Pretraga

Tri gradske izložbe koje nećete želeti da propustite

Tri gradske izložbe koje nećete želeti da propustite

Tekst: BURO.

Prva radosna vest ove nedelje je da se radno vreme svih mesta u kojima volimo da posedimo produžilo do ponoći. Konačno! Druga dobra vest je da ukoliko možete, slobodno prespavajte danas, jer vremenska prognoza obećava mnogo lepše vreme za predstojeće dane, a obe ove vesti u kombinaciji znače samo jedno. Da se divni, bezbrižni dani malo po malo vraćaju u naše krajeve i da ćemo opet imati tušta i tma večeri koje počinju pićem posle posla, pa laganim hodom na otvaranje izložbe, pa na koktel da se zapečati veče i još malo popriča o umetnosti, životu ili šta god vam već padne na pamet. A kad smo već kod izložbi, ove nedelje sve sami delikatesi. Od Ulične galerije do galerije Eugster, prostori širom grada otvaraju svoja vrata i pozivaju na ozbiljno dobre izložbe koje stvarno ne želite da propustite.

“25. maj”

Jelena Milićević

Ulična galerija

Tri gradske izložbe koje nećete želeti da propustite (фото 1)

Ako nam je nešto nedostajalo tokom svih onih turobnih i zatvorenih dana kojim je prošla godina obilovala, onda je to poseta bazenima i ostalim mestima i za rekreaciju, zabavu i druženje, i svu bezbrižnosti i letnju laganost koju bazenska atmosfera donosi. 

Predstava bazena kao statusnog simbola u našoj kulturi se nije promenila od devedesetih godina, i kako Jelena navodi "ko je posedovao bazen u malom, rudarskom mestu u Centralnoj Srbiji kao i u gradu bio je smatran za čoveka koji je uspeo u životu dok su ostali mogli da priušte javna kupališta i po koji ljubomorni pogled kroz visoke ograde i gipsane skulpture životinja ka azurno plavoj boji". Bazen je statusni simbol, klasni graničnik, ali kroz popularnu kulturu se sve više profilisao i kao mesto luksuza ali i seksualne tenzije. Kako autorka navodi, u seriji radova koje će predstaviti prepliću se oscilacije, tenzije, želja za boljim životom, neostvarene ljubavi, stresne situacije, susreću se spasioci sa bazena 25. maj i gospođe koje “pričaju masne viceve u saunama Starog Difa na Vračaru”. Svet bazena je svet jednostavnosti i običnog života ali i svet dekadencije i luksuza, zavisi kako na njega gledamo.
Otvaranje je zakazano za 4. jun i sjajan je poziv za uklizavanje u najtoplije mesece godine.

“Prelepo al’ ružno”

Dušan Rajić

Nova galerija vizuelnih umetnosti

Tri gradske izložbe koje nećete želeti da propustite (фото 2)

Dušan Rajić u svojoj umetničkoj praksi spaja znanja iz arhitekture koja je osnova njegovog formalnog obrazovanja, ulično iskustvo koje je sticao baveći se street artom, osećaj za detalj i savršen trenutak koji je profilisao baveći se street fotografijom. Kao multimedijalni umetnik, Rajić koristi i fotografiju i crtež i sliku i instalacije, stvara sasvim jedinstven vizuelni svet pri čemu je razgovetnost njegovih ideja neprikosnovena a na novoj izložbi biće predstavljen presek njegove najskorije produkcije. Rajić je možda i najpoznatiji kao street art umetnik koji je formirao svoj odnos prema umetnosti kroz svoj odnos prema javnom prostoru, i koji vešto manipuliše vizuelnim jezikom, kombinuje likovne elemente i svojim radovima nudi precizan presek vremena u kom živimo. Kombinuje tehnike i medije, različite vizuelne elemente koje veoma često prate citati iz svakodnevice ili savremene kulture, internet meme i sve ostalo sa čime je veoma jednostavno povezati se. Izložba "Prelepo al' ružno" će biti otvorena od 6. juna u prostoru NGVU

“Ako budeš imao sreće više neće biti snova”

Lidija Delić

Eugster I I Belgrade

Tri gradske izložbe koje nećete želeti da propustite (фото 3)

Radovi Lidije Delić su verovatno već mnogima poznati kao oni u kojima autorka uvek maestralno uspeva da zumira scene i situacije koje nekada previdimo i razloži ih sa neverovatnom tačnošću, nežnošću i nepretencioznošću. Lidija stvara radove u serijama pa je tako i ovaj put kada novom serijom slika istražuje mesta svakodnevice, predmete koji je nastanjuju i sredinu koja je okružuje. Prikazom dnevnih rutina koje se odvijaju unutar teritorije ostrva na kom je boravila ograničeno vreme, umetnica usmerava pogled ka vegetaciji, vizurama i narativima koji će uskoro biti izgubljeni. Uobičajene stvari: hrana, krevet, stolica, prozor, pa čak i skriveni autoportret umetnice koja živi na ostrvu, kroz pet diptiha velikog formata nas uvode u nežan sudar svetova; u prostore izolacije i prostore istraživanja, prostore uma i osećanja. Izložba se otvara sutra, 2. juna, u galeriji Eugster || Belgrade.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor