Pretraga

Ako nemate ideju šta biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije!

Ako nemate ideju šta biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije!

Tekst: BURO.

Možda ste to već i primetili ali streaming platforme imaju tendenciju da postavljaju trendove i diktiraju ih. Tako se odjendom nađemo zasuti sa bezbroj španskih serija pa je nakon "La casa de papel" delovalo da se nikada nećemo izvući iz španskih naslova, i prilično smo uvereni i da je barem polovina publike započela neki kurs španskog. Makar i online. Njih su potom zamenili francuski naslovi, pa su zatim neko vreme suvereno vladale nemačke serije, i tako redom. 

Ipak u nekom trenutku sve presuši, i malo nam dosadi algoritam u koji upadnemo i postane preko potrebno pronaći nešto zanimljivo, uzbudljivo i drugačije. Možemo li da predložimo da se uputite malo severnije?

Ko god je fan književnosti, zna da nordic noir predstavlja žanr za sebe, prilično uzbudljiv i dinamičan i da ti romani čine savršeni predložak za dobru ekranizaciju. Setimo se samo legendarne švedsko-danske koprodukcije "Most" pogotovo fantastične prve sezone. Trenutno se čini da sve više i više novih naslova dolazi upravo sa dalekog severa, i pitamo se da li su nordijske serije ponovo in, a među njima vodeći švedski naslovi. Dajte šansu nekom od ova četiri naslova i zaključite sami.

“knutbi: slepo verovanje”

Ako nemate ideju šta biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 1)

Sad već davne 2004. se desilo ubistvo u Knutbiju, koje je početna tačka izuzetno kompleksnog istraživanja koje je ispričano kroz šest jednočasovnih epizoda. Ubica je možda devojka koja je "vođena Hristom to morala da uradi", ili je razlog možda još prizemniji budući da je njen ljubavnik muž ubijene žene, ili je za sve kriva Åsa Waldau, samoproklamovana "Hristova nevesta" koja regularno spava sa pasotorom. Dijagram seksualnih aktivnosti u Knutbiju je izuzetno komplikovan za dočarati, jer kako se čini ovde svi spavaju sa svima, kada se ne mole Hristu, naravno. Dva novinara istražuju priču o ovoj pentakostalnoj zajednici koja živi u Knutbiju, a čitav dokumentarac prilično luda vožnja, i izuzetno skandinavska. 

“snabba cash

Ako nemate ideju šta biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 2)

Legendarna švedska krimi trilogija, bestseler koji potpisuje Jens Lapidus, i koji je već imao svoju prvu verziju. Sada je situacija nešto drugačija i u glavnoj ulozi se nalazi ženski lik, Leya koju fantastično predstavlja Evin Ahmad. U ovoj priči Stokholm je pomalo distopijski savremeni centar hiper-kapitalizma i podzemnog kriminala. Mesto gde se tech mastermajndovi susreću sa glavnim likovima trogvine drogom. Leya je samohrana majka i AI a single mom and AI preduzetnica, čija se inteligencija i sposobnost smenjuju i kombinuju sa očajem da se izvuče iz prilično skromnih prilika. Njena romansa sa Salimom se razvija, ali i komplikuje živote. Izuzetno uzbudljivo, ozbiljna akcija, i sve u svemu prilično impresivno ostvarenje.

“wallander”

Ako nemate ideju šta biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 3)

Istina je da ovo definitivno ne spada u red novih naslova, ali nas je "Young Wallander" koji se nedavno pojavio na Netflixu podsetio na ovo legendarno ostvarenje. Originalna serija "Wallander" je čak inspirisala i BBC verziju sa Kennethom Branagh u glavnoj ulozi, a kada neke serija ima i reboot i remake, onda znate da je u pitanju naslov koji se ne propušta. Priča o detektivu i seriji ubistava koje istražuje, ispričana na tipično severnjački način: detetktiv sa komplikovanom prošlošću i zapetljanim privatnim životom, mirni pejzaži koji unose nemir, snažan plot, naelektrisana atmosfera. Oh, i da, ima još i nekoliko filmova posle, tako da kada jednom uplovite u Wallander svet, računajte da nećete skoro izaći. 

“bertaun”

Ako nemate ideju šta biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije! (фото 4)

Kao i u svakom malom gradu u kom nema nešto previše događanja i uzbuđenja celokupan društveni život se obično odvija oke nečega. U Bertaunu je to nešto hokej. Svi se bave njime, ili odlaze na utakmice, ili imaju nekoga ko se bavi. Hokej je poslednji tračak nade u Bertaunu ali i predstavlja veliki teret za sve koji se njime bave. Dan polufinalnog meča je katalizator nasilja koje će istovremeno ostaviti traumu na jednoj devojci a posledično i uzdrmati ceo grad. Serija je urađena prema istoimenoj knjizi Frederika Backmana, koju takođe vredi dodati čitalačkim listama, a da ne pominjemo njegove ostale naslove poput "Moja baka vam se izvinjava", "Čovek po imenu Uve", i druge.


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor