Pretraga

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja

Tekst: BURO.

Kupovina poklona možda zvuči kao jednostavna i nadasve zabavna radnja ali može da se pretvori u torturu posebne vrste, pogotovo sa onim najzahtevnijim članovima družine. To su oni koji imaju sve ili oni kojima ništa ne treba i sa kojima u oba slučaja ostajemo u šah-mat poziciji. Ipak, i za jedne i za druge (a i za sve one između) postoji idealno rešenje- umetnost. Radovi lokalnih umetnika odgovara na potrebe i najzahtevnijih prijatelja i članova porodice a ruku na srce, nema lepšeg poklona nego onog koji šalje poruku podrške. Zato, kraj godine proslavite proslavljajući one koji svoje vreme, kreativnost i posvećenost ulažu u stvaranje i realizaciju svojih ideja, a mi imamo nekoliko predloga odakle početi.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 1)

Marija Pecić

@ascoolasart

Marija Pecić, poznata i kao @ascoolaskimdeal je jedno od onih svetlih imena Instagrama koje uvek rado vidimo i gde znamo da će se nešto dobro dogoditi. Na njen profil se svraća po dozu provereno dobrih preporuka, po kašičicu (dve, pet, deset) inspiracije, i po dosta dobrih ilustracija. Na sreću konačno je došlo vreme da te ilustracije možemo da imamo svi i u nedavno “otvorenom” online shopu možete trenutno da pronađete prazničnu kolekciju ilustracija, ali i čestitke kojima možete da upotpunite poklon. Ako želite nekome da povratite optimizam, entuzijazam i toplinu da će sve biti dobro i da bolji dani stižu, onda su njene ilustracije prava adresa.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 2)

Jovana Radujko

@brutalizam_i_renesansa

Jovana Radujko je po profesiji arhitekta, i mastermajnd koje stoji iza profila Brutalizam i renesansa. Ovaj profil je svojevrsni omaž Beogradu i njegovim građevinama, posebno novobeogradskim, i sveto mesto za ljubitelje arhitekture. Svoje znanje i strast Jovana je pretvorila u sjajne crteže na kojima nema ljudi, i pažnja je u potpunosti fokusirana na glavne junake što su Hotel Jugoslavija, Genex, Sava Centar, SIV… Sjajna arhitektonska dostignuća ovde pronalaze svoje mesto i njeni radovi su savršeni za svakog ko prepoznaje lepotu Beograda i u svim njegovim oštrinama i za ljubitelje arhitekture koji neće ostati imuni na ove betonske dragulje.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 3)

Togetherness prints

@togetherness.prints

Mentalno zdravlje tokom praznika je tema o kojoj treba pričati a koja od sveopšteg hajpa i novogodišnjeg ludila slabo i sporo stiže na red. Uprkos šljaštećim ukrasima, lampicama koje bljeskaju, i poklonima, neko je usamljen, neko je tužan, neko je depresivan, neko uplašen. Tako je i inače a ove godine pogotovo. Inicijativa "togetherness prints" je došla od Karel Kingsley i Alexandre Duende i vodi se idejom o zajedništvu, a prva serija printova se bavi upravo pitanjem mentalnog zdravlja u sezoni praznika. Ova inicijativa povezuje šest lokalnih umetnika koji su napravili svoj osvrt na emotivna i psihička stanja u vreme praznika, čime su nastali sjajni printovi koji su dostupni u različitim dimenzijama.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 4)

Tijana Tripković

@tijanatri

Uvek jedno veliko da za ilustracije Tijane Tripković, jer nam je s vremena ne vreme svima potrebno da se podsetimo zašto smo prelepi i neponovljivi. Tijanini radovi su inspirisani „body positive“ pokretom, i inspirišu da se oslobodimo nerealnih i nametnutih očekivanja spram sebe i drugih. Njene žene su promišljene, samosvesne, samopouzdane, znaju kako kvalitetno da provode vreme same sa sobom, kako da vole sebe i budu nežne prema onome što jesu, a to su sve stavke koje želimo čekirane. Ako ih nemamo već sada onda u godini pred nama sigurno.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 5)

Gorana Bačevac

@goranasam

Ne tako davno Gorana je u BURO. vizuelnom leksikonu podelila sa nama kako vidi budućnost i bez čega nikada ne putuje. Tom prilikom smo predstavili neke njene radove i njen univerzum u kom su tumačenja višestruka a mnogoznačnost ključna. Njeni svetovi se prepliću, šire i skupljaju istovremeno i otvaraju neku paralelnu realnost, koja nam je poznata ali i blago izmenjena. Novi akvareli su nežni i snoliki odbljesci realnosti, u kojima se ipak događa nešto nešto sasvim začudno i drugačije.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 6)

Petar Aleksić

@zasebe_samog

Wunderkind koji jednako dobro razmišlja i u kolažima i u slikama, i ime koje znamo kao deo kolektiva iza Kvake22 čiju je galeriju vodio. Petar Aleksić nekako čudesno uspeva da koketira i sa savremenim temama i problemima, vlada tradicionalnim materijalima i tehnikama, koje neverovatno kombinuje sa elementima koji neodoljivo podsećaju na srednjevekovnu ikonografiju. U njegovom dosadašnjem opusu ima neverovatne raznolikosti, u kojoj ostaje prepoznatljivo on, ali ta raznovrsnost daje mogućnost svima sa druge strane da pronađu nešto za sebe, bilo u kolažu, ili velikim platnima, ili slikama manjeg formata.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 7)

Staša Bukumirović

@wild.reeds

Malo je reći da Staša barata kamerom izuzetno vešto, ali konačno (i to konačno sa znakom uzvika) ima printove fotografija dostupne za prodaju u kojima možemo da uživamo svi. Njene fotografije zamrzavaju neverovatne momente, i sve su što nam u ovom trenutku treba, i što nam cele godine nedostaje. Podsećaju na lakoću i stine radosti koje donosi povetarac sa mora, prazne čaše na kredencu, miris soli u vazduhu, zreo nar, lenjo letnje popodne, šuštanje talasa koje udara u stene, bicikl koji čeka u senci da završimo sa kupanjem. Recept za preživljavanje zime.

Nemate ideju šta da poklonite svojim omiljenim ljudima za Novu godinu? Radovi lokalnih umetnika su uvek sjajna ideja (фото 8)

Mario Kolarić

@mario_kolaric

Radovi Maria Kolarića su najjednostavnije rečeno linije koje teraju na razmišljanje. Savršeno izvučeni potezi koji pozivaju da se zagledaš u njih i izgubiš. Dovoljno minimalni da umiruju, dovoljno raspričani da inspirišu. Svi trenutno dostupni radovi su rađeni tehnikom tuš na papiru, i u super zgodnim dimenzijama (35x25 cm) da predstavljaju savršenu dopunu svakoj kolekciji radova. Bilo onoj koja je na svom začetku, bilo već razrađenoj gde na zidu uvek ima mesta za ovakav jedan komad.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor