Pretraga

Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami

Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami

Tekst: BURO.

Od pokretanja prvog sajma 2005. godine, Design Miami je (p)ostao globalni autoritet za kolekcionarski dizajn koji okuplja najuticajnije galeriste, kolekcionare, dizajnere, kustose i kritičare. U pitanju je međunarodni sajam dizajna koji se održava svake godine u decembru u Majamiju, a tema ovogodišnjeg bila je “Ljudska vrsta”. Sedamnaesto po redu izdanje ima za cilj da sagleda kakvu ulogu dizajn može imati u oblikovanju sveta na bolje.

Kustoskinja Wava Carpenter se kroz svoj rad posebno fokusira na takozvani dizajn za opšte dobro, te je ovogodišnje izdanje upravo istaklo dizajnere koji rade na pravičnijoj verziji budućnosti kroz najsavremenije dizajnersko razmišljanje, ideje i naposletku konkretne projekte. Poslednjih godina globalni izazovi sa kojima se čovečanstvo suočava zahtevaju fundamentalne promene u načinu razmišljanja i stvaranja, a osnovno pitanje koje se postavlja jeste uloga čoveka u svetu u budućnosti, kao i njegove povezanosti sa prirodom. Iako je istina da nisu baš svi odogovorili na zadatak, rešenja su krajnje inspirativna i maštovita - pogledajte neka od najzanimljivijih.


Harry Nuriev


Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami (фото 1)

Budući da je publika ovog svetski poznatog sajma navikla na impresivne instalacije, Harry Nuriev za Crosby Studios, ove godine je predstavio “The Bedroom“, sobu sa dušekom u koju se ulazi kroz „mesečevu kapiju“, istražujući teme meditacije i bekstva od stvarnosti. Ako ne sa meditacijom, sa bekstvom od stvarnosti se svi možemo poistovetiti, a dremka je neretko savršena prečica do bega. 


Pilar Zeta


Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami (фото 2)

Umetnica u usponu, Pilar Zeta, kreirala je još jednu impresivnu instalaciju na plaži „Dvorana vizija“ inspirisanu potragom za sposobnošću da se bude prisutan kako bi se manifestovalo buduće "ja". Dugačak hodnik vodi do džinovskog skulpturalnog jajeta - tumačenje je na vama. 


Fendi x Peter Mabeo


Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami (фото 3)

Među najvažnijim događajima sajma svakako je saradnja između brenda Fendi i dizajnera i preduzetnika Petera Mabea. U pitanju je kolekciju nameštaja koju čini deset komada kreiranih od strane zanatlija širom Bocvane. Svaki komad je inspirisan elementima italijanske modne kuće i odaje počast iskusnim zanatlijama koji rade i stvaraju u Mabeovoj radionici.


Jason Jackues


Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami (фото 4)

Galerija Jason Jacques predstavila je ceremoniju Aiahuasca iniciranu istoimenom svetom biljkom starosedelaca Amazona sa planete Zeefromzeglop koja ima za cilj da prikaže da je u univerzumu sve povezano kroz pukotine u vremenu i prostoru. Volume galerija predstavila je nove pletene i drapirane tkane radove vizuelne umetnice Tanya Aguiñigae. Kao deo dizajnerske serije „Extraño“, objekti su izraz tuge, zahvalnosti, besa i iscrpljenosti koje je Tanya osetila kao odgovor na stalne pretnje sa kojima se suočavaju prevashodno starosedeoci i afroamerikanci. 


House of Today


Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami (фото 5)

House of Today se vratio u Majami prvi put nakon prisustva sajmu 2017. godine. Neprofitna kreativna organizacija predstavila je samostalnu izložbu libanskog dizajnera Khaled El Maysa, pod nazivom "Nova priroda" koja je kreirana u saradnji sa zanatlijama Meksiko Sitija.


Studio Proba


Pogledajte najzanimljivija rešenja sa upravo završenog sajma Design Miami (фото 6)

„Zemlja sutrašnjice" sastoji se od neobičnih oblika i vibrantne palete boja. Studio Proba ima za cilj da transformiše prostore u interaktivna igrališta, služeći se skulpturama, te koriste moć dizajna za širenje radosti i osećaja zajedništva u vreme kada je to preko potrebno, dakle upravo sada. Mada kad bolje razmislimo, uvek je pravi trenutak za takve stvari.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor