Neformalni i kratki časovi istorije umetnosti koje ćete voleti

    20.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/istorija_umetnosti_cover.jpg

    Mnogo je pritisaka ovih dana. Prošli smo fazu u kojoj je apsolutni must naučiti i usavrštiti nešto što do sada nismo znali ili probati nešto što se dugo odlagalo, a i vreme je da priznamo da nam svi ti novonaučeni jezici i novosteknuti hobiji koje vidimo kod drugih ruku na srce bude malo anskioznost. Dani karantina su bili čudni, ovi su još čudniji, i ako ste ustali iz kreveta, obavili sav posao i zadržali osmeh na licu i kakav takav smisao, smatrajte se uspešnim. Nije ovo vreme za neke ogromne promene i dostignuća, pogotovo kada živimo sa ovako kratkim rasponom pažnje, i šta god počeli da radimo najčešće završimo listajući po Instagramu i prateći informacije i rasprave na Twitteru.
    Međutim, i to vreme zapravo može da se iskoristi. Ukoliko želite da malo unapredite znanje, ali da to ne budu potkasti i predavanja od po sat vremena, predlažemo da počnete od ovih kratkih lekcija iz istorije umetnosti. Pronašli smo kratke (i izuzetno slatke i zabavne) mini lekcije koje žive svoj život na društvenim mrežama i kad vam je pažnja poljuljana a svejedno imate potrebu da sutra znate nešto više nego danas, ovo su prava mesta na koja treba da svratite.

    Twitter

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590052455962068-scaled.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590052507026396-1.png
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590052523461709.jpg

    Ferren Gipson je autorka potkasta Art Matters gde se kroz razgovor sa različitim gostima, bavi mnogim stranama umetnost i to nekim prilično nesvakidašnjim poput celebrity kulture i tabloidne istorije umetnosti, umetnošću tetovaža ili referencama iz istorije umetnosti u hip-hop pesmama. Kada imate više vremena i raspoloženja, ovo je ozbiljno dobro audio štivo za poslušati. Nedavno je, inspirisana #MuseumFromHome haštagom, odlučila da pokrene seriju dvominutnih videa u kojima govori o umetničkim radovima, i podučava nas istoriji umetnosti u veoma jednostavnom i krajnje zabavnom maniru. Od radova Fridae Kahlo do Georges Seurata, Ferren nas uči o nekim od najvažnijih dela. “Već sam početkom godine imala na umu da pokrenem ovo, ali mi je trebalo malo usmeravanja što mi je ova situacija dala. Tražim radove koji imaju interesantnu priču koju pričaju gotovo sami za sebe. Nadam se da će gledaoci bolje razumeti šta se i zašto tu desilo nakon mojih videa.”

    Instagram

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590052544563447.jpg
    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1590052544489424.jpg

    Umetnost kaže može je jedan od onih Instagram naloga koji će vam gotovo sigurno popraviti raspoloženje samo ako bacite pogled na neki od genijalnih postova. Ukoliko pročitate i opis svakog posta zabava se pretvara u lekciju iz istorije umetnosti jer Marija, autorka stranice, detaljno objašnjava pojedinosti vezane za datu fotografiju ili sliku, i čak iako iz prve znate šta je u pitanju, posle mini “lekcije” ćete sigurno saznati još nešto. A uz to ćete sigurno i zapevati, jer glavna “fora” sa ovom stranicom jeste ta da autorka stihove iz poznatih pop i folk pesama, a mahom su u pitanju legendarni hitovi koje znate želeli to da priznate ili ne, kombinuje sa pratećim vizuelnim sadržajem koji ih nekada bukvalno, nekada veoma konceptualno prate. Ako je edukacija kroz zabavu vaš cup of tea, onda je i Umetnost kaže može.

    YouTube

    Smarthistory je rezultat saradnje preko 300 istoričara umetnosti, arheologa, kustosa i akademika, koji su se ujedinili sa idejom da naprave najkvalitetniji sadržaj iz istorije umetnosti dostupan besplatno celom svetu. Veruju u moć saradnje, i da je to jedini način da se donese moćan, kvalitetan sadržaj, a činjenica da autori dolaze sa svih svetskih meridijana čini Smarthistory kompletnom i kompleksnom pričom o umetnosti satkanom od različitih perspektiva, pogleda, i pozadina. I jako je lepo što o istoriji umetnosti govore kao o istorijama umetnosti, jer de facto ne postoji samo jedna jedina ispravna perspektiva. Na njihovom sajtu možete pronaći aposolutno sve što vas zanima od antičke umetnosti preko umetnosti Okeanije do banalnosti i kiča u savremenoj umetnosti, a na YouTube prilično redovno izlaze novi videi u trajanju do deset minuta. Savršenstvo!

    Saznaj više:
    Povezani članci: