Pretraga

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama

Tekst: BURO.

Kada kažemo muzički dokumenatarac prva asocijacija u poslednje vreme je Britney Spears,  što zapravo i nije iznenađujuće ako uzmemo u obzir sve što je nedavno isplivalo na površinu upravo zahvaljujući nekolicini dokumentaraca koji su svetu otvorili oči o svemu onome što se u njenom životu zbivalo iza kulisa. Kako su krenuli da izlaze jedan za drugim - nismo mogli a da se ne zapitamo da li je u pitanju eksploatacija, ali i dalje su de facto bili eye-opening. Tužna istina je da Britney nije ni prva ni poslednja sa ovakvom sudbinom, štaviše, većina muzičara i muzičarki su kada siđu sa pozornice gotovo vodili dvostruke živote. Na sceni su bili jedno, a u životu nešto potpuno drugo. Zapravo, svi mi delom možemo da se poistovetimo sa njima, jer i sami svakoga dana izlazimo na svojevrsne pozornice, glumimo i izvodimo svoje tačke, a kada se povučemo u svoje odaje kao da konačno imamo slobodu da zapravo budemo to što jesmo. Izdvojili smo dokumentarce koji su nam doneli lične priče izvođača, otkrili drugu stranu slave i promenili način na koji posmatramo njihove karijere i živote.

Framing Britney Spears

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 1)

Pa, hajde da krenemo upravo od Britney, budući da materijal jeste novijeg datuma a da je tema i dalje sveža. Šta da kažemo o celom ovom slućaju a da već nismo rekli? Najbolje je da jednostavno pogledate ovaj dokumentarac, ukoliko vam je do sada nekako promakao.

Amy

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 2)

Još jedna potresna priča o ženi koju je rođeni otac ekploatisao preko svih granica humanosti. Nećemo ulaziti u detalje da ne bismo spojlovali, ali manje je poznato da je Amy delila sličnu sudbinu kao Britney i život, da stvar bude još gora, završila na tragičan način. Bilo da ste njen fan ili ne, ovo je obavezno štivo za gledanje, jer ne radi se samo o njoj i njenoj karijeri, već i sistemu na kom muzička industrija počiva i usput melje sve one koji ne igraju po njegovim pravilima.

What happened, Miss Simone?

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 3)

Nina Simone iliti nadljudska emocija. Žena koja je ostavila neizbrisiv trag u muzici i čija ploča danas, za onoga ko je srećan da je uopšte ima, predstavlja suvo zlato. Njen životni i karijerni put je bio najblaže rečeno trnovit, a ovaj film upravo nam je otkrio sve prepreke koje je morala da prevaziđe, demone sa kojima je morala da se borila, sa kojima se, zapravo, borila čitavog života. Način na koji je živela i vodila svoje bitke ostaje zauvek ultimativna inspiracija. Kako i sama kaže - "Sloboda je odustvo straha" - a kako je ovu mantru sprovodila kroz život najbolje prikazuje ovaj dokumentarac.

Gaga: Five Foot Two

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 4)

Još jedna ženska gromada koja je oličenje hrabrosti, koketiranja sa stilovima i beskompromisnog kreativnog izraza na svim poljima - žena koja je pokazala i dokazala šta znači biti iskren u svetu koji to ne prašta i nastavlja da probija sopstvene granice i to ogoljeno deli sa publikom. Nije tajna da Gaga bije bitku sa svojim mentalnim zdravljem, a ovaj dokumentarac pruža intimniji uvid u tu borbu, kao i detalje o nastanku njenog albuma Joanne, odnosa sa publikom i drugim iskustvima koji je čine pop senzacijom današnjice.

Billie Eilish: The World's a Little Blurry

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 5)

Billie Eilish je devojka koja je osvojila ceo svet svojom autentičnošću, kvalitetnom muzikom, srceparajućim tekstovima i pojavom koja odudara od svih standarda koji se ženama u muzičkoj industriji postavljaju od vajkada. Beskompromisno svoja, ušla je u javni svet prilično mlada, ne očekujući slavu koja će poljuljati njen unutrašnji. Kako je to uticalo na njen privatni život i dalje stvaranje - otkriva nam u ovom dokumentarcu.

Miss Americana

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 6)

Miss Americana daje nam uvid u život Taylor Swift, ali čini zapravo mnogo više od toga. Ne ističe samo one momente koji su u njenoj karijeri bili ili sjajni ili očajni a čini se da je to nekada u javnom svetu jedina podela koja postoji i koja se pamti, već se bavi i temom feminizma i socijalnim pritiskom na žene, tako da pravi korak dalje u odnosu na fokusiranje isključivo na lik i delo mlade pevačice. 

Chavela

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 7)

Možda vam ime Chavela Vargas, ukoliko niste pogledali ovaj dokumentarac, ne znači puno, ali ćete ga nakon gledanja, obećavamo, zapamtiti za života. Meksička pevačica bila je šmekerka svog doba, neodoljivo šarmantna, hrabra i dosledna sebi, a o tome koliko je snage i emocije unosila u bavljenje muzikom i koliko je istinski živela za to govori činjenica da je poslednji nastup izvela u kolicima, rešena da na scenu izađe po svaku cenu i u tome je niko nije mogao sprečiti. Strastvena u muzici ali ništa manje strastvena i u življenju - genijalna Chavela Vargas.

Summer of Soul

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 8)

Kako i sam naslov sugeriše - Summer of Soul (...Or, When the Revolution Could Not Be Televised) - pokušava da sada na velikom platnu prikaže kako je revolucija nekada davno zapravo izgledala. Premijerno su prikazani snimci koji su u međuvremenu postali i zaboravljeni, a sam film nas vraća u 1969. godinu i legendarni Harlem Cultural festival. Delom muzički, a delom istorijski dokumentarac prikazuje neizmernu važnost zajednice i isceljujuću moć muzike, posebno u vreme nemira - u prošlosti, ali i sadašnjosti.

No Direction Home

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 9)

Ovo je hronika evolucije neponovljivog Bob Dylana, od folk trubadura do legendarne rok zvezde, u periodu od 1961. do 1966. godine. Film se koncentriše na period između njegovog dolaska u Njujork i "penzionisanja" sa turneje, nakon nesreće na motociklu u julu 1966. godine. Tu su i novi intervjui i to oni koji su vodili neki od njegovih najbližih prijatelja i kolega - očekujte suvu iskrenost i intiman uvid u muzičku personu koja je nadživela prostor i vreme. 

Searching for Sugar Man

Dokumentarci koji su na izneli na videlo istinu o čuvenim muzičarima i muzičarkama (фото 10)

Muzičar iz ranih sedamdesetih, poznat kao Rodriguez, bio je u tom periodu veoma popularan u Južnoj Africi. Budući da se on nalazio u Americi i ne znajući za tu činjenicu, nakon muzičkog neuspeha, nestaje ne samo sa scene već i iz života, a dvojica njegovih fanova iz Južne Afrike su odlučni da saznaju šta se zaista desilo i istinu iznesu na videlo. Upitanju je krajnje emotivno i iskreno dokumentarno štivo.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor