Tri gradske izložbe koje nećete želeti da propustite

    01.06.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/izlozbecover.jpg

    Prva radosna vest ove nedelje je da se radno vreme svih mesta u kojima volimo da posedimo produžilo do ponoći. Konačno! Druga dobra vest je da ukoliko možete, slobodno prespavajte danas, jer vremenska prognoza obećava mnogo lepše vreme za predstojeće dane, a obe ove vesti u kombinaciji znače samo jedno. Da se divni, bezbrižni dani malo po malo vraćaju u naše krajeve i da ćemo opet imati tušta i tma večeri koje počinju pićem posle posla, pa laganim hodom na otvaranje izložbe, pa na koktel da se zapečati veče i još malo popriča o umetnosti, životu ili šta god vam već padne na pamet. A kad smo već kod izložbi, ove nedelje sve sami delikatesi. Od Ulične galerije do galerije Eugster, prostori širom grada otvaraju svoja vrata i pozivaju na ozbiljno dobre izložbe koje stvarno ne želite da propustite.

    “25. maj”

    Jelena Milićević

    Ulična galerija

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1622546417450299.jpg

    Ako nam je nešto nedostajalo tokom svih onih turobnih i zatvorenih dana kojim je prošla godina obilovala, onda je to poseta bazenima i ostalim mestima i za rekreaciju, zabavu i druženje, i svu bezbrižnosti i letnju laganost koju bazenska atmosfera donosi. 

    Predstava bazena kao statusnog simbola u našoj kulturi se nije promenila od devedesetih godina, i kako Jelena navodi „ko je posedovao bazen u malom, rudarskom mestu u Centralnoj Srbiji kao i u gradu bio je smatran za čoveka koji je uspeo u životu dok su ostali mogli da priušte javna kupališta i po koji ljubomorni pogled kroz visoke ograde i gipsane skulpture životinja ka azurno plavoj boji“. Bazen je statusni simbol, klasni graničnik, ali kroz popularnu kulturu se sve više profilisao i kao mesto luksuza ali i seksualne tenzije. Kako autorka navodi, u seriji radova koje će predstaviti prepliću se oscilacije, tenzije, želja za boljim životom, neostvarene ljubavi, stresne situacije, susreću se spasioci sa bazena 25. maj i gospođe koje “pričaju masne viceve u saunama Starog Difa na Vračaru”. Svet bazena je svet jednostavnosti i običnog života ali i svet dekadencije i luksuza, zavisi kako na njega gledamo.
    Otvaranje je zakazano za 4. jun i sjajan je poziv za uklizavanje u najtoplije mesece godine.

    “Prelepo al’ ružno”

    Dušan Rajić

    Nova galerija vizuelnih umetnosti

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1622546417298973.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/06/1622547886407449.jpg

    Radovi Lidije Delić su verovatno već mnogima poznati kao oni u kojima autorka uvek maestralno uspeva da zumira scene i situacije koje nekada previdimo i razloži ih sa neverovatnom tačnošću, nežnošću i nepretencioznošću. Lidija stvara radove u serijama pa je tako i ovaj put kada novom serijom slika istražuje mesta svakodnevice, predmete koji je nastanjuju i sredinu koja je okružuje. Prikazom dnevnih rutina koje se odvijaju unutar teritorije ostrva na kom je boravila ograničeno vreme, umetnica usmerava pogled ka vegetaciji, vizurama i narativima koji će uskoro biti izgubljeni. Uobičajene stvari: hrana, krevet, stolica, prozor, pa čak i skriveni autoportret umetnice koja živi na ostrvu, kroz pet diptiha velikog formata nas uvode u nežan sudar svetova; u prostore izolacije i prostore istraživanja, prostore uma i osećanja. Izložba se otvara sutra, 2. juna, u galeriji Eugster || Belgrade.

    Saznaj više:
    Povezani članci: