Pretraga

Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to

Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to

Tekst: BURO.

 

Danas je u londonskom Regents Parku otvoren sajam Frieze. Zvanično, narednih nekoliko dana preko 160 galerija će predstaviti radove etabliranih i mladih umetnika, i ako je suditi po prošlogodišnjoj posećenosti očekuje se preko neverovatnih 60.000 posetilaca - kolekcionara, pasioniranih ljubitelja umetnosti, umetnika, kustosa, kritičara itd. Kolokvijalno, puno umetnosti, šampanjca i ozbiljno dobrih modnih komada na ulicama Londona.
Ima neka tajna veza između mode i umetnosti i ona ne izostaje ni ovaj put. Ne samo što će biti pregršt poznatih lica iz oba sveta, i pravi defile dostojan Nedelje mode, nego pored umetnosti i paralelno sa njom se događa serija otvaranja i izložbi, koji u ovoj sezoni spajaju dve kreativne sfere i proslavljaju njihovu kolaboraciju, nudeći modnim i vernicima i art fanaticima priliku da uživaju u oba. Ovo su najbolje art x fashion kolaboracije sa Friezea.

 

 


 

Victoria Beckham X Sotheby’s X Andy Warhol

 

Informacija da se Victoria Beckham udružila sa aukcijskom kućom Sotheby’s zvuči komercijalno obećavajuće i kao da fali još neko zvučno ime da upotpuni priču. Da, nedostaje, i ono glasi - Andy Warhol. Izložba njegovih radova postavljena je u Victorijinoj radnji u DSM (Dover Street Market) i uključuje 12 radova, među kojima su najznačajniji: amblematski zeleni autoportret, kolaž printova Judy Garland i Lize Minnelli ili portret Moujika, francuskog buldoga Yves Saint Laurenta. Znamo, i mi bismo želeli sve. Postavka prati tri decenije Warholovog napretka i razvitka Pop arta, sa posebnim osvrtom na legendarni studio The Factory koji se kao nekadašnji epicentar umetnosti, muzike i mode ispostavlja kao najbolja moguća tema za ovu multidisciplinarnu saradnju.

 

Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 1)
Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 2)
Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 3)

 


 

Art World Shoes X Tracey Neuls

 

U proslavu Frieze 2019. dizajnerka cipela Tracey Neuls sarađivala je sa Iainom Woodsom, video i performans umetnikom u izradi velike prostorno-zvučne instalacije koja je postavljena u njenu radnju u okviru Coal Drops Yard na Kings Crossu. Coal Drops Yard je mesto gde se pri svakom dolasku “natrči” na nešto novo i neočekivano, gde se susreću umetnost, prodaja i kultura, i Traceyne skulptoralne siluete i Iainov prepoznatljiv zvuk čine pravi miks za ovakvo mesto.

 

Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 4)
Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 5)
Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 6)

 


 

Prada Mode X Black Image Corporation

 

Po treći put na Frieze sajmu Prada lansira Prada Mode, svoj “putujući klub” posvećen kreiranju jedinstvenog umetničkog iskustva za svoje članove. Ovaj put u pitanju je saradnja sa Theaster Gatesom, profesorom i umetnikom koji je započeo projekat The Black Image Corporation, kao neophodan apgrejd popularne kulture koji skida senku sa arhiva afro-američke zajednice i njihovih dostignuća u domenu kulture. Prva izložba je bila u Fondazione Prada, a ova u Londonu je njen nastavak. Novo poglavlje u kom istražuje “vizuelnu i kulturnu reprezentaciju savremenog, crnog identiteta i materijalne kulture”. U okviru site-specific instalacije u 180 The Strand, proslavljenom simbola brutalizma, Gates je pokušao da pronađe sponu i poveže South Side u Čikagu, i londonsku kreativnu scenu. Performansi, razgovori, arhivske fotografije magazina Ebony i Jet, muzičko-vizuelne saradnje, ukratko, vibratno mesto koje nosi kako Gates navodi “duh kolaboracije i zajedništva”.

 

Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 7)
Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 8)
Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 9)
Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 10)

 


 

Craig Green X Saelia Aparicio

 

Matches Fashion petospratnica u centru Londona je ove godine pravi hram umetnosti i mode ove Frieze sezone, friezone, pa se tu razumljivo i nalaze neke od najzanimljivijih saradnji. Skulptura je značajan deo dizajnerske prakse Craiga Greena, i u pogledu dizajna, i komada koji modeli nose, i u pogledu kampanja na kojima se neretko nalaze skuplture manje ili više poznatih savremenih umetnika. Imajući to na umu, sasvim ima smisla što je sarađivao sa slikarkom i skulptorkom Saeliom Aparicio na specijalnoj izložbi koja predstavlja Saelijine nove radove inspirisane Greenovom kolekcijom za proleće/leto 2020. godine. Ona uključuje ograničenu seriju Greenovih komada, zajedno za slikama koje su zapravo izvežene i ručno oslikane ilustracije, i “funkcionalne” skulpture.

 

Ne postoji mesto kao London, a Frieze 2019 je dokaz za to (фото 11)

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor