Pretraga

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca

Tekst: BURO.

Ušuškavali smo se, prečešljali sve sa liste novih sezona, premijerno pogledali i neke filmove, a sada je vreme za pozorište, mada kad se malo bolje zapitamo - kada nije? Da stvar bude još bolja, ovog meseca zakazano je nekoliko premijera. Bonus: Narednih dana nema kiše, tako je da predlažemo da prošetate do pozorišta i počastite sebe sa par sati uživanja. Požurite po karte!

Knjiga o Milutinu

Zvezdara teatar
11. novembar

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca (фото 1)

Iako priča prati Milutina Ostojića koji je učestvujući u ratovima dobio ordenje i život završio u zatvoru, u pitanju je zapravo narativ o tragediji celog jednog naroda. Čiča Milutin, običan seljak iz Šumadije, u svojim razmišljanjima otvara niz pitanja o besmislu rata i navodi na zaključak da su u ratu i pobednici i gubitnici zapravo gubitnici. “Knjiga o Milutinu” objavljena je 1985. i ubrzo je postala najčitanija u državi.

Komedija zabune

Pozorište na Slaviji
15. novembar

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca (фото 2)

Poznata srpska glumica u penziji živi u svom velikom stanu u centru Beograda sa svojom služavkom. U želji da se preseli na selo, daje oglas za izdavanje stana - dvema studentkinjama - slikarstva i muzike. Njih dve i služavka nastavljaju da daju oglas na koji počinju da se javljaju muškarci i svako preuzima ulogu u stvaranju ove urnebesne komedije. Tekst i režiju potpisuje Rade Vukotić.

Vlast

Narodno pozorište
17. novembar

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca (фото 3)

Vlast je komedija Branislava Nušića, u adaptaciji Milana Neškovića koji će uraditi i izbor muzike za ovu predstavu. Dramaturškinja je Tijana Grumić, kostimografkinja Marina Medenica Vukasović, scenograf Andreja Rondović. Nušić je ovu komediju počeo da piše 1937. godine, ali je nije završio, jer je u međuvremenu preminuo. Teme ovog, kao i drugih njegovih dela, jesu (ne)moral, pohlepa i bahatost jednog društva.

Flashdance

Pozorište na Terazijama
19. novembar

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca (фото 4)

Čuveni "Flashdance" mjuzikl konačno je stigao i na beogradsku adresu - pozorište na Terazijama. Mjuzikl je scenska adaptacija čuvenog filma iz 1983. godine, ali sa originalnim tekstom koji razrađuje društveni kontekst osamdesetih. U fokusu je osamnaestogodišnja Alex koja sanja da upiše prestižnu plesnu akademiju Shipley i na putu do ostvarenja svojih snova vodi dvostruki život - danju radi u livnici, a noću postaje igračica. Režiju potpisuje Vladan Đurković, orkestraciju radi Aleksandar Sedlar, u autorskom timu su i koreografkinja Milica Ćerović, kostimografkinja Jelena Stokuća, scenografkinja Marija Kalabić i dirigenti Vesna Šouc i Milan Nedeljković.

Zagreb-Beograd via Sarajevo

JDP
21. novembar

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca (фото 5)

U drami Jelice Zupanc, a u režiji i adaptaciji Gorčina Stojanovića pratimo zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog posle Drugog svetskog rata u kome je Crnjanski ratovao na strani Austrougarske, a Andrić bio utamničen u Mariboru zbog sumnje da je učestvovao u sarajevskom atentatu. Sreću se u Zagrebu, u trenutku ujedinjenja jugoslovenskih naroda u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Don Huan

KPGT
29. novembar

Pozorišne premijere u Beogradu koje možete pogledati ovog meseca (фото 6)

U pitanju je delo Peter Handkea u režiji Ljubiše Ristić. Ovo je priča o ljubavi i zavođenju i svim njihovim naličjima. Don Huan obuzet potrebom da se ispovedi pronalazi svog idealnog slušaoca i i pripoveda mu priču o tome kako je proveo sedam dana sa sedam neverovatnih žena, predstavljajući nam lik Don Huana umnogome drugačijim u odnosu na onog o kome se obično misli i govori.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor