Girl Crush Thursday: Nina Seničar

    02.03.2022.
    RECOMMENDED

    Ninu Seničar znamo kao voditeljku i glumicu i nekog čije objave iz svakodnevnog života obožavamo da pratimo na Instagramu. Pre nekoliko dana oduševila nas je i osvojila naša srca i zbog kampanje koju je pokrenula, a koja se bavi podizanjem svesti o prevenciji raka grlića materice. Osim informativnog sajta, Nina je pokrenula inicijativu da širom Srbije u nekoliko privatnih klinika, žene starosti između 30 i 55 godina mogu dobiti besplatan ginekološki pregled. U okviru kampanje #JaBrinemOSebi ona je navela da je ideja potekla iz razloga koji je vrlo lične prirode. 

    „Ja sam izgubila majku zbog karcinoma grlića materice koji nije uočen na vreme i koji se vremenom proširio po celom telu. Tokom mamine borbe za život sam naučila puno o ovoj bolesti i saznala neke poražavajuce statistike. Iako je pregled za ovu vrstu karcinoma jednostavan i kratak, puno žena u Srbiji ne zna koliko je bitno uraditi jedan PAPA test godišnje“, navela je na sajtu posvećenom ovoj incijativi.

    Nina je dodala i da je dugo sam razmišljala o tome kako ona može da pomogne i došla na ideju da lično kontaktira ginekologe širom Srbije i pita ih da poklone besplatne preglede ženama i da onda to promoviše putem medija da bi podigla svest o raku grlića materice i važnosti prevencije i pregleda.

    Jako je važno da poznate ličnosti govore o temama koje se tiču svih nas. Ovo je naročito značajno za polje ženskog reproduktivnog zdravlja oko kog je još uvek iz nekih patrijarhalnih razloga, obavijen veo misterije i sramote. 

    Podsetimo, Srbija je druga zemlja po redu u Evropi po broju umrlih žena od ove vrste karcinoma, te nam je hitno potrebno buđenje i osvešćivanje. Dobra vest je, što pored ovakvih kampanja koje su odd velike važnosti jer motivišu žene da zakažu redovne preglede, Srbija uvodi i besplatu HPV vakcinu koja će biti dostupna devojčicama u okviru redovne zdravstvene zaštite. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/03/1646234981385165.png
    Saznaj više:
    Povezani članci: