući da nas je Emma Corrin u nastavku serije “The Crown” podsetila na sve ono što smo voleli u ovoj dekadi.

DECembar

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 10)

Nije Shonda baš slučajno stavila premijeru serije "Bridgerton" za decembar. Praznici, emotivni smo, sentimentalni, kod kuće, sa puno slobodnog vremena. Ukratko, savršen set za bindžovanje u dahu serije koja je postala neverovatno veliki hit da smo kako se završila provodili dane guglajući šta da gledamo posle ovoga da nastavi da nas drži jednako opijene. Shonda Rhimes nepogrešivo zna da odabere hit projekat a ovaj je u prvim danima prikazivanja gledalo 63 miliona ljudi širom sveta. 

JANuar

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 11)

Oči sveta su bile uprete na SAD dobar deo januara. Prvo zbog lošijih razloga, kao što je upadanje na Kapitol, a zatim zbog inauguracije predsednika Bidena. Međutim, uprkos svim poznatim ličnostima koje su se tu našle, sjajnim kostimima, svečanosti, Lady Gagai koja je izgledala kao iz filma "Igra gladi",, uprkos apsolutno svemu što se tokom inauguracije događalo, i svom ceremonijalnom tonu koji ovakav događaj ima, ubedljivo najveća zvezda ovog događa je sasvim sigurno bio Bernie Sanders. Postao je materijal za memove koliko tog dana, a kad smo malo bolje razmislili, i idealna maskota za ono kako se osećamo po pitanju još uvek prisutne pandemije. 

FEBruar

Godinu dana kasnije: Izdvojili smo najzanimljivije stvari koje su se desile tokom lockdowna (фото 12)

Pokret #freebritney postoji već neko vreme unazad ali kao da smo ga tek sada shvatili zaista ozbiljno. Nakon dokumentarca "Framing Birtney"  otvorila su se zaista mnoga pitanja, i svima je februar prošao u prisećanju starih hitova i svih onih razloga zbog kojih volimo Britney i želimo da joj bude bolje i srećnije. A ta navala nostalgije, naravno da je vratila 2000. na velika vrata u naše misli i ormare. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor