Pretraga

Ove četiri beogradske izložbe nećete želeti da propustite

Ove četiri beogradske izložbe nećete želeti da propustite

Tekst: Milica Nedeljković

Sredina septembra je, barem za nas, period koji nosi oprečne emocije. Godišnji odmori su gotovi i nikako da se pomirimo sa činjenicom da se najbolje od leta već nalazi u kategoriji “iza nas”. Sa druge strane, na našu radost, Beograd nas baš u periodu kada nam to najviše treba časti izložbama koje nikako ne treba da propustite. Predlažemo da se prošetate do sledećih galerija po dnevnu dozu umetnosti koja nam svima fali. Slobodno obrnite krug i dva puta.

“Posle Vas”

Ivana Ivković

Salon MSU

Ove četiri beogradske izložbe nećete želeti da propustite (фото 1)

“Posle Vas” Ivane Ivković predstavlja nastavak autorkinih multimedijskih istraživanja započetih pre nekoliko godina, razvijanih oko različitih konteksta prostora u kojima su izloženi. “Posle Vas” je korak dalje u istraživačkim postupcima koje Ivković ostvaruje u saradnjama i uključivanju u stvaralački proces autora iz drugih umetničkih disciplina, otvaranjem novih poglavlja u eksperimentalnim pristupima izložbenim formatima, scensko-performativnim praksama, medijima i žanrovima. Osmišljen u formi između dramskog komada, izložbe i proširenog kina, izložba uvodi posmatrača u atmosferu raspoloženja i sugerisanih stanja, a doživljaj dodatno intenziviraju fizička i virtuelna prisustva performera/naratora, njihova višednevna i višečasovna spontana bivanja u prostoru i izvođenja dramskog teksta baziranog na glavnom polazištu projekta – tematizaciji i problematizaciji društvenih i konteksta svakodnevog života tokom devedesetih i dvehiljaditih godina u Srbiji. Ovo je posveta Beogradu, priča o njegovim i istorijskim iskušenjima mnogih generacija, o (anti)heroijma, isčekivanju njihovog odlaska, o nezvaničnim himnama, aplauzima i razočarenjima, o manipulacijama kao načinu života i sredstvu moći, o budućim uspomenama na današnje nas - učesnike realnosti na društvenim mrežama, o odgovornostima, autocenzurama, grešnom zadovoljstvu, o revolucijima kratkog daha, o posledicama bez otrežnjenja. Izložba traje do 20. oktobra.

Kustos: Miroslav Karić

Glumci: Vladica Čulić, Željko Maksimović. Petar Jovanović, Đorđe Živadinović Grgur, Olja Njaradi…

Dramaturgija: Jordan Cvetanović

“Komad drveta, par boja i još ponešto”

Stojan Milanov

Mala galerija ULUPUDS-a

Ove četiri beogradske izložbe nećete želeti da propustite (фото 2)

Izložba “Komad drveta, par boja i još ponešto” Stojana Milanova biće otvorena do 18. septembra u Maloj galeriji ULUPUDS-a. Umetnik se na jedan inovativan način bavi problemima postindustrijskog, potrošačkog društva. Kao i svi mi, i on se pita da li su nam sve stvari modernog doba zaista potrebne. Smatra da previše informacija, senzacija i predmeta vodi u prezasićenost, što dalje ishodi zamračenju vidika i udaljavanju od čovekomernosti. Naše težnje ka sveopštoj udobnosti i sigurnosti neretko nas koštaju osnovnih preduslova za ispunjen život: vremena i zdravlja. Kroz radove koje nam predstavlja na ovoj izložbi i sam umetnik se trudi da se suzdrži od suvišnog, kombinujući, kako i sam naziv izložbe sugeriše - komad drveta, par boja i još po nešto. “Kroz ovu izložbu predstavljam ciklus slika u kojem nastojim da uspostavim i sprovedem principe suzdržavanja od suvišnog, ali na način da to ekonomisanje ne bude na uštrb celovitosti i zaokruženosti slike. Koristeći drvo kao podlogu, i poštujuci osobenost materijala, teksturu, godove i čvorove, pridodajem mu ulogu slikarske materije i uključujem ga u likovna rešenja.” - izjavljuje umetnik. Postavku sačinjava četrnaest radova.

„Najlepše priče“

Momo Kapor

Velika galerija Doma vojske

Ove četiri beogradske izložbe nećete želeti da propustite (фото 3)

Na izložbi će biti predstavljene slike koje do sada nisu nigde izlagane i pripadaju privatnim kolekcijama, a najzastupljenije će biti slike iz kolekcije Miloša Petkovića. Postavka se može videti do 6. novembra, a ulaz je za sve posetioce besplatan. Izložba slika Mome Kapora „Najlepše priče“ biće otvorena u petak 3. septembra u 19 časova u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu i trajaće do 6. novembra, a ulaz za sve posetioce će biti slobodan. Svih 35 slika su ulja na platnu i biće izložene u ambijentalnim celinama koje će upotpuniti nameštaj i predmeti koje je tokom života i rada koristio Momo Kapor stvarajući svoja umetnička i književna dela. Posetioci će moći da uživaju u delima iz raznih perioda, a slike prate i priče koje će biti sabrane u posebnom katalogu koji povodom ove izložbe izdaje Medija centar „Odbrana“. U okviru izložbe će biti prikazivan i dokumentarni film „Momo Uncut“ koji je snimljen u produkciji Zadužbine „Momo Kapor“.

„Život, Misli, Snovi”

Ivan Tabaković

Galerija Vasić

Ove četiri beogradske izložbe nećete želeti da propustite (фото 4)

Beograđani imaju priliku da po prvi put vide neke od kolaža umetnika Ivana Tabakovića. Autor izložbe, Vladimir Vasić, opredelio se za šesnaest kolaža nastalih u periodu od 1965. do 1975. godine, iz kojih se može steći uvid u vrlo značajan segment stvaralaštva Ivana Tabakovića, a novim sagledavanjem prepoznati njegov vizionarski pogled na svet prožet filozofsko estetskim svetonazorom. Značaju ovih kolaža doprinosi i činjenica da je prošlo 55 godina od čuvene izložbe kolaža u Galeriji Kulturnog centra Beograd 1966. godine a potom i u Galeriji Dorsky u Njujorku iste godine, te je podstakla autora da ih ponovo predstavi publici i podseti na veličinu umetničkog stvaralaštva Ivana Tabakovića. Kolaži su pozajmljeni iz privatnih kolekcija, od kojih većina nikada nije izlagana, a jedan od kurioziteta je da su 4 kolaža upravo sa pomenute izložbe u Njujorku sada ponovo pred našom publikom. Sam Tabaković je govorio o svojim kolažima: „ To su moje intime beleške, zapisi o raznim vidovima i problemima našeg života i opstanka, koji se kreću od misli snova do misli stvarnosti, i obrnuto. To je izmaštana stvarnost, i preformulisana realnost. Mislim, dakle maštam!" Ulaz na izložbu je besplatan.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor