Girl Crush Thursday: Ivana Mastilović Jasnić

    21.07.2022.
    RECOMMENDED

    Ivana Mastilović Jasnić je ime koje vam je sigurno poznato, ako ni zbog čega drugog, onda zbog dva velika slučaja o kojima je pisala prva: Jutka i Mika Aleksić. Priča o Milutinu Jeličiću Jutku, nasilniku iz Brusa koji je na kraju osuđen za seksualno uznemiravanje Marije Lukić prodrmala je sistem, a Ivana, iako je na momente bila uplašena za svoju bezbednost, nastavila je istim, hrabrim stopama i dobila ogromnu podršku organizacija i mnogih žena koje su se tek tada osetile sigurno da progovore o sličnim iskustvima.

    Nakon slučaja Jutka, usledila je ispovest Milene Radulović o silovanju koje je doživela od tadašnjeg nastavnika glume, Miroslava Mike Aleksića, koga je za sekusalno uznemiravanje prijavilo više od dvadeset žena, između ostalih i Milenina koleginica i glumica Iva Ilinčić. Ivana je u međuvremenu spoznala da nasilja ima mnogo više nego što je mislila, te se specijalizovala se za teme seksualnog zlostavljanja i nemali broj puta pojavila na sudu kao optužena novinarka, upravo zbog tekstova u kojima je objavila ispovesti devojaka koje su doživele seksualno nasilje.

    Poslednjih deset godina radi u redakciji Blica, kao i saradnica redakcije Noizz i zalaže se za prijavljivanje nasilnika, što je svojim izuzetnim radom dokazala više puta. Zahvaljujući pričama koje je iznela na čistac, parola „Niste same“ odjekula je jače, a mlade devojčice su možda prvi put i zaista mogle da poveruju da nisu same, a još manje krive za užasna iskustva koja su ih zadesila. 

    Za svoje zasluge, Ivana je dobila dve nagrade – Bring the Noize za 2020. godinu, koju BeFem organizacija dodeljuje za feminističke inicijative pojedinkama i organizacijama, kao i priznanje za unapređenje rodne ravnopravnosti za 2021. godinu u kategoriji „Doprinos na senzacionalističkom izveštavanju o nasilju nad ženama i rodnoj ravnopravnosti“.   

    Ivanina radna etiketa i pažljivi pristup osetljivim temama treba da služe kao primer, a dostojanstveni tretman žena žrtava kao standard. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/07/1658405236534658.jpg
    Saznaj više:
    Povezani članci: