Pretraga

Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka

Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Ljubljana je jedna od onih kul destinacija koje možete iznova i iznova posećivati i lagano guštati u svemu što nudi. Lenje šetnje uz reku, ili opušteno promatranje prolaznika su nam svakako na vrhu liste aktivnosti, ipak ovog leta dugačkom spisku "zašto posetiti Ljubljanu" pridružio se još jedan bitan razlog, a to je bijenale BIO27 koje je tek otvoreno i na čijem pre-openingu smo bili. Radi se o jednom od najstarijih bijenala na svetu, a ovogodišnje izdanje „Super Vernaculars“ bavi se temom orživosti kroz istraživanje kako dizajneri i arhitekte koriste tradicionalne metode i sisteme vrednosti koji su zanemareni u modernom svetu kako bi kreirali nekonvencionalne odgovore na savremene izazove kao što su nestašica vode, otpad i opadanje biodiverziteta.

Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 1)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 2)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 3)

Iza koncepta stoji kustoskinja Jane Withers koja je promišljeno spojila radove dizajnera širom sveta kako bi u jednistvenoj postavci prikazala na koje sve načine možemo svojim delovanjem kao pojedinci pomoći planeti. Na obilasku postavke Jane je istakla značaj inovativnih, kao i jednostavnih rešenja čijom širom upotrebom bi se vremenom rešili neki od problema koji trenutno deluju nepremostivo. Prikazane su dobre prakse koje daju rezultate, kao što su pločice premazane posebnom supstancom koja služi za filtriranje vode. Kratak film Charlesa i Raya Eamesa prikazao je kako je list banane umesto tanjira najjednostavniji i najefektniji objekat iz prirode koji ima funkcionalnu primenu bez ikakve dizajnerske intervencije. A među izloženim predmetima je i alternativni probor za jelo u avionima PriestamGood, rešenje od kafe, kokosa i vafla koje je osmišljeno tako da smanji otpad iz aviona koji na godišnjem nivou iznosi 5.7 miliona tona.

Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 4)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 5)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 6)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 7)

Na otvaranju bijenala o temi održivosti i dizajna razgovarali su kustoskinja Jane Withers, Graciela Melitsko Thornton iz organizacije Julie’s Bicycle, dizajnerka Sophie Thomas, Jana Babšek & Alenka Černelič Krošelj, ICOM Slovenia, Barbara Predan, dizajnerka i profesorka na ALUO, Sebastian White & Eva Kellenberger, iz dizajn studija Kellenberger & White.

Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 8)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 9)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 10)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 11)

Pored glavnog programa koji se odvija u Muzeju za arhitekturu i dizajn (MAO), postoji vrlo interesantan prateći program koji je smešten u Cukrarna galeriji. Tu su postavljene četiri izložbe u saradnji sa Centrom za kreativnost (CzK). Jedna izložba prikazuje predmete koji su osmišljeni i dizajnirani u Sloveniji, tu je “The Ideal Eating Experience” izložba koju je kurirala Kathrina Dankl za Vienna Design Week, kao i fantastična izložba umetnika Marcin Rusaka “DNA of Things” u kojoj je istražio teme propadanja, evolucije i eksperimentalnih tehnologija koristeći cveće kao glavni medijum za svoje poruke.

Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 12)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 13)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 14)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 15)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 16)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 17)
Posetili smo bijenale BIO27 u Ljubljani - evo šta vas sve tamo čeka (фото 18)

U pitanju je bijenale koje otvara niz važnih tema, a odmah nudi i potencijalna rešenja. Biće otvoreno sve do 29. septembra, iskoristite priliku da se i sami obiđete postavke koje će vas sasvim sigurno podstaći da promenite percepciju o modernom svetu i da sami promislite o vraćanju tradiciji i zaboravljenim praksama. Bijenale prati vrlo interesantan program predavanja i radionica, pratite njihov sajt kako biste ulovili temu koja vas interesuje. 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor