Stay safe, stay sane: Nova platforma za promovisanje pozitivnosti i sjajnih ilustratora

    22.04.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/04/posteri_cover.jpg

    Retke su situacije da se neki projekat pokrene bukvalno preko noći, i još ređe da tako brz bude i genijalan. Stay safe stay sane platforma za ilustratore, dizajnere i sve one koji se tako osećaju (i imaju nešto kreativno da prilože) je napravljena krajem marta, a sve je počelo kada je prijatelj Maxa Lennartsa i Menno de Bruijna (koji zajedno imaju studio Lennarts and De Brujin) pitao ovaj umetnički dvojac da mu daju neki svoj poster za bolnicu u kojoj radi. Na prvom mestu mu je trebalo nešto šareno i optimistično, ali Max i Menno su počeli da razmišljaju da bi ti posteri mogli biti i entuzijastični, ali savesni i odgovorni, i sve u svemu ono što poster jeste- sjajno oruđe za prenošenje poruke. 

    Pristali su odmah i s obzirom da ništa od postojećeg nije bilo potpuno adekvatno sadašnjem trenutku, rešili su da naprave sasvim novi plakat i novi slogan: Stay safe stay sane. Ubrzo potom došli su na ideju da to može da bude ime platforme, i da umesto što su samo oni napravili nešto, sigurno postoji veliki broj onih širom sveta koji bi tokom karantina imali vremena da naprave novi poster, želje da se uključe i kreativnosti da to izgleda dobro. Tako je nastala platforma Stay Sane, Stay Safe koja manje od mesec dana po otvaranju broji 1360 postera iz 77 država svete.

    Lennarts i de Bruijn kažu da postoji tri cilja njihovog projekta: prvi je svakako da se svetom podele poruke podrške i zahvalnosti svima onima koji pomažu kako najbolje umeju, onima koji se svaki dan bore protiv bolesti u bolnicama, ali i onima koji su samo razumni i ostaju kod kuće. Takođe, prema njihovom mišljenju, ovo je i pravac kako misle da bi se trebalo nositi sa situacijom. “Edukovati sve da shvate situaciju ozbiljno, da ostanu kod kuće, ali i da ostanu optimistični”. Poslednji ali ne i najmanje važan cilj je da pomognu autorima širom sveta. Iako se posteri rade (i preuzimaju) besplatno Lennarts i de Bruijn smatraju da je ovo dobar način da ljudi ostanu kreativni i kontaktu sa svojim poslom, i sada kada zvaničnog posla nema, da dopune svoj portfolio i predstave svoj rad mnogo široj publici. Svaki poster je potpisan i sa linkom ka sajtu ili instagramu autora koji je radio i sjajna je prilika za otkrivanje budućih omiljenih dizajnera, ili potencijalnih saradnika.

    “Ovo je korona art. Gde ste to videli pre. Krize kao što je Covid-19 deli čitav svet, zato se i zove pandemija. Ali deleći isti cilj (a to je da isprašimo koronu) učimo da nismo toliko drugačiji jedni od drugih. Ono što ovakav kolektivni projekat može da uradi je približi ljude. Figurativno naravno, ovako ostanite kod kuće ozbiljno. Širimo projekat, a ne virus. Projekat se širi jednako brzo, samo digitalno i nije opasan. Zvuči pomalo hipi ali je i tačno.” rekao je Lennarts.

    Tako da, ukoliko ste dizajner ili barem znate šta radite i želite to da prestavite, vrlo jednostavno možete da se uključite u akciju ovde, ukoliko ne, na istom mestu možete da downloadujete neki od preko 1000 postera i uživate u novim pozadinama.

    Saznaj više:
    Povezani članci: