BURO. žena nedelje: Petra Divac

    18.02.2022.
    RECOMMENDED

    Talas progovaranja hrabrih žena o seksualnom nasilju i uznemiravanju koji je otpočela Marija Lukić, se ne zaustavlja. Nakon eksplozije svedočanstava žena na interenetu pod hashtagom #NisamPrijavila, još jedno veliko i glasno progovaranje se desilo u mesecu za nama. Petra Divac, ćerka košarkaša Vlade Divca, istupila je sa skrinšotovima poruka koje je dobijala od duplo starijeg čoveka koji je prijatelj njenog tate. Nakon što je to uradila, mediji su spinovali priču nazivajući je “opasnom” i “fatalnom”, ali je ova hrabra mlada devojka svojim izjavama uradila nešto zaista herojski i osnažujuće za sve devojčice i devojke koje su prošle ili prolaze kroz nešto slično.

    – Glavni razlog mog saopštenja je da dam glas najpre sebi, a i svim devojkama i ženama koje su dozivele ili doživljavaju seksualno nasilje ili seksualno uznemiravanje koje žene jako dobro razumeju da ostavlja traume za ceo život. U trenutku kada se meni ovo desilo imala sam 21 godinu. Desilo se u mojoj kući, gde sam bila sa roditeljima u tom trenutku gde sam se osećala i najsigurnije i najzaštićenije. Poruke neprimernog sadržaja mi je slao otac mog druga, i poznanik mog oca sa kim ima i puno zajedničkih prijatelja – navela je ona.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/02/164520575171164.png

    U njenom saopštenju navodi da iako joj ne prija sto je cela priča izašla u javnost, jer joj vraća traume, želi da iskoristi priliku i bude glas za sve druge devojke i kaže im da koliko god je neprijatno one nisu krive, i da obavezno kažu svojim roditeljima i da potraže adekvatnu pomoć.

    – I ako nažalost veći deo društva i dalje ne vidi koje posledice ovo izazivana na žene. Kada sam ga letos srela, u Porto Montenegru, sedeo je i smejao se. I ako sam bila sa svojim dečkom osetila sam strah, i veliku neprijatnost. Iako znam da bi moj dečko bio tu da me zaštiti, želela sam da se vratim kući. Pomislila sam kako nije fer da on nema nikakvu posledicu za svoje ponašanje a da je meni ostala trauma za ceo život. Na temu ovoga ovo je moja zadnja izjava i sa ovim želim da sve ovo da ostavim iza sebe – završila je svoje saopštenje.

    Hvala Petra na hrabrosti i odgovornosti.

    Saznaj više:
    Povezani članci: