Pronašli smo zanimljive radio stanice iz celog sveta čije vam slušanje može popraviti raspoloženje

    24.02.2021.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/02/coverradijisiromsveta.gif

    Internet je haotično mesto u kom je lako pronaći bukvalno sve, ali je isto toliko lako i zapasti u dobro poznata opšta mesta. Takva sudbina najčešće sačeka naše plejliste gde vrtimo ono što znamo i volimo, a niko nam ne pomaže da stvari malo začinimo i razmrdamo. Plus, najveći broj DJ-eva širom sveta radi na tragu evropsko-američke muzike i hteli-ne hteli ostajemo sa poznatim zvukom. Osim ako ne potražimo sami.

    Mnoge stanice širom sveta puštaju muziku na svom jeziku, i onu koja opisuje njihovu kulturu, prošlost i sadašnjost, mejnstrim, i marginalno, popularno i ono što je tek na početku. I ne biste verovali koliko svežine u dan unese samo malo novog zvuka. Kako ovih dana od putovanja ne vidimo ni p, barem ova virtuelna su još uvek moguća, i imaju potencijal da nas izmeste iz ove realnosti, i odvedu na mesta koja planiramo da posetimo. Zato za danas predlažemo nešto sasvim novo.

    Od nigerijskog altea preko bolivudskih zvukova do bosanove. Pratite nas u putu oko sveta za koji vam ne treba pasoš!

    Indija

    Hindi filmovi su imali veliku publiku i slušaoce muzike još od 30-ih godina XX veka i čitav vek kasnije predstavljaju pravo nacionalno blago Indije koje ceo svet tek treba da otkrije u meri u kojoj izvođači zaslužuju. A, verovali ili ne, Bollywood muzika stvarno može da zvuči genijalno. Kada nema svih onih iz naše perspektive preteranih vizuala i ornamenata, i “smešnih” pokreta glavama koje tako doživljavamo samo zato što nismo navikli sama muzika je iskreno nežna, i emotivna. Okej, ne razumemo reči ali oseća se neka čežnja koja se razume na svim jezicima. Kada nije superemotivno onda je sasvim luda vožnja puna ozbiljnih iznenađenja kao što su Bollywood stil ali u kombinaciji sa synthom, i bitom 80-ih. Izraziti poziv na klabing! I to uz Hits of Bollywood – radio stanicu koja ima dva livestreama jedan za klasike drugi za savremene bolivudske pesme, i idealna je za početke u ovim vodama.

    Latinska Amerika

    Odakle početi a ne zaplakati s obzirom na to da samo Brazil ima 15.000 radio stanica. Svakako da možete pravo na accuradio pa da birate redom (uzgred imaju i neke prilično dobro kurirane plejliste) a možete i klik direktno na Bossa Nova Brazil. Ako je nešto sinonim za Brazil onda su to samba i bosanova. Bossa Nova je nastala ranih 60-ih i to je ta idealna mešavina brazilskog ritma sa akcentima američkog džeza koja je učinila da počnemo da se njišemo u brazilskom ritmu širom sveta. Dakle, smutite Caipirinhu, i začinite originalnom muzikom. Niste baš na Kopokabani, ali gotovo da ste blizu.

    Ukoliko ste malo više u pathos fazonu, Viva El Mariachi je prava adresa za vas. Ima li veće tuge od one koju uz tekilu opevaju meksički marijači? Naravno da ne. Na ovim talasima se plače, igra i smeje, uz puno rancherasa i melodramatičnih bolerosa.

    Za nešto što baš retko čujemo, idemo u Argentinu, koja ne, nije samo tango. Pored Buenos Ajresa za koji svi vazda znamo, veliki deo Argentine čini unutrašnjost, ruralnija sredina koja još uvek ima mnogo veze sa tradicionalnom muzikom povezanom sa andskom kulturom Bolivije i Perua. Radio Folklore 90 je idealna stanica za otkrivanje baš takvog zvuka, i upoznavanje sa legendardim imenima urođeničkih i mestizo zajednica kao što je Mercedes Sosa, sinonim za ženu koja je dala glas onima koji ga u društvu nemaju.

    SAD

    Njujork i naravno džez. WBGO važi za „radio iz džez prestonice sveta“ i sa pravom nose to ime. Imaju sjajan sistem u kom muziku puštaju u zavisnosti od atmosfere, raspoloženja koje deo dana nosi, pa su tako jutra rezervisana za dinamičnije numere a popodneva laka i nežna za odmor posle posla. To se u našoj časovnoj zoni očekivano razilazi ali kako “after hours” svirke traju najduže njih možemo uhvatiti i na ovom meridijanu. Uostalom sve je toliko raznovrsno i sjajno da je potpuno svejedno u koji ste vajb uleteli. I puštaju sve. Od  klasika poput Billie Holiday i Duke Ellington do džez virtuoza kao što su ili Wayne Shorter.

    Afrika

    Za takvo bogatstvo kakvo nudi afrička muzička scena, trebali bi nam svima sati i sati pretraživanja i gubljenja u vrtlozima zamamnih zvukova. Alté scena je u usponu, ali se to još uvek razlikuje od zvuka koji dolazi sa juga Afrike, dok je priča na severu sasvim očekivano potpuno drugačijeg zvuka i uticaja. Ipak, sve to zajedno čini Afriku jednim od najzanimljivijih kontinenata gde u presecima različitih ritmova i uticaja nastaje sasvim jedinstvena scena. Za zvuke Gane, Nigerije, istočne i Južne Afrike pravac na Okay Africa. Sajt je povezan sa Spotify plejlistama kao što su Naija hits, Ghana Wave, Mzansi Heat, East African Grooves i možete da čujete najširi muzički spektar.

    Oni koji maštaju da su u nekom od rijada ili pak planiraju gde će otići kada to bude moguće, i koji su iskreni ljubitelji orijentalnog severno-afričkog ritma, adresa za zapamtiti je Algerian raï. Mixcloudove plejliste koje traju satima i satima i zbog kojih gotovo da možemo da osetimo pesak pod prstima i miris urmi i jasmina u vazduhu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: