Pretraga

Ne propustite: Otvaranje izložbe sarajevske umetnice Lale Raščić u beogradskoj galeriji Hestia

Ne propustite: Otvaranje izložbe sarajevske umetnice Lale Raščić u beogradskoj galeriji Hestia

Tekst: BURO.

U nedelju 12. marta u 18 časova svečano će biti otvorena izložba radova umetnice Lale Raščić – ‘’Bakar gori’’ u galeriji i umetničkoj rezidenciji Hestia. Ovo otvaranje imaće i specijalnog gosta, odnosno tradicionalnog kuma izložbe, muzičara Damira Imamovića, koji će prisutne voditi kroz izložbu.

Ne propustite: Otvaranje izložbe sarajevske umetnice Lale Raščić u beogradskoj galeriji Hestia (фото 1)
Foto: Ivan Slipčević

Okosnicu izložbe “Bakar gori” čine dva kruga koji predstavljaju tradiciju i mitologiju – s jedne strane reč je o tepsiji – simbolu folklorne tradicije tepsijanja, a sa druge o gorgoneju – apotropejskom prikazu Meduzine glave iz doba Antičke Grčke.

U skladu sa dosadašnjim multimedijalnim istraživačkim pristupom radu i projektima dugog trajanja, koji se često bave rekontekstualizacijom različitih mitova, mitoloških likova ili tradicija, Raščić nastavlja da se bavi nametnutim patrijarhalnim društvenim normama i izbavljenjem tradicije od folklorizacije nastale pod uticajem nacionalnih politika.

Ne propustite: Otvaranje izložbe sarajevske umetnice Lale Raščić u beogradskoj galeriji Hestia (фото 2)

U procesu stvaranja ove izložbe umetnica se poziva na različitu literaturu, uključujući i esej “Smeh Meduze” francuske feminističke autorke Hélène Cixous (Helen Siksu) iz 1975. godine u kojem autorka kao cilj teorijskog koncepta postavlja stvaranje feminističkog glasa, odnosno njegovo oslobađanje, koje je moguće jedino kroz izraz - čin pisanja.

Jedan od krugova, dakle, kroz koje se na izložbi oslobađa ženski glas je bakarna tepsija - njen rotirajući zvuk odjekuje prostorom, a vezan je za tradiciju tepsijanja, koja je najviše prisutna na području Bosne i Hercegovine, ali i šireg Balkana, a svoj koren vuče još iz Osmanskog doba. To je drevni način pevanja, uglavnom žena, uz okretanje plitke i okrugle bakarne tepsije.

Ne propustite: Otvaranje izložbe sarajevske umetnice Lale Raščić u beogradskoj galeriji Hestia (фото 3)

Drugi krug koji čini srž izložbe je gorgonej koji kod Lale Raščić poprima različite forme i medije – masku, objekte od stakla, crteže, video; pa konačno i samu njenu formu – oblik savremene žene-performerke u oklopu koja postaje medij za vraćanje glasa Meduzi i ponovno formiranje, odnosno remitizaciju njenog lika. “Hefest” zadužen za izradu tepsije i Meduzinog oklopa na ovoj izložbi je Nermina Beba Alić, jedina žena “kazandžijka” u Sarajevu (zanatlija koji izrađuje tradicionalno bakarno posuđe).

Izložba ’’Bakar gori’’ biće otvorena do 28. aprila 2023. godine, a kako nalaže praksa galerije Hestia, imaće i svoje prateće programe, od kojih je prvi vođenje “Godfathers” (Kumovi) s Damirom Imamovićem na samom otvaranju. Damir Imamović je bosanskohercegovački muzičar, pevač, kompozitor i interpretator tradicionalne bosanske sevdalinke. Na vođenju će biti prisutna i umetnica koja će sa posetiocima podeliti svoje viđenje ove mitološke izložbe.

Ne propustite: Otvaranje izložbe sarajevske umetnice Lale Raščić u beogradskoj galeriji Hestia (фото 4)

Lala Raščić (rođena 1977. u Sarajevu, živi i radi u Sarajevu i Zagrebu) je medijska umetnica i performerka koja koristi performativne strategije vezane za stvaranje novih narativa i pripovesti koji uključuju verbalne video performanse, performativno-instalacijske ambijente, video projekcije, objekte, svetlo, crtanje i slikanje. Njena interesovanja su ukorenjena u načine izvođenja teksta, što se ogleda u njenom interesovanju za tradicionalne i savremene pripovedačke prakse, usmene istorije i umetnost monodrame. Većina projekata Lale Raščić je dosledno istraživačke prirode. Umetnica gradi svoj umetnički narativ oko pitanja feminizma, istorije, novih čitanja tradicije i mapiranja njenih tragova u današnjoj svakodnevici. Njeni radovi nalaze se na granici između performansa i multimedije, istovremeno kombinujući audio-vizuelno, pokret, sliku i crtež i skulpturalne objekte.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor