Pretraga

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg!

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg!

Tekst: Jelena Karakaš

Ljubljana je jedna od onih finih nepretencioznih destinacija u kojima ćete uživati u bilo koje doba godine (pa zašto je onda ne upisati u planer za ovaj februar?). Čest komentar jeste da je ovo mali, tih grad, što je zapravo samo prednost glavnog grada Slovenije. Sve vam je u krugu kratke šetnje, radnje i kafići su odlično dizajnirani, muzeji zanimljivi, a restorani imaju onu seksi misterioznu atmosferu. Zato ozbiljno razmislite o brzopoteznom road tripu, a dok vi mislite mi ređamo mesta koja bi trebalo da se nađu na vašem radaru.

Bazilika Bistro

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 1)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 2)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 3)

Bazilika je jedno ljupko i neopterećeno mesto gde se dnevne ponude jela menjaju u skladu sa sezonom i nude pregršt veganskih i vegeterijanskih opcija. Zgrabite sto pored prozora i uživajte u laganim zalogajima napravljenim od lokalnih sastojaka.

Idealno za: Da napravite pauzu dok pešice istražujete grad. Znate da se na putovanjima kalorije ne računaju, tako da praktično kao i da niste pojeli taj tart, zar ne?

Prešernova cesta 15

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 4)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 5)


Kavarna Moderna

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 6)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 7)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 8)

Ovaj kafe smešten je u Muzeju Moderne umetnosti u Ljubljani i spaja najbolje od sveta dizajna i gastronomije. Dugačak kafe je zapravo i pržionica kafe, tako da je kafa ovde na najvišem nivou, svako može birati između šest blendova kafe. Naravno, ne morate piti kafu ovde, na meniju postoji i 40 različitih vrsta čajeva, odlična vina i džin, kao i lagani dnevni specijaliteti ako vam padne šećer.

Idealno za: Ima nešto zaista čarobno u tim muzejskim kafićima. Savršeni su za predah, odlični da dođete i sami i razmislite o životu. U svakom slučaju - nemojte propustiti.

Cankarjeva cesta 15

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 9)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 10)


Sveti Florijan

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 11)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 12)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 13)

Najjači adut ovog mesta jeste kuhinja. Meni ovog restorana je eklektičan i može se podvesti pod kategoriju fuzija ukusa, a jelovnik se svake sezone osvežava kako bi uvek nudili jela spravljena od svežih, dostupnih namirnica. No, ako je meni eklektičan, enterijer je sve to, pa na kvadrat! Veslo, zabavno i šareno su odrednice koje nam prvo padaju na pamet, ovde ćete teško ostati loše volje. Posebno kada dodamo da je u podrumu smešten odličan koktel bar.

Idealno za: Da izvedete onu vrišteću pink haljinu koju ste jednom kupili i sada ne znate šta biste sa njom, eto rešenja. Plus, bar u podrumu od četvrtka do subote radi do tri ujutru.

Gornji trg 20

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 14)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 15)


Koktel Bar Kolibri

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 16)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 17)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 18)

Ako volite old school barove, u tamnijim nijansama, ispunjene teškim, bogatim teksturama... Baš one u kojima se žuljaju laktovi na šanku i pije iz kristalnih čaša - na pravom smo mestu. Kolibri bar se nalazi u jednom od najstarijiih delova Ljubljane i tu će vam simpatični barmeni ponuditi jedan od desetak zanimljivih koktela iz ponude po ceni od 11 evra (i čik se zaustavite samo na jednom).

Idealno za: Mali predah od svakodnevice, zavučete se u ćošak nasuprot klavira, a između živopisnih tapeta i plišane zavese i uz Rum Hanky Panky zaboravite da vas je išta u životu brinulo.

Židovska steza 2

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 19)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 20)


Best Western Hotel Slon

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 21)
Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 22)

U poslednjih par godina u Ljubljani su se pojavili novi hoteli (između ostalih, sada je tu i jedan iz Intercontinental lanca od čistih pet zvezdica), ali je otpočelo renoviranje i vraćanja nekadašnjeg sjaja starim hotelima. Jedan od onih koji je dobio novo lice jeste Slon, a za enterijer je ovoga puta bio zadužen KDA biro iz Beograda Ksenije Đorđević.

Idealno za: Dok su sobe svedene kako u bojama, tako i u stilu, dotle je bar u prizemlju kompletno druga priča. Mermer, palme, zlato i bakar kombinovani su u savršenoj meri, a stolovi okrenuti ka ogromnim prozorima kao stvoreni su za lenjo posmatranje ljudi.

Slovenska cesta 34

Vodič Ljubljana: Otkrivamo vam najbolja mesta za brzi vikend beg! (фото 23)


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor