Odgledali ste Bridgerton? Ako se pitate šta dalje, imamo listu predloga

    31.05.2024.
    RECOMMENDED

    Raskošni kostimi, balovi, romantična pisma i šetnje, pogledi ispod obrva i lepeza, sve to već 3 sezone predstavlja svet serije Bridgerton, ali i mnogo više od toga. Upravo je na Netflixu počeo da se prikazuje prvi deo treće sezone (16. maja) koji u prvi plan stavlja Penelope Featherington (Nicola Coughlan). Dok se prvo poglavlje serije fokusiralo na najstariju sestru Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor), a druga sezona pratila najstarijeg brata, vikonta Anthony Bridgertona (Jonathan Bailey), treća okreće pažnju na romantične potrage Penelope, poznate i kao Lady Whistledown, i njenog prijatelja koji joj potaje ljubavnik, Colina (Luke Newton), što je publika dočekala sa oduševljenjem.

    Dugo tinjajuća romantična napetost između ovog para (koji fanovi zovu Polin) dobila je svu zasluženu pažnju i posebno je zanimljivo pratiti kako se razvijaju odnosi između likova, a dok čekamo nastavak treće sezone (drugi deo treće sezone serije Bridgerton kreće sa prikazivanjem 13. juna) možemo da gledamo neka kostimirana televizijska ostvarenja sa sličnom radnjom

    bridgerton season 3

    Predstavljamo listu od 7 serija koje sem raskošnih kostima i scenografije oduševljavaju dubinom kojom su prikazane unutrašnje borbe likova, njihovi motivi i emotivni konflikti. Neke od njih bave se skandalima, svaka ima neku romansu u centru zbivanja, neke od njih su istorijske, neke duboko emotivne. U nastavku pronađite najbolje romantične istorijske drame koje su oživele žanr i koje možete gledati nakon Bridgerton maratona.

    Nakon što odgledate Bridgerton, uživaćete u sledećim serijama:

    The Buccaneers (Apple TV+)

    Britanska komičarka i kreatorka serije Buccaneers, Katherine Jakeways, adaptira nedovršeni, posthumno objavljeni roman Edith Wharton istog imena sa ovom istorijskom dramskom serijom. Radnja serije smeštena je u 1870. i prati pet mladih, bogatih Amerikanki koje dolaze u London sa jednim ciljem: da osvoje britanskog aristokratu. Sa svojim neukroćenim ponašanjem i manirima koji nisu baš uglađeni, njihov ulazak u svet visoke klase je, blago rečeno, šokantan.

    The Gilded Age (MAX)

    Mnoge od intrigantnih istorijskih drama prate život nekog autsajdera dok ulazi u život više klase, a The Gilded Age u tome nije izuzetak (kao ni Bridgerton). Radnja ovog ostvarenja streaming servisa (HBO) MAX smeštena je u Njujork 1882. godine i prati mladu ženu (Carrie Coon) dok se kreće kroz novac porodice Russell, staro bogatstvo porodice van Rhijn-Brook i sukobe sa kojima se suočava afroamerička viša klasa. Iz njene perspektive – taj ekskluzivni svet gledamo očima nekog ko oseća da mu ne pripada u potpunosti.

    The Great (Hulu)

    Fenomenalna Elle Fanning u ovom ostvarenju igra rusku imperatorku Katarinu (Veliku) i prati život carice od momenta kad se doselila u Rusiju kako bi se udala za tadašnjeg prestolonalednika Petra III, koga tumači takođe fenomenalni Nicholas Hoult. U međuvremenu, imperatorka počinje da kuje zaveru sa istomilšljenicima i planira da ubije svog korumpiranog, nezrelog muža.

    Alternativna istorijska i satirična komedija-drama prati Katarinu dok nadmudruje muža u pokušaju da preuzme krunu, pri čemu mora da bira između svog mira i budućnosti Rusije. Serija smeštena u 18. veku puna je neočekivane vulgarnosti, agresivne grotesknosti i apsurdne ludosti. Sa ženskim monarhom na čelu, ova anahronistička serija unosi pometnju u obično dostojanstvenu atmosferu tog doba.

    Gentleman Jack (MAX)

    Tokom samo dve sezone, serija Gentleman Jack osvojila je srca gledalaca širom sveta dramatizovanom pričom o stvarnoj Anne Lister (Suranne Jones), visoko obrazovanoj ženi i „prvoj modernoj lezbejki U.K.“. Radnja je smeštena u Jorkšir 1830-ih godina, gde Anne kreće da obnovi imanje koje je nasledila od svog ujaka. Androgina po izgledu i neuobičajena za njen status kao vlasnice zemlje, Anne je žena koja deluje izvan ženskih normi na način koji je provokativan za njene susede.

    Dickinson (Apple TV +)

    Dickinson takođe donosi lezbejski ugao u istorijski žanr sa radnjom koja se fokusira na pesnikinju Emily Dickinson (Hailee Steinfeld) koja se zaljubljuje u svoju najbolju prijateljicu, Sue Gilbert (Ella Hunt), koja je ujedno i verenica njenog brata. Serija istražuje Emilyjino snalaženje u rodnim ulogama i seksualnom identitetu dok njeni roditelji pokušavaju da je spoje sa muškim proscem, na njeno veliko nezadovoljstvo. Emilyjin jedini beg je vreme provedeno sa Sue i iskreno izražavanje kroz pisanje. Priča je smeštena u 19. vek, ali je preneta u moderan kontekst koristeći savremeni jezik i modernu muzičku podlogu kako bi ispričala svežu priču.

    Vanity Fair (Prime video)

    Mini-serija Vanity Fair prati ambicioznu, siromašnu Becky Sharp (Olivia Cooke) dok čini sve što može da napusti ruralno društvo. Živahna adaptacija klasičnog romana Williama Makepeacea Thackeraya iz 1848. godine istog imena, Vanity Fair prikazuje uspon glavne junakinje do vrhova engleskog društva, uz dinamičnu pop muziku. Becky je plodonosna prevarantkinja i da je rođena danas, sigurno bi o svojim marifetlucima imala dokumentarac na Netflixu.

    Harlots (Hulu)

    Elegantni svet viših klasa je usko povezan sa istorijskim žanrom, pa je bordel u Londonu 18. veka koji opslužuje bogate i uticajne prilično nekonvencionalno okruženje. Ipak, preduzimljiva madam Margaret Wells (Samantha Morton) je pokretačka snaga serije Harlots dok navigira kroz bogatu klijentelu Sohoa, poslovnu konkurenciju, religiozne evanđeliste i novu moralnost koja preti njenom ekonomskom napretku u patrijarhalnom svetu. U seriji Harlots, Margaret se odlučno bori dok balansira između sveta seksualnog rada i zahteva svoje porodice, sve u nadi da će poboljšati živote svojih ćerki.

    Victoria (Prime Video)

    Tokom tri sezone, serija Victoria prikazuje vladavinu kraljice Viktorije (Jenna Coleman) – od samog početka, dok se kao mlada monarhinja udaje, penje na britanski tron i priprema svog prvenca da postane njen naslednik. Serija prati kraljičin život dok žudi za svojim omiljenim poverenikom, lordom Melbourneom (Rufus Sewell), istovremeno zadovoljavajući podjednako snažnu želju za kraljevskom moći. Victoria spaja raskošne kostime sa uzbudljivom melodramom kako bi prikazala veličanstven, ali skandalima ispunjen portret engleske monarhije.

    Fotografije: Instagram

    Saznaj više:
    Povezani članci: