Pretraga

Ovo su najmanji (i najšarmantniji) muzeji na svetu

Ovo su najmanji (i najšarmantniji) muzeji na svetu

Tekst: BURO.

Obožavamo minijature u svim oblicima i one se zaista kriju na najčudnijim mestima, recimo, u obliku muzeja. Ipak, ne dajte se zavarati, jer dobra umetnost nekada je upakovana u male dimenzije. Ovi muzeji su minijaturni, čudni, otkačeni, sasvim drukčiji od drugih i - najbolje od svega- oslobođeni beskonačnih redova i zato predlažemo da im date šansu. 

Trokut

Zagreb

Ovo su najmanji (i najšarmantniji) muzeji na svetu (фото 1)

Najmanji muzej u Zagrebu nastao je prema konceptu pokojnog umetnika Vladimira Dodiga Trokuta po kome i nosi ime. Iako njegova površina iznosi svega 16 metara, u ovom muzeju smešteno je sedam umetničkih kolekcija koju čine raznoliki predmeti: arhaični čajnici, mašine za šivenje, fotoaparati i pisma. Zapravo, Trokur finkcioniše kao svojevrsna ispostava Antimuzeja, drugog poznatog (anti)muzeja u Zagrebu, a ideja iza koncepta je da se muzej zbog svoje specifičnosti konstantno pomera te dopire do što većeg broja ljudi. 

Mmuseumm

Njujork

Ovo su najmanji (i najšarmantniji) muzeji na svetu (фото 2)

Mmuseumm je mali, savremeni prirodnjački muzej koji se nalazi na Menhetnu, u prostoru nekadašnjeg lifta. Ovde nećete pronaći eksponate dinosaurusa kao u AMNH-u, jednom od najvećih muzeja prirodne istorije na svetu, već svakodnevne predmete koje verovatno tu ne očekujete, recimo transkripte tuđih poruka. Ovaj provocirajući i intrigantan muzej povlači paralele sa modelom kabineta kurioziteta se i čuva pokretnu kolekciju naizgled nepovezanih predmeta koji su ogledalo modernog društva.

Mimumo

Monca

Ovo su najmanji (i najšarmantniji) muzeji na svetu (фото 3)

Mikro muzej Mimumo "stanuje" u prizemlju najstarijeg stambenog objekta u Monci, a zauzima i počasno mesto u Ginisovoj knjizi rekorda, sa površinom od svega 2,29 metra. Ali, ovaj koncept je mnogo više od igre brojakama, na ovom mestu dimenzije privilegovanog stvaralačkog delovanja preispituju odnos između umetničkog i društvenog prostora, suptilno pozivajući prolaznike da zastanu i zagledaju se u ovaj izlog umetnosti u kom se svake nedelje postavke smenjuju. Ideja je da ovaj Mimumo otvori svoja mala vrata mladim umetnicima i raznolikim umetničkim izrazima, od instalacija do video zapisa. Zanimljivo je da je muzej otvoren 365 dana u godini i da radi 24h dnevno, pa ako vas put nanese u ovaj deo Italije, predlažemo da ne prekočite šetnju pored ovog višeslojnog izloga.

Warley

London

Ovo su najmanji (i najšarmantniji) muzeji na svetu (фото 4)

Warley muzej koji se nalazi u Londonu je slika i prilika jedne od čuvenih, crvenih, engleskih govornica. Njen pod obložen je mozaikom napravljenim od grnčarije pronađene u okolnim dvorištima, a ono što je najinteresantnije jeste da su Warley napravili stanovnici istoimenog sela sa eksponatima artefakata i zanimljivostima iz lokalne istorije koje su donirali i koji se smenjuju svakih nekoliko meseci. Dodatni bonus? Muzej se nalazi tik pored paba.

Najmanji muzej na svetu

Barselona

Ovo su najmanji (i najšarmantniji) muzeji na svetu (фото 5)

Priču o najmanjem muzeju na svetu koji se nalazi u Barseloni isplele su majka i ćerke koje su nadomak kuće u kojoj žive u zidu napravile ovaj neobičan koncept. Muzej je namenjen prevashodno deci, namera je da se i oni upoznaju sa poljem umetnosti na razini sa koje posmatraju svet, tako da su postavke koje se smenjuju uvek postavljene tako da se gađaju sa visinom njihovih očiju.  Ovaj muzej nalazi se u jednom od "najslikabilnijih" delova Barse, Gràcii, a kako vam ova umetnička minijatura ne bi promakla otvorite četvore oči. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor