Pretraga

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike

Tekst: BURO.

Kada je afrički zvuk u pitanju, Afrobeat je brzo postao dominantna svetska sila na muzičkoj sceni i reprezentacija savremene afričke muzike. U poslednjih nekoliko godina, taj zvuk je prešao granice Afrike i postao internacionalno poznat, ali se pri tome u međuvremenu u mnogome i izmenio. Prerastao je svoje prvobitno stanje, transformisao, primio spoljne uticaje i razvio se u nešto sasvim drugačije pa je danas pravo pitanje šta je zapravo savremena afrička muzika, van plemenskih bubnjeva inkorporiranih u zvuk kompjuterizovanih bitova?

Zapravo sve ono što stekne “svetsku popularnost” ako je to uopšte ikakvo merilo, spada u takozvani alté. Termin ne znači ništa, skraćenica je od “alternativno” i namerno je veoma opšti i neuhvatljiv. Pre nego što se može reći da je muzički pravac, on je daleko više platforma za umetnike koji žele da pobegnu i pomere se od konvencionalnog zvuka i načina rada i otvara prostor za inovativnost i reinvenciju žanrova. Jer alte pre svega jeste način razmišljanja koji grupa mladih afričkih, pretežno nigerijskih, muzičara neguje u želji da istražuju zvuk. Zanimljiva stvar kod altea jeste da je, kako je Odunsi u jednom intervjuu rekao, nastao kao želja klinaca koji su prerasli ono što im je ponuđeno, da odu korak dalje i izraze se kroz nešto što im niko ne nudi. Zato je njihovo najjače oružje, i nešto što sigurno imaju na svojoj strani bio SoundCloud koji je lako dostupan, a pomogao je da ono što stvaraju bude vidljivo širom sveta. 

Nova generacija nigerijskih muzičara je osvežavajuća i eksperimentalna, iako je baš zato veoma teško definisati ovaj stil, ako se tako uopšte može i nazvati. Često rade zajedno, vuku različite uticaje i korene, ali imaju zajedničku ideju da preispitaju šta znači biti umetnik i muzičar u Nigeriji danas. Alte sačinjava veliki dijapazon stilova, od indi, preko repa i R&B-ja, do samog afrobita, i svaki od autora nešto od ovoga potencira više tako da u okviru istog žanra postoje čisti reperi kao Santi ali i soul muzičari kao Lady Donly.
Izdvojili smo šest autora koji zavređuju vašu pažnju i mesto na plejlisti, jer su protresli muzičku scenu, i doneli zvuk koji će nam biti posebno dobar pratilac u letnjim večerima.

Santi

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike (фото 1)

Nema govora o alte sceni ako se ne priča prvo o Santiju koji je u neku ruku i rodonačelnik pravca, i čija će rečenica da "Alte nije tu da definiše i izoluje, nego naprotiv da otvori granice svih stilova i pomeša ih" verovatno jednog dana završiti kao bitan citat u nekoj knjizi istorije muzike. Svoj zvuk opisuje kao mešavinu svih žanrova, samo sa alternativnim obrtom. Pesme “Rapid Fire” i “Freaky” su najbolji primer njegovog eksperimentalnog pristupa muzici, a fanovi posebno vole i vizuelni identitet njegovih videa. Snaga njegovog vizuelnog pripovedanja je odigrala veliku ulogu u uticaju i razvijanju vizuelnog identiteta i estetike celog pravca.

Odunsi

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike (фото 2)

Kada govori o svojoj muzici, Odunsi uvek ističe koliko mu je ona bila važna tokom odrastanja u Lagosu i kako su različiti muzičari uticali na njega.To jeste primetno u njegovim pesmama i određeni delovi su gotovo “citati” iz poznatih pesama Princea, Sade, ili nigerijske scene s početka 2000-ih. Odunsijev zvuk je dosta teško identifikovati i nezahvalno ikako nazvati, ali s obzirom na to da on kaže da stvara “Afro-fuziju”, time se treba i voditi. Ova defincija zapravo savršeno dočarava njegov zvuk koji je u potpunosti “osetan” na njegovom debitanskom albumu “Rare”- šetnja od sint popa preko fanka do R&B.

WurlD

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike (фото 3)

Sadiq Onifad poznatiji kao WurID je jedan od onih muzičara koji uspeva da bude ranjiv, iskren, otvoren i sentimentalan, a bez toga da to izgleda i zvuči patetično. Melanholični tekstovi i glas koji ubija, čine WurIDa jednim od najpopularnijih mlađih autora, i to i u Africi i van nje budući da živi i stvara u Americi, pa je u njegovom zvuku možda i najprimetnije ukrštanje zvukova Afrike i zapadne muzike.

Lady Donli

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike (фото 4)

Erykah Badu sa malim izmenama je najbolja “definicija” za muziku Lady Donli. Dok je većina ekipe okrenuta bržim ritovima koji pre svega koketiraju sa repom i R&B-jem, Lady Donli je okrenuta soulu. Ona stvarno stvara muziku za dušu i obraća se melanholičnim ljudima koji vole da ih neo-soul i džez sa primesama afričkog bita odnesu daleko. U poslednje vreme, dosta sarađuje sa muzičarem Tomi Thomasom, a njihov prošlogodišnji projekat “The Forbidden” je istraživao malo tradicionalnije live izvođenje i bio izuzetno uspešan.

Wavy the Creator

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike (фото 5)

Wavy the Creator pored eksperimentalnog zvuka neguje o sebi imidž “vanzemaljca” jer kaže da nije sposobna da se srodi, poveže i utopi u ostali deo čovečanstva. Ne uklapa se ni u jedan žanr, ni u jednu profesiju, ni u jednu fiksnu strukturu jer radi sve i u svemu je dobra. Toliko da je možda sasvim okej poverovati u njenu priču da je možda sa neke druge planete. Sa izblajhanim obrvama, i autentičnim stilom, defintivno jeste nešto posebno i nedavno je pokrenula i sopstvenu modnu liniju. Da pravi dobru muziku to znamo, kao i videe koje radi ne samo za sebe nego i za ostale iz ekipe. Privatni je fotograf nigerijske hip-hop zvezde Olamide. Rečju, Wavy the Creator je multitalentovana, a njene pesme su poziv na đuskanje do jutra.

DRB Lasgidi

Alté: Upoznajte savremenu muzičku scenu Afrike (фото 6)

DRB Lasgidi, muzički trojac iz Lagosa, su nedavno objavili svoj debitantski album i nismo ni znali koliko nam je to trebalo. DRB LasGidi su jedni od začetnika scene, oni koji su postavili temelje za ono što će postati alte scena. Boj, Fresh L, i Teezee su pored ostalih, imena koja su zaslužna za otvaranje scene i “guranje” nigerijske omladine u svet, što sasvim i objašnjava zašto se njihov album zove “Pioneers”. Zaista to i jesu.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor