Pretraga

Ako ste voleli film \"Zovi me svojim imenom\" ove nove naslove ćete obožavati

Ako ste voleli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati

Tekst: BURO.

Nekada davno bila je prilična retkost videti nekog LGBTQ+ junaka na malim i velikim ekranima. Okej, ne možda retkost, dešavalo se tu i tamo, ali su uvek imali jasno dodeljene uloge najboljih prijatelja, savetnika, pomagača, svakako sporedne, i gotovo nikada nisu bili u centru pažnje. “Planina Broukbek” je s razlogom oduševila, zadivila i šokirala, jer tada, te ne tako davne 2005. godine nije bilo često da se emotivan odnos para koji nije hetero postavi u centar priče i ovaj film je u tom pogledu bio izuzetno značajan. LGBTQ+ iskustvo je često manjkalo na ekranima i bilo marginalizovano, ali danas možemo da kažemo da srećom živimo u danima kada pametan, ravnopravan, dinamičan i istinski inkluzivan queer sadržaj dolazi do gledalaca i postaje opšte mesto. Junaci u našim omiljenim serijama i filmovima gaze heteronormativne i rodno definisane barijere, i postoji mnogo naslova koje već volimo ali i mnogo onih koji tek treba da se pojave.

Na festivalima Raindance, Sundance, Glasgow pojavilo se dosta sjajnih naslova koji slave queer ljubav, i ako setno uzdišete što se posle “Zovi me svojim imenom” nije desilo ništa što bi vas tako emotivno oduvalo, možda je vreme da počnete da se radujete ovim filmovima.

“Sweetheart”

Ako ste voleli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 1)

Zvezda filmskog festivala u Glazgovu, koji je fokusiran na junakinju koju igra mlada i supertalentovana Nell Barlow od koje tek puno očekujemo. Priča prati neobičnu, samostalnu, pomalo buntovnu tinejdžerku koja je primorana da ide na odmor sa porodicom. Bez interneta, sa mamom i sestrom sa kojima se neprestano svađa, nedelju dana deluju kao večnost i bez ikakve nade da će se išta poboljšati. Ipak, iznenadni dolazak Isle (Ella-Rae Smith) će značajno promeniti stvari i pretovoriti Ajin odmor u jedan od onih koji se pamte. Brza, duhovita i izrazito nežna priča koja prilično dobro vozi.

“My first summer”

Ako ste voleli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 2)

Ovaj film je pre svega predivno snimljena priča, i donosi sunce, leto i lakoću tinejdžerske zaljubljenosti. Scenario i režiju potpisuje Katie Found i u pitanju je tih, nežan pogled na gubitak, prijateljstvo, odrastanje i prvu ljubav. Od kad joj je mama izvršila samoubistvo Claudia živi sama u udaljenoj kolibi. Tu upoznaje Grace koja joj nudi pomoć, vraća zabavu i smisao, i budi život i radost u njoj. Zaljubljuju se, i provode leto zajedno, pre nego što svet odraslih baci senku na idilično zajedničko leto. 

"Rūrangi: The Yellow Affair"

Ako ste voleli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 3)

Pametno, senzitivno i briljantno prema mišljenju kritičara sa Berlinala, iz Getenburga i Roterdama gde je film i prikazivan. Sjajno vođena priča koja prikazuje povratak trans aktiviste Caz Davisa koji se vraća kući u zajednicu Rūrangi nakon deset godina pošto ju je napustio. Njegov povratak je prvi dolazak nakon tranzicije, i budi burne reakcije u mnogima, ali film prati sve one divne nijanse prihvatanja i razumevanja i podseća da možda ne razumemo svi sve ali da je važno slušati, govoriti i pokušavati. 

“Cowboys”

Ako ste voleli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 4)

Emotivno nabijena priča o ocu koji daje sve od sebe da zaštiti svog trans sina, kako od sveta koji ume da bude surov tako i od majke, Troyeve supruge, koja ne razume i ne ume da prihvati svoje dete. Drama u najboljem smislu te reči u kojoj su oba junaka predivno iznijansirana, a s obzirom na činjenicu da je film sniman u Montani u nacionalnom parku, pored tople priče je i prava poslastica za oči.

“Kiss me kosher”

Ako ste voleli film "Zovi me svojim imenom" ove nove naslove ćete obožavati (фото 5)

Izraelska rediteljka Shirel Peleg donosi ljubavnu priču smeštenu u Tel Aviv, u kojoj istražuje pitanje rase, religije, queer ljubavi, generacijske traume. Ozbiljne i kompleksne teme kojima pristupa veoma nežno i lagano i donosi priču koja zabavlja ali i koja se pamti. Vlasnica bara Shira treba svojoj jevrejskoj porodici da konačno predstavi svoju verenicu Mariju. Tim povodom Marija dolazi iz Nemačke odakle je rodom u Tel Aviv, sve deluje sjajno i bez problema, međutim komplikacije i nesporazumi malo po malo dovode venčanje u pitanje. Poznata priča ali sa osvežavajućim, zanimljivim perspektivama i izuzetno važnim zaključcima.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor