Pretraga

Sarah Bahbah stvara filmsku umetnost koja ima najviše veze sa stvarnim životom

Sarah Bahbah stvara filmsku umetnost koja ima najviše veze sa stvarnim životom

Tekst: BURO.

Sarah Bahbah je multidimenzionalna umetnica koju držimo na radaru godinama unazad. Njena umetnost dolazi u obliku pobune, ona provocira, osvešćuje i preispituje, kroz fotografiju, kreativnu direkciju, a sada i kroz prvu foto knjigu, "Dear Love".

Sarah Bahbah stvara filmsku umetnost koja ima najviše veze sa stvarnim životom (фото 1)

Palestinsko-jordansko-australijsko poreklo umetnice igra dominantu ulogu u njenom stvaralaštvu, jer je konzervativno vaspitanje dovelo do toga da njeni radovi budu percipirani kao revolucionarni i pobunjivački. Sarah živi i stvara u LA-u ali je zahvaljujući Instagramu njena publika rasuta širom sveta, ona je tokom svog desetogodišnjeg rada postala prepoznatljiva po vizuelno upečatljivim pričama koje obavezno prati dijalog koji se pojavljuje kao titl u filmovima.

Sarah Bahbah stvara filmsku umetnost koja ima najviše veze sa stvarnim životom (фото 2)

Njene fotografije jestu filmske, morate da stanete i duboko se zagledate u te kadrove, a potom i dopustite da vas rečenice koje ih prate odvedu dalje, da vas rane, nasmeju, zagreju, osveste ili suoče. Sarah istražuje prelepi haos života, nesavršenosti, odnose koje gajimo sa sobom i drugima, naše (ne)svesno, strahove i želje - skrivene i prećutkivane - i svojom umetnošću ruši tabue i pokušava da nas oslobodi stida.

U nastojanju da ospori tradicionalne norme umetnosti koje su na snazi u svim delovima sveta, pokrenula je inicijativu „plati koliko možeš“, čime su njeni radovi postali dostupniji javnosti. Sarah je do sada izlagala na preko dvadeset samostalnih i kolektivnih izložbi, režirala spot za norveškog producenta Kygea, snimala samostalne art projekte i sarađivala sa brendovima kao što su Gucci, Conde Nest, GQ.

Sarah Bahbah stvara filmsku umetnost koja ima najviše veze sa stvarnim životom (фото 3)
Sarah Bahbah stvara filmsku umetnost koja ima najviše veze sa stvarnim životom (фото 4)

Nedavno je objavila svoju najveću seriju fotografija do sada pod nazivom "3ieb!" na arapskom, što u prevodu znači „Sram me bilo!” Ova serija je izazvala pometnju ali ujedno dala glas stotinama hiljada žena sa Bliskog istoka širom sveta. Upravo zato je njena umetnost važna, jer pokreće važna pitanja i daje glas skrajnutima i ućutkanima, u prvom redu ženama, njihovim skrivenim i ugušenim potrebama, svemu onome što je navodno sramotno, a zapravo je najsuštinskiji deo život i svakoga od nas. 

Sarah je pre nekoliko dana na svom Instagramu podelila na čemu je radila prethodnih 12 meseci - materijal koji je pravila prethodnih deset godina uobličila je u svoju prvu foto knjigu, "Dear Love". Tim povodom je izjavila: „Ovo nije samo coffee table knjiga, već je autobiografija o proteklih 30 godina mog života i o tome kako sam naučila da preživljavam, da se izlečim, da se odučim od uslovne ljubavi, da se pomirim sa sobom i svojim identitetom i pronađem moj put do čiste ljubavi, ljubavi koja me je zadržala ovde danas.“

Sarah Bahbah stvara filmsku umetnost koja ima najviše veze sa stvarnim životom (фото 5)

U skladu sa željom da svoju umetnost učini dostupnom, ponovo je uvela sistem plaćanja sa kliznom skalom, tako da oni koji žele da kupe knjigu mogu da odluče da potroše između 60 i 300$, u zavinosti od finansijskih okolnosti u kojima se nalaze. Knjiga je dostupna za poručivanje ovde, a mi predlažemo da je dodate u korpu i uplovite u svet njene umetnosti dok čekate da je osetite pod svojim prstima.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor