Pretraga

Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla

Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla

Tekst: Iva Parađanin

Turska umetnica Lal Batman rođena je 2001. godine u Bursi. Nakon što je završila srednju likovnu školu, započela je program multidisciplinarnih umetnosti na Univerzitetu Yeditepe 2019. godine. Četvrtog juna beogradska pubilka će imati priliku da unutar autentičnog zdanja Bioskopa Balkan pogleda njenu prvu međunarodnu samostalnu izložbu “ENTR’ACTE: Između činova života”. Na njoj će biti objedinjeni umetnički radovi umetnice u različitim formatima: slike, video rad specifičan za lokaciju i umetničke instalacije, kao i rezultati jednogodišnjeg sociološkog istraživanja koje je sprovela kustoskinja izložbe, Ebru Jetiskin. Izložba, smeštena u istorijski ambijent zgrade Bioskopa Balkan, podignutog na mestu nekadašnjeg hana i značajnog po brojnim događajima koji su sledili — poput prikazivanja prve filmske projekcije — uvodi duh prostora u jednu posve dramaturšku i kinematografsku postavku.

Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla (фото 1)
Foto Marina Bugarčić 

Ona ispituje odnose socijalnih interakcija u društvu spektakla koje se, između ostalog, razvijao i sa operom i bioskopom, i razmatra aktuelne probleme kulture spektakla, koja je prerasla u šund i postala gotovo „prirodna pojava“ savremenog urbanog života.

O Beogradu i spektaklu pričali smo sa njom pred samo otvaranje. 

Provela si neko vreme u Beogradu. Kako ti se čini grad i šta je to kod Balkana što te najviše inspiriše?

Prošle godine sam prvi put posetila Beograd, tokom pandemije. Za to vreme postala sam svesna različitih energetskih srodnosti između Istanbula i Beograda. Ta situacija je dosta uticala na mene. Tokom proteklih godinu dana dolazila sam često ovde povodom moje izložbe. U poslednjih mesec i po sve vreme sam u Beogradu zbog post-produkcije. Za sve to vreme sam se osećala srećno kao da sam kod kuće. Mislim da grad ima dinamičnu auru, što je veoma privlačno.

Inspiracija za izložbu dolazi iz tokova i činova života. Stvaralački i produkcijski proces u Beogradu dozvolio mi je da vidim i iskusim druge živote, momente, kulture. To je bilo veoma inspirativno i direktno povezano s mojom izložbom.

Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla (фото 2)
Foto Marina Bugarčić
Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla (фото 3)

Kako si provela dane u Beogradu?

Tokom boravka ovde išla sam na sastanka, tražila materijale za produkciju radova, i nastavila da radim u studiju. Stvarala sam slike velikih formata. Upoznala sam fine ljude i išla na fine večere sa njima, išla na žurke… Mogu reći da mi je omiljeni deo Beograda oko Studentskog parka. Moji omiljeni restorani i barovi nalaze se u tom krugu.

Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla (фото 4)
Foto Ali Selimoglu
Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla (фото 5)

Koliko se značenje reči spektakl menjalo kroz vreme? Šta on danas označava?

Na ovoj izložbi evaluiramo svet spektakla današnjice kroz refleksiju na platforme za društvene mreže. Stvaramo avatare nas samih putem ovih kanala i reflektujemo o nama samima u željenom smeru. Dajemo i dobijamo poene. Današnje estetske percepcije i tabui se takođe menjaju u skladu s ovim sistemima i ukusima. Zahvaljujući ovom sistemu, svakodnevno iznova stvaramo sebe u svetu spektala.

Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla (фото 6)
Foto Marina Bugarčić
Turska umetnica Lal Batman o Beogradu i umetnosti spektakla (фото 7)

Ovo ti prva samostalna međunarodna izložba, kako se osećaš povodom toga?

Učestvovala sam na mnogim grupnim izložbama i simpozijumima u inostranstvu ranije. Ipak, veoma sam uzbuđena zbog moje solo izložbe u Bioskopu Balkan. Uložili smo dosta rada u ovaj projekat. To je izložba koja prikazuje i zajedničko istraživanje sa mojom kustoskinjom Ebru Yetişkin. Zajedno sa timom smo uživali u procesu postavljanja izložbe. Zahvalna sam Fondaciji Saša Marčeta i naročito Kseniji Samardžiji na podršci.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor