Da li je Bill Skarsgård novi MRAČNI PRINC Holivuda?

    10.09.2024.
    RECOMMENDED

    Glumac koji je bio Pennywise Stephena Kinga i ultimativno zlo u filmu John Wick 4, nije umoran od igranja negativnih junaka. Može li još.mračnije? Bill Skarsgård misli da može. Nakon rimejka Vrana (koji je tek počeo da se daje u domaćim bioskopima), krajem godine postaje Nosferatu. Čine li sve ove uloge švedskog glumca (novim) Mračnim princem Holivuda?

    Nakon što je postao poznat u svojoj domovini – još u srednjoj školi, Bill se zaputio u Holivud. Dete Stelana Skarsgårda (Dobri Vil Hanting, Mama Mia i Dina, drugi deo) i brat Alexandera (serije True Blood i Nevine male laži) i Gustava Skarsgårda (Vikinzi) njegov put izgledao je nešto drugačije. Zapravo, kada govorimo o ulogama, on od svih glumaca svoje generacije – rođen je 1990 – ima najinteresantniji repertoar.

    – Kada sam bio tinejdžer, nije mi se dopadala ideja da budem broj četiri, ispričao je novinaru lista Esquire. Pokušao je da se bavi drugim stvarima, ali ni u čemu nije uspevao. Iako je bio neodlučan, švedski casting odseci i režiseri nisu bili. Sledeći Skarsgård ima određeni šarm, i filmovi i TV emisije koji su pobudili njegovu radoznalost su se postepeno pojavljivali. Iako nije želeo da bude glumac, želeo je da snima određene filmove koji su mu se nudili. U Švedskoj, koja snimi na desetine filmova godišnje, brzo je dotakao krov – odnosno postao najbolji, morao je da ode u Holivud. Svaka uloga bila je veća od prethodne, sve dok nije došao It.

    pennywise bill skarsgard

    Druga filmska adaptacija horor romana Stivena Kinga iz 1986. godine, film—prvi od dva poglavlja—postao je treći najprodavaniji film sa oznakom R u istoriji nakon premijere krajem 2017. godine. Ali pre nego što je mogao oboriti rekorde u prodaji, reditelj Andy Muschietti je morao da pronađe svog Pennywise-a, a bio je otvoren za svakog—muškarca ili ženu, mlađeg ili starijeg—jedini uslov je da osoba koja igra klovna mora da bude u stanju da zastraši gledaoca. Zanimljivo je da je uloga Pennywise-a bila drugačija od svega što je Bill igrao do tada, ali je srašno želeo da dobije tu ulogu. Još zanimljivije od svega jeste to da glumac uopšte nije fan horor filmova! Na set, koji se odigravao u Los Anđelesu, dovezao se našminkan u klovna – sam je stavljao šminku – isprobavao sam različite manijakalne smehove dok nisam otkrio da lik raste u meni. Opčinio je reditelja svojim dečačkim izgledom (tada je imao 26 godina), ali ono što se Muschiettiju najviše dopalo jeste Billova sposobnost da izazove jezu.

    – U jednom trenutku deluje potpuno nevino, a u sledećem, iz njega se pojavi nešto drevno i mračno. Njegova sposobnost transformacije je za mene neverovatna, ispričao je Muschietti.

    Recept za uspeh? Duboko ulazi u psihologiju svakog lika kojeg igra – to postaje pitanje života i smrti za mene, kaže on.

    Iako svoju karijeru gradi ulogu po ulogu, bez nekog velikog plana, gotovo sve njegove role su mračne, ponekad i čisto zlo, pa se neminovno plostavlja pitanje – zašto favorizuje tako mračne likove, odnosno zašto neko, ko izgleda tako dobro i ko bi mogao, možda, da zaradi gomilu novca igrajući simpatične lepotane i heroje, želi da bude toliko zastrašujući, toliko nepodnošljiv—i možda nestabilan—na ekranu? Zato što uživa da zaranja u mračne dubine selfa, da istražuje i kopa: „Zaroniti u psihu grofa Orloka, vampira kojeg je odgajao sam Belial? To je zabavno. Morate da koristite svu svoju maštu da biste pokušali da osmislite nešto koherentno,“ rekao je o privlačnosti tih uloga.

    Bill je nova Vrana

    the crow Bill Skarsgard


    Bill Skarsgard je ponovo u filmu Vrana dobio nezahvalni zadatak – trebalo je da oživi kultnu ulogu, koja je, iako ne spada u dmen horora ili igranja zlikovca, itekako mračna. The Crow je kultni film iz 1994. godine (režija Alex Proyas i baziran je na istoimenom stripu autora James O’Barr-a), poznat po mračnoj, gotičkoj atmosferi i snažnoj priči o osveti, ljubavi i iskupljenju. Originalna Vrana bio je Brandon Lee, sin legende borilačkih veština Bruce Leeja, koji je tragično je preminuo tokom snimanja zbog nesreće sa vatrenim oružjem. Između ostalog i to je jedan od razloga što je ovaj film stekao kultni status među publikom, koja ga voli i zbog njegove atmosfere i stila. Iako je iznedrio nekoliko nastavaka i TV seriju, nijedno ostvarenje nije postiglo isti nivo uspeha i kultnog statusa kao originalni film – sve do Vrane sa Billom Skarsgardom.

    Bill je Eric Draven, muzičar koji biva brutalno ubijen zajedno sa svojom verenicom, Shelly, tokom napada bande nasilnika na Noć veštica, ali je vaskrsnut zahvaljujući mističnoj vrani koja mu daje natprirodne sposobnosti i vodi ga putem osvete protiv kriminalaca odgovornih za njegovu i Shellynu smrt. Po povratku u svet živih, Eric poprima The Crow izgled —ima našminkano lice, obučen je u crnu kožu—i izgleda tako seksi! Hoće li i ovaj film među mlađom publikom steći kultni status? Trenutno stanje stvari govori – o, da!

    Bill Skarsgard može još mračnije

    Trejler novog filma Roberta Eggersa, koji treba da se pojavi krajem godine, a u kojem se Bill pojavljuje samo na sekund izaziva neverovatnu jezu, a zlo koje glumac tumači ovog puta, veće je nego ikad. U pitanju je nova verzija filma F. W. Murnaua iz 1922, koji je kasnije, 1979. godine, preradio Werner Herzog. U filmu pored Billa igra i Nicholas Hoult, koji je u jednom od intervjua nagovestio koliko će zastrašujući Bill Skarsgård biti u ulozi grofa Orloka.

    – To nije Bill i to je ono što je zabrinjavajuće. On se toliko transformisao u ovoj ulozi, u kojoj nema ničega od njega, i to je zastrašujuće i zastrašujuće. Njegov glas, njegova fizionomija, mislim, šminka koju ima, to je zaista impresivan lik. Predivno je radio na ovom karakteru, ispričao je Nicholas.

    Vrana, It, John Wick i uskoro Nosferatu, nisu jedini mračni filmovi u kojima igra Bill. Ako vam se dopada ovaj švedski glumac, koji je u vezi sa koleginicom Alidom Morberg sa kojom je 2018. dobio ćerku, gledajte ga u filmu Barbarian, The Devil All The Time i Villains, a ako ste spremni za neku akciju, dramu i komediju sa njim, obavezno pogledajte seriju Clark, koja se temelji na stvarnim događajima, i u kojoj utelovljuje antijunaka (a šta bi drugo?) Clarka Oloffsona, švedskog kriminalca poznatog po učešću u pljački banke koja je izrodila termin Stockholmski sindrom (ako se pitate u koga su bile zaljubljene sve junakinje serije, ne pogađajte dva puta).

    Fotografije: Instagram, Pinterest, Promo

    Saznaj više:
    Povezani članci: