ČUDNA STRANA ŽIVOTA: Novi ALMODOVAR i Hamaguchi, ostvarenje o JOAN BAEZ – filmovi koje gledamo na SLOBODNOJ ZONI

Plus retrospektiva Luisa Buñuela.
13.10.2023.
RECOMMENDED

Sam kraj oktobra rezervisan je za Slobodnu zonu, filmski festival koji se selekcijom ostvarenja koja se bave društveno odgovornim temama ili na poseban način, duhovitošću, ironijom i provokativnošću, slikaju ljudske sudbine, s vremenom se etablirao u jednu od vodećih manifestacija u našoj zemlji.

Program ovogodišnje Slobodne zone čini selekcija najboljih filmskih ostvarenja iz proteklih godina, a vizuelnim identitetom (na plakatu je scena iz Andaluzijskog psa) i retrospektivom njegovih filmova u Kinoteci, pruža svojevrstan omaž jednom od najvećih fimskih stvaralaca u istoriji kinematopgrafije, Luisu Buñuelu.

Filmovi na ovogodišnjoj, 19. Slobodnoj zoni, dolaze iz 38 zemalja, ima ih 63 i raspoređeni su u 13 programskih celina, a donose teme o kojima se ne priča glasno, postavljaju nezgodna pitanja, diraju u društvene konvencije i pokreću debate.

Sem u Beogradu, Slobodna zona će od 31. oktobra do 5. novembra, biti održana i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Festival otvara film Oskarovca Hamaguchija, Zlo ne postoji, koji je na 80. Filmskom festivalu u Veneciji nagrađen Srebrnim lavom (velikom nagradom žirija, uz još 4 nezavisna priznanja), a mi predstavljamo još pet filmova koje, pored ovog, ne bi trebalo da propustite.

Čudna strana života (Extraña forma de vida / Strange Way of Life)

Slobodna zona svečano će biti zatvorena 5. novembra u Cineplexx Galeriji premijerom najnovijeg filma Pedra Almodovara, polusatnog kvir vesterna sa Ethanom Hawkeom i Pedrom Pascalom u glavnim ulogama. Pedro igra Silvu, kauboja koji posle 25 godina dolazi u pustinju da poseti svog bivšeg ljubavnika, šerifa Džejka (Hawke). Nakon strastvene noći, Silva mu kaže da razlog njegove posete nije samo romantičan. Almodovar je izjavio da mu je ovaj film omogućio da istraži „uspavan“ američki žanr kojem se divio izdaleka još od najranijeg uzrasta.

Joan Baez: Ja sam buka (Joan Baez: I Am Noise)

Dokumentarac koji potpisuju tri autorke, prati ikonu američke folk muzike na poslednjoj turneji, uz do sada nepoznat materijal poput privatnih video-zapisa, dnevničkih zabeleški, snimaka sa psihoterapeutskih seansi i umetničkih dela.

Rezultat je jedan intenzivno intimni film sa neočekivanim uvidima, slomljenim srcima i dozom humora. Joan bez zadrške priča o svojoj vezi sa Bobom Dylanom, angažovanjem u pokretu za građanska prava, saradnji sa Martinom Lutherom Kingom, svojoj muzici i, uopšte, svom neverovatnom životu.

Nula kalorija (Club Zero)

Austrijska rediteljka Jessica Hausner (Mali Džo) snimila je dramu-triler sa Miom Washikowskom u ulozi nastavnice elitne škole koja uspeva da ubedi svoje učenike kako je odbijanje hrane revolucionaran i važan čin. „Htela sam da dam širu sliku našeg društva i njegovih slabih tačaka kada je u pitanju briga o deci. Zanimljivo je koliko su roditelji (ne)spremni da preuzmu odgovornost za svoju decu, već je prebacuju na nastavnike“, izjavila je Jessica na Kanskom festivalu, gde se ovo ostvarenje nadmetalo za Zlatnu palmu.

Flašaroši

Reditelj Nemanja Vojinović sedam godina snimao je dokumentarac u Vinči, na jednoj od najvećih deponija u Evropi. Iznad arheoloških slojeva najznačajnije praistorijske civilizacije danas rade sakupljači plastičnih flaša. U ovom dokumentarnom vesternu, kako ga je reditelj opisao, pratimo poslednje dane te zajednice pre nego što će i njihovi poslovi postati deo prošlosti. Film je nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarac.

Crveno nebo (Afire / Roter Himmel)

Jedan od najcenjenijih i najplodnijih autora današnjice, Nemac Christian Petzold (Undine, Tranzit, Feniks, Barbara) smestio je radnju svoje prve komedije-melodrame u letnjikovac na Baltičkom moru. Tu borave Leon i Feliks: Leon da bi završio svoju drugu knjigu, a Feliks fotografski portfolio. Njihove planove za radno leto remete drugi stanari kuće, Nađa i Devid, bezbrižni i puni života. Leona to izuzetno iritira, dok se Feliks brzo prilagođava njihovom dokoličarenju. Dodatni nemir unosi zažareno crveno nebo koje na njih izručuje pepeo okolne šume u plamenu. Širenje požara rasplamsava i emocije među ovom četvorkom.
Petzold je za Crveno nebo nagrađen Srebrnim medvedom – Velikom nagradom žirija na 73. Berlinskom festivalu.

Ulaznice za svečano otvaranje Slobodne zone u Beogradu, po ceni od 800 dinara, u prodaji su na biletarnicama mts Dvorane i servisa Tickets.rs, kao i online preko sajta mts Dvorane, odnosno Tickets.rs.

Saznaj više:
Povezani članci: