Pretraga

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate

Tekst: BURO.

Ako uhvatite sebe kako sve češće skrolujete streaming platformama, i čini vam se da ste manje više sve videli i ni jedan naslov vam ne privlači pažnju dovoljno da se uhvatite u koštac sa njim znamo kako se osećate. Činjenica je da neki naslovi dobiju nezasluženo mnogo pažnje dok se o nekim drugim jednako sjajnim gotovo uopšte i ne priča. Zato smo odlučili da se ovaj put fokusiramo na naslove koje ste možda nekako ispustili iz vidokruga. Neki su prošli ispod radara kada su objavljeni pa su vremenom postali popularni, neki su tek objavljeni i treba im posvetiti malo pažnje, neki su nepravedno zapostavljeni. Žanrova ima raznih, ali sve ove serije imaju jednog zajedničkog imenitelja a to je da su veoma, veoma dobre, i definitivno zaslužuju priliku.

"treći dan"

HBO

Žanr: triler, misterija, drama

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate (фото 1)

Jedan od onih naslova koji se gledaju opčinjeno čak i upkos činjenici da ćete celu prvu epizodu imati utisak da ste upali negde na pola treće. Razbacan narativ, koji ipak ima svoju nit, ali i budi nesigurnost u sve što se događa. Jude Law glumi u prve tri epizode, Naomie Harris u druge tri, a priče su neraskidivo povezane čudnim ostrvom koje ih oboje privlači i na kome završavaju, kao i usudom da se od nekih stvari ne može pobeći. 

"godine i godine"

HBO

Žanr: drama

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate (фото 2)

Neobična, veoma emotivna, duhovita ali i čudno potresna serija koja nije ni drama, ni crna komedija, ni satira, ni parodija. Ona je sve pomalo jer je realnost sveta koja je ponekad i prilično zastrašujuća. Serija ima svega šest epizoda i idealna je za vikend bindžovanje, i prati porodicu Lajons iz Mančestera i njihove živote koji se isprepliću jedne sudbonosne noći 2019. godine a priča se zatim ubrzava, prateći živote i ljubavi Lajonsovih tokom narednih 15 godina. Životno i prelepo.

“Blood of Zeus”

Netflix

Žanr: avantura, fikcija

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate (фото 3)

Nova Netflixova anime serija za koju poznavaoci žanra tvrde da je na prvom mestu sjajno nacrtana. Nas što se tiče na prvome mestu je super obnavljanje gradiva grčke mitologija, ponavljanje mitova i legendi koje smo čitali kao mlađi. Svež ali veoma veran osvrt na antičke priče, koje se pripovedaju fokusirajući se na glavnog junaka Herona, koji otkriva da je Zevsov sin. Kako sukob između bogova i demona eskalira, i preti da ugrozi smrtnike, Heron mora da spasi sve od totalnog uništenja. Dinamično, brzo i edukativno, i realno dobra zabava za celu porodicu.

“Wild, wild country”

Netflix

Žanr: dokumentarni

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate (фото 4)

Priča o kontroverznom guruu koja na momente deluje toliko neverovatno da bi sasvim izvesno mogla biti i plod nečije mašte da ne znamo da su u pitanju istorijske činjenice. Priča prati dolazak Rajneesha u SAD, kao i nekoliko hiljada njegovih sledbenika, uključujući i Ma Anand Sheela, njegovu asistentkinju, ali i mastermajnda svih planova koja je sprovela u delo većinu stvari koje su se događale u Rajneeshpuramu, koji je poznat i kao Big Muddy Ranch. Šta se posle desilo? Pa bolje je pitanje šta nije. Strah i paranoja u Las Vegasu na steroidima, zajedno za megalomanijom, mitomanijom i paranojom na delu. Vrhunski dokumentarac o manje poznatoj lekciji iz istorije.

“Fauda”

Netflix

Žanr: akcija, triler

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate (фото 5)

Bombastično. Za sve one koji vole špijunske zaplete, puno akcije, dobro razrađene likove, i imaju naklonost ka Bliskom istoku i pokušavaju da razumeju ko je kome šta, kada, zašto i ko je prvi počeo “Fauda” je obavezno gradivo. Sama reč znači “haos” i manje više to je ono što donosi svaka sezona. Autori ove serije su nedavno radili i seriju “Teheran” koja je takođe vredna preporuke, a “Fauda” se fokusira na delovanje specijalne izraelske jedinice u borbi protiv palestinskih terorista. I da, mahom je ispričana iz izraelske perspektive, ali ne umanjujući značaj palestinske strane, kao ni ne ublažavajući izraelsko nasilje i generalno aktuelna pitanja kao i zaslepljenu požrtvovanost za svoju ideju na obe strane. Ako se prepoznate u ovom pravcu, vratite se i na januarsku preporuku još dve super serije sa ovog meridijana.

“The End of the F***ing World”

Netflix

drama, komedija

Dragulji streaming platformi koje ste možda propustili da pogledate (фото 6)

Serija kojoj ruku na srce nikada nije falilo popularnosti, ali i jedna od onih koje bi valjalo obnoviti, pogotovo kada je naslov ovako prikladan trenutku u kom se nalazimo. James i Alyssa, su sedamnaestogodišnji autsajderi koji kreću na roadtrip da pronađu Alyssinog oca koji ih je napustio kada je ona bila mala. James je uveren da je psihopata i da je vreme da ubije neku osobu a to bi mogla da bude Alyssa. Alyssa je otelovljenje egzistencijalne krize koja ne oseća da se uklapa igde, čak i kada joj uklapanje dobro ide. Zajedno, su prilično čudan par a njihov put osim što će biti put spoticanja, čudnih skretanja, i neobičnih situacija, je pre svega put traženja sebe u kom obično otkrijemo da nismo ni nalik na ono što smo mislili o sebi.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor