Ako nemate ideju šta biste gledali predlažemo vam našu novu opsesiju: švedske serije!

07.05.2021.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/svedskecover.gif

Možda ste to već i primetili ali streaming platforme imaju tendenciju da postavljaju trendove i diktiraju ih. Tako se odjendom nađemo zasuti sa bezbroj španskih serija pa je nakon „La casa de papel“ delovalo da se nikada nećemo izvući iz španskih naslova, i prilično smo uvereni i da je barem polovina publike započela neki kurs španskog. Makar i online. Njih su potom zamenili francuski naslovi, pa su zatim neko vreme suvereno vladale nemačke serije, i tako redom. 

Ipak u nekom trenutku sve presuši, i malo nam dosadi algoritam u koji upadnemo i postane preko potrebno pronaći nešto zanimljivo, uzbudljivo i drugačije. Možemo li da predložimo da se uputite malo severnije?

Ko god je fan književnosti, zna da nordic noir predstavlja žanr za sebe, prilično uzbudljiv i dinamičan i da ti romani čine savršeni predložak za dobru ekranizaciju. Setimo se samo legendarne švedsko-danske koprodukcije „Most“ pogotovo fantastične prve sezone. Trenutno se čini da sve više i više novih naslova dolazi upravo sa dalekog severa, i pitamo se da li su nordijske serije ponovo in, a među njima vodeći švedski naslovi. Dajte šansu nekom od ova četiri naslova i zaključite sami.

“knutbi: slepo verovanje”

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/1620395790640671.jpg

Sad već davne 2004. se desilo ubistvo u Knutbiju, koje je početna tačka izuzetno kompleksnog istraživanja koje je ispričano kroz šest jednočasovnih epizoda. Ubica je možda devojka koja je „vođena Hristom to morala da uradi“, ili je razlog možda još prizemniji budući da je njen ljubavnik muž ubijene žene, ili je za sve kriva Åsa Waldau, samoproklamovana „Hristova nevesta“ koja regularno spava sa pasotorom. Dijagram seksualnih aktivnosti u Knutbiju je izuzetno komplikovan za dočarati, jer kako se čini ovde svi spavaju sa svima, kada se ne mole Hristu, naravno. Dva novinara istražuju priču o ovoj pentakostalnoj zajednici koja živi u Knutbiju, a čitav dokumentarac prilično luda vožnja, i izuzetno skandinavska. 

“snabba cash

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/1620395791132335.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/1620395790229892.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/05/1620395791426159.jpg

Kao i u svakom malom gradu u kom nema nešto previše događanja i uzbuđenja celokupan društveni život se obično odvija oke nečega. U Bertaunu je to nešto hokej. Svi se bave njime, ili odlaze na utakmice, ili imaju nekoga ko se bavi. Hokej je poslednji tračak nade u Bertaunu ali i predstavlja veliki teret za sve koji se njime bave. Dan polufinalnog meča je katalizator nasilja koje će istovremeno ostaviti traumu na jednoj devojci a posledično i uzdrmati ceo grad. Serija je urađena prema istoimenoj knjizi Frederika Backmana, koju takođe vredi dodati čitalačkim listama, a da ne pominjemo njegove ostale naslove poput „Moja baka vam se izvinjava“, „Čovek po imenu Uve“, i druge.

Saznaj više:
Povezani članci: