Pretraga

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje

Tekst: BURO.

Za razliku od marta kada je sve ali baš sve bilo zatvoreno, ovaj put možemo da se radujemo što su nam barem neke kulturne aktivnosti ostale dostupne. Istina, sa izmenjenim dinamikama i terminima, pomerenim planovima ali ipak gradske galerije nastavljaju sa svojim programima i u prilagođenim radnim vremenima donose novi sjajan sadržaj, izložbe, sveža imena i ideje. Ako nam je nekada trebao beg u pet minuta samoće to je definitivno ovih dana, a ne postoji bolji prostor za sve druge misli na off i gledanje i razumevanje samo onoga što je ispred nas, nego što je galerija. Zato vam predlažemo četiri prostora za svratiti ovog vikenda. Od Kalemegdana preko Krunske do Vračara. Kafa za poneti, lagana šetnja, i dosta dobre umetnosti. 

ULUS

Jesenja izložba 2020: Upleteni

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 1)

Izložba “Upleteni”, već svojim naslovom sugeriše na pozicije koje su u njoj osvetljene i postavlja pitanje krize reprezentacije koja se dogodila i u društvu i u umetnosti i prateće promene paradigme. Na izložbi učestvuje 34 umetnika i dva pokreta što izložbu čini odličnim pregledom tendencija, ideja i interesovanja autora članova ULUSa i daje opšti pregled o dinamici ovog udruženja. Izložba je otvorena do 6. decembra u Paviljonu Cvijete Zuzorić i sjajan je povod na vikend šetnju do Kalemegdana i prostora koji zauzima posebno mesto u istoriji lokalne likovne scene.

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 2)
Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 3)

Dom Omladine

“Sve što smo stvorili postoji da uništi”, Tamara Spalajković

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 4)

U prostoru između videa sa sekvencama čina vrištanja iz popularnih filmova, umetnosti i kulture, i autorke koja nepomično sedi da maskom dinosaurusa na glavi, događa se mnogo toga. “Ja sam dinosaurus svojoj egzistencijalnoj krizi koja se izražava u vrištanju” kaže autorka u svom tekstu, a događaju se baš te pukotine nastale od vrištanja koje ne čujemo i Tamara se svojom izložbom bavi pozicijom čoveka u doba kraja, u dilemi lošeg i dobrog, kada se otvaraju nove neplanirane mogućnosti. Priča o svetu koji stalno nagoveštava sopstveni završetak, o praznini i pravim idejama i emocijama.

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 5)
Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 6)

Nova galerija vizuelnih umetnosti

“Geometrija svetlosti”, Ana Knežević

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 7)

Nova izložba Ane Knežević sastoji se iz radova “The Mirror of Light”, triptiha od crnih akrilnih ploča i “A Place to Hold You” VR rada, koji posmatrača uvodi u virtuelne prostore u kojima zatiče svetlosnu formu u obliku kvadrata, potom u obliku dva trougla, i konačno u obliku dva kvadrata. Posmatrač se slobodno kreće u tim virtuelnim prostorima i može da sagleda predstavljene radove iz različitih perspektiva. Ukoliko svetlo i prostor zvuče kao nešto što spada u vaše polje interesovanja, obavezno svratite u prostor NGVU. Postavku, je moguće videti isključivo uz najavu i dogovor na mail [email protected], a izložba je otvorena samo do nedelje 29. novembra tako da bolje požurite.

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 8)
Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 9)

Galerija Novembar

“Nemirne vode”, Nina Ivanović

Izložbe koje ne bi trebalo da propustite ove nedelje (фото 10)

Osobenost umetničke prakse Nine Ivanović još od ranih studentskih radova, karakteriše prevođenje dvodimenzijalnog crteža u skulptoralne forme. U svojoj najnovijoj izložbi koja se otvara danas i trajaće do 17. januara, Nina Ivanović, nastavlja sa praksom svojih prostornih crteža i predstavlja pejzaže različitih formata i tehnika u mediju crteža, sa dominantnim motivima reka, planina i šuma. Svaki pejzaž predstavlja jedan zapis, belešku i jedan sentiment kroz koji Nina otvara pitanje čudnog vremena u kom živimo i koje je ispunjeno neizvesnostima, strahovima i turbulentnim događajima.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor