Pretraga

Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju

Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju

Tekst: BURO.

Ako nekada imate dvojbu pa ne možete da odlučite da li više volite umetnost koja je "samo" umetnost, ili onu koja je primenljiva u praksi, mali trik je: ne morate da odlučujete uopšte. Jednako je važno upoznati se sa umetnošću koja nas tera da razmišljamo o pitanjima i problemima svakodnevice i savremenosti, kao i uživati u onoj koja može da učini svaki dan malo lepšim i prijatnijim za život. Na toj listi, keramika se kotira dosta visoko, jer zaista, ko ne voli da na stolu ima činiju koja je i lepa i funkcionalna ili svoj stan ulepša nekim komadom koji je urađen u ograničenoj seriji i na njemu se zaista vide i ljubav, i vreme i trud koji su u njega uloženi.

Pričali smo već o tome koji su to lokalni studiji koji su nam na radaru od kada su nastali i ta ljubav traje još uvek a ovaj put, na tu listu dopisujemo još nekoliko imena. Devojke koje sjajno rade, kreativno, nežno, i autentično, i čije virtuoznosti lako možemo da zamislimo na polici, oko vrata, ili u rukama dok gledamo kako se sneg gomila na prozoru a kafa puši. Predstavljamo vam četiri umetnice, koje imaju talenat, oko za detalje, i sjajne ideje.

Jovana Čavorović

@kerakeza

Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 1)
Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 2)

U svojim radovima Jovana naglašava krhkost i lakoću materijala kojim radi. Trenutno se nalazi u Japanu i njen skulpturalni stil kombinuje klasično obrazovanje sa savremenim japanskim pristupom keramici, praksi i konceptima kao što je recimo kintsugi - pozlaćivanje pukotina. Njeni radovi su nežni, krhki, i definitivno upečatljivi komadi za kojima se ozbiljno čezne.

Julija Draškoci

Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 3)
Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 4)

Kako i sama kaže, Julia je odrasla u umetničkoj porodici i od malih nogu je bila u potrazi za svojim sredstvom izražavanja što se ispostavilo da je glina. Keramika je taman dovoljno racionalna i primenljiva i dovoljno umetnička da izbalansira sve što je potrebno. Nekome koristi, daje dovoljno prilike za samoću a i povezuje sa ljudima. Julija je jedna od osnivača galerije Blatobran, a pored komada kao što su vaze, činije i tanjiri, Julijin rad podrazumeva i “zidne panele”. Keramičkim slikama, koje su sjajan izbor za sve one koji ne mogu da se odluče da li bi sliku, ili keramiku. Zašto ne oba?

Bojana Ristevski Mlaker

@bojana_ristevski

Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 5)
Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 6)

Devojka čije radove sad već raspoznajemo dosta jednostavno i brzo. Istina je da Bojana radi različite stvari i okreće se raznim motivima, ali šake su aha! momenat po kom znamo da je to baš ona. Bilo da je u pitanju skulptura ili vaza. Pored toga što je njeni radovi mogu da se pronađu i u galeriji Blatobran, Bojana je zapravo vlasnica sopstvene radnje i možemo slobodno reći sad već brenda keramike. Juha Studio se nalaz u Ljubljani i zapravo je multifunkcionalni prostor koji objedinjuje kreativni studio, galeriju i radnju koje Bojana vodi. Kroz radionice, predavanja i izložbe, promovišu savremenu keramiku i dizajn i prave sve što može da bude potrebno i što nikada ne biste pomislili da vam treba. Od činijica i šolja preko sushi seta do nakita.

Danijela Pajović

@_jefimija_ceramic

Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 7)
Lokalne umetnice čije nam radovi od keramike ovih dana posebno privlače pažnju (фото 8)

Danijeline radove smo navikli da viđamo Br.2 keramičkom studiju budući da je jedna od vlasnica, a da prepoznajemo po istaknutim kaligrafskim i grafičkim elementima. Najnoviji projekat u čiji smo rezultat aposlutno zaljubljeni je saradnja sa grafičkom dizajnerkom Nađom Olić. Danijela i Nađa su dizajnirale i napravile, svaka onaj deo posla u kom je na svom terenu, seriju od 12 unikatnih porcelanskih posudica. Svaka od posudica ima dizajn unutra i spolja, jedinstvena je i na taj način svaka priča svoju priču.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor