Ove četiri beogradske izložbe nećete želeti da propustite

    14.09.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/izlozbe_cover.jpg

    Sredina septembra je, barem za nas, period koji nosi oprečne emocije. Godišnji odmori su gotovi i nikako da se pomirimo sa činjenicom da se najbolje od leta već nalazi u kategoriji “iza nas”. Sa druge strane, na našu radost, Beograd nas baš u periodu kada nam to najviše treba časti izložbama koje nikako ne treba da propustite. Predlažemo da se prošetate do sledećih galerija po dnevnu dozu umetnosti koja nam svima fali. Slobodno obrnite krug i dva puta.

    “Posle Vas”

    Ivana Ivković

    Salon MSU

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/1631693415893879.jpg

    “Posle Vas” Ivane Ivković predstavlja nastavak autorkinih multimedijskih istraživanja započetih pre nekoliko godina, razvijanih oko različitih konteksta prostora u kojima su izloženi. “Posle Vas” je korak dalje u istraživačkim postupcima koje Ivković ostvaruje u saradnjama i uključivanju u stvaralački proces autora iz drugih umetničkih disciplina, otvaranjem novih poglavlja u eksperimentalnim pristupima izložbenim formatima, scensko-performativnim praksama, medijima i žanrovima. Osmišljen u formi između dramskog komada, izložbe i proširenog kina, izložba uvodi posmatrača u atmosferu raspoloženja i sugerisanih stanja, a doživljaj dodatno intenziviraju fizička i virtuelna prisustva performera/naratora, njihova višednevna i višečasovna spontana bivanja u prostoru i izvođenja dramskog teksta baziranog na glavnom polazištu projekta – tematizaciji i problematizaciji društvenih i konteksta svakodnevog života tokom devedesetih i dvehiljaditih godina u Srbiji. Ovo je posveta Beogradu, priča o njegovim i istorijskim iskušenjima mnogih generacija, o (anti)heroijma, isčekivanju njihovog odlaska, o nezvaničnim himnama, aplauzima i razočarenjima, o manipulacijama kao načinu života i sredstvu moći, o budućim uspomenama na današnje nas – učesnike realnosti na društvenim mrežama, o odgovornostima, autocenzurama, grešnom zadovoljstvu, o revolucijima kratkog daha, o posledicama bez otrežnjenja. Izložba traje do 20. oktobra.

    Kustos: Miroslav Karić

    Glumci: Vladica Čulić, Željko Maksimović. Petar Jovanović, Đorđe Živadinović Grgur, Olja Njaradi…

    Dramaturgija: Jordan Cvetanović

    “Komad drveta, par boja i još ponešto”

    Stojan Milanov

    Mala galerija ULUPUDS-a

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/1631693526580848.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/1631693455689683.pnghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/09/1631693565237762-scaled.jpg

    Beograđani imaju priliku da po prvi put vide neke od kolaža umetnika Ivana Tabakovića. Autor izložbe, Vladimir Vasić, opredelio se za šesnaest kolaža nastalih u periodu od 1965. do 1975. godine, iz kojih se može steći uvid u vrlo značajan segment stvaralaštva Ivana Tabakovića, a novim sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko estetskim svetonazorom. Značaju ovih kolaža doprinosi i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, te je podstakla autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića. Kolaži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija, od kojih većina nikada nije izlagana, a jedan od kurioziteta je da su 4 kolaža upravo sa pomenute izložbe u Njujorku sada ponovo pred našom publikom. Sam Tabaković je govorio o svojim kolažima: „ To su moje intime beleške, zapisi o raznim vidovima i problemima našeg života i opstanka, koji se kreću od misli snova do misli stvarnosti, i obrnuto. To je izmaštana stvarnost, i preformulisana realnost. Mislim, dakle maštam!“ Ulaz na izložbu je besplatan.

    Saznaj više:
    Povezani članci: