Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike

    14.05.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/alte_cover.jpg

    Kada je afrički zvuk u pitanju, Afrobeat je brzo postao dominantna svetska sila na muzičkoj sceni i reprezentacija savremene afričke muzike. U poslednjih nekoliko godina, taj zvuk je prešao granice Afrike i postao internacionalno poznat, ali se pri tome u međuvremenu u mnogome i izmenio. Prerastao je svoje prvobitno stanje, transformisao, primio spoljne uticaje i razvio se u nešto sasvim drugačije pa je danas pravo pitanje šta je zapravo savremena afrička muzika, van plemenskih bubnjeva inkorporiranih u zvuk kompjuterizovanih bitova?

    Zapravo sve ono što stekne “svetsku popularnost” ako je to uopšte ikakvo merilo, spada u takozvani alté. Termin ne znači ništa, skraćenica je od “alternativno” i namerno je veoma opšti i neuhvatljiv. Pre nego što se može reći da je muzički pravac, on je daleko više platforma za umetnike koji žele da pobegnu i pomere se od konvencionalnog zvuka i načina rada i otvara prostor za inovativnost i reinvenciju žanrova. Jer alte pre svega jeste način razmišljanja koji grupa mladih afričkih, pretežno nigerijskih, muzičara neguje u želji da istražuju zvuk. Zanimljiva stvar kod altea jeste da je, kako je Odunsi u jednom intervjuu rekao, nastao kao želja klinaca koji su prerasli ono što im je ponuđeno, da odu korak dalje i izraze se kroz nešto što im niko ne nudi. Zato je njihovo najjače oružje, i nešto što sigurno imaju na svojoj strani bio SoundCloud koji je lako dostupan, a pomogao je da ono što stvaraju bude vidljivo širom sveta. 

    Nova generacija nigerijskih muzičara je osvežavajuća i eksperimentalna, iako je baš zato veoma teško definisati ovaj stil, ako se tako uopšte može i nazvati. Često rade zajedno, vuku različite uticaje i korene, ali imaju zajedničku ideju da preispitaju šta znači biti umetnik i muzičar u Nigeriji danas. Alte sačinjava veliki dijapazon stilova, od indi, preko repa i R&B-ja, do samog afrobita, i svaki od autora nešto od ovoga potencira više tako da u okviru istog žanra postoje čisti reperi kao Santi ali i soul muzičari kao Lady Donly.
    Izdvojili smo šest autora koji zavređuju vašu pažnju i mesto na plejlisti, jer su protresli muzičku scenu, i doneli zvuk koji će nam biti posebno dobar pratilac u letnjim večerima.

    Santi

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589460413681339.jpg

    Nema govora o alte sceni ako se ne priča prvo o Santiju koji je u neku ruku i rodonačelnik pravca, i čija će rečenica da „Alte nije tu da definiše i izoluje, nego naprotiv da otvori granice svih stilova i pomeša ih“ verovatno jednog dana završiti kao bitan citat u nekoj knjizi istorije muzike. Svoj zvuk opisuje kao mešavinu svih žanrova, samo sa alternativnim obrtom. Pesme “Rapid Fire” i “Freaky” su najbolji primer njegovog eksperimentalnog pristupa muzici, a fanovi posebno vole i vizuelni identitet njegovih videa. Snaga njegovog vizuelnog pripovedanja je odigrala veliku ulogu u uticaju i razvijanju vizuelnog identiteta i estetike celog pravca.

    Odunsi

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/158946040329291.jpg

    Kada govori o svojoj muzici, Odunsi uvek ističe koliko mu je ona bila važna tokom odrastanja u Lagosu i kako su različiti muzičari uticali na njega.To jeste primetno u njegovim pesmama i određeni delovi su gotovo “citati” iz poznatih pesama Princea, Sade, ili nigerijske scene s početka 2000-ih. Odunsijev zvuk je dosta teško identifikovati i nezahvalno ikako nazvati, ali s obzirom na to da on kaže da stvara “Afro-fuziju”, time se treba i voditi. Ova defincija zapravo savršeno dočarava njegov zvuk koji je u potpunosti “osetan” na njegovom debitanskom albumu “Rare”- šetnja od sint popa preko fanka do R&B.

    WurlD

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589460234946914.jpg

    Sadiq Onifad poznatiji kao WurID je jedan od onih muzičara koji uspeva da bude ranjiv, iskren, otvoren i sentimentalan, a bez toga da to izgleda i zvuči patetično. Melanholični tekstovi i glas koji ubija, čine WurIDa jednim od najpopularnijih mlađih autora, i to i u Africi i van nje budući da živi i stvara u Americi, pa je u njegovom zvuku možda i najprimetnije ukrštanje zvukova Afrike i zapadne muzike.

    Lady Donli

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589460392070604.jpg

    Erykah Badu sa malim izmenama je najbolja “definicija” za muziku Lady Donli. Dok je većina ekipe okrenuta bržim ritovima koji pre svega koketiraju sa repom i R&B-jem, Lady Donli je okrenuta soulu. Ona stvarno stvara muziku za dušu i obraća se melanholičnim ljudima koji vole da ih neo-soul i džez sa primesama afričkog bita odnesu daleko. U poslednje vreme, dosta sarađuje sa muzičarem Tomi Thomasom, a njihov prošlogodišnji projekat “The Forbidden” je istraživao malo tradicionalnije live izvođenje i bio izuzetno uspešan.

    Wavy the Creator

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589460235031732.jpg

    Wavy the Creator pored eksperimentalnog zvuka neguje o sebi imidž “vanzemaljca” jer kaže da nije sposobna da se srodi, poveže i utopi u ostali deo čovečanstva. Ne uklapa se ni u jedan žanr, ni u jednu profesiju, ni u jednu fiksnu strukturu jer radi sve i u svemu je dobra. Toliko da je možda sasvim okej poverovati u njenu priču da je možda sa neke druge planete. Sa izblajhanim obrvama, i autentičnim stilom, defintivno jeste nešto posebno i nedavno je pokrenula i sopstvenu modnu liniju. Da pravi dobru muziku to znamo, kao i videe koje radi ne samo za sebe nego i za ostale iz ekipe. Privatni je fotograf nigerijske hip-hop zvezde Olamide. Rečju, Wavy the Creator je multitalentovana, a njene pesme su poziv na đuskanje do jutra.

    DRB Lasgidi

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/05/1589460235407859.jpg

    DRB Lasgidi, muzički trojac iz Lagosa, su nedavno objavili svoj debitantski album i nismo ni znali koliko nam je to trebalo. DRB LasGidi su jedni od začetnika scene, oni koji su postavili temelje za ono što će postati alte scena. Boj, Fresh L, i Teezee su pored ostalih, imena koja su zaslužna za otvaranje scene i “guranje” nigerijske omladine u svet, što sasvim i objašnjava zašto se njihov album zove “Pioneers”. Zaista to i jesu.

    Saznaj više:
    Povezani članci: