Na našoj watch listi: Dokumentarac o njujorškoj umetničkoj sceni „70-ih i „80-ih

    23.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/cover_makemefamous.gif

    Umetnička scena u Njujorku „70-ih i „80-ih iznedrila je nekoliko velikih imena. Nema sumnje da niste upoznati sa nekolicinom umetnika koji su se izgradili u velikane u to vreme – Basquiat, Haring, Wojnarowicz. Naravno, bilo je i drugih; drugih za koje možda niste čuli. Reditelj Brian Vincent upravo otkriva jedno od nasleđa tih umetnika u svom dokumentarcu „Make me famous” . Taj umetnik se zove Edward Brezinski.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1677149079138308.jpg

    Ovo je priča o slikaru koji je smislio sva velika imena, ali nikada nije video svoja u svetlu. Ili njegovo vreme tek dolazi? Proteklih godina izlazilo je dosta dokumentaraca o eksplozivnoj njujorškoj umetničkoj sceni iz 80-ih, poput „All the Beauty and the Bloodshed” o Nan Goldin. „Make Me Famous” pokazuje neke od umetničkih legendi koje su brusile svoj zanat i vrtele muziku u klubu 57. U njemu se vidi i rad Edwarda Brezinskog i njegova Magična galerija koju je vodio iz svog stana u East Village-u.

    Trejler vam daje sirov i glamurozan prizvuk tog perioda i misli velikana koji su stvarali. Takođe postavlja fascinantno pitanje – šta ako je Edward Brezinski još uvek živ? Cene radova poput Basquiatovih i Heringovih su astronomski porasle nakon njihove smrti, ostavljajući druge umetnike da se pitaju „šta ako“. U trejleru čujemo ljude kako razmišljaju o pitanju „da li je Edward Brezinski bio sposoban da lažira sopstvenu smrt?“ Ovo postavlja novi ton dokumentarcu, uvodeći ga u potpuno novi žanr, ispunjen pitanjima bez odgovora i mistikom. Dakle, postavlja se pitanje, da li je posthumno postao opštepriznat?

    Saznaj više:
    Povezani članci: