FEST: Mia Goth i njen nezaboravni performans u filmu „Pearl“

    03.03.2023.
    RECOMMENDED

    Za sve vas kojima je film „Pearl“ možda promakao na ovogodišnjem izdanju festivala – donosimo sveže utiske i definitivno preporučujemo da ga pogledate na nekoj od redovnih projekcija ukoliko ih bude bilo. 

    Možda niste upoznati sa prethodnim radom reditelja Ti Westa, ali ovogodišnji hit film je zapravo prikvel njegovog čuvenog filma „X“, koji nije pobrao neke pozitivne kritike i komentare. Međutim prve kritike koje su stigle posle filma „Pearl“ kažu da je nadmašio svog prethodnika. I ovaj film kao i prethodni predstavlja omaž klasičnim holivudskim filmovima, kao i slasher filmovima. U „Pearlu“ upoznajemo izvornu priču o serijskom ubici iz prvog dela i opet je igra fenomenalna Mia Goth. 

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1677856681543421.png

    Što se radnje tiče, godina je 1918, a film počinje tako što se kamera pomera napred dok se vrata štale otvaraju, a mi se upoznajemo sa teksaškim imanjem gde živi naša glavna anti-heroina. Vidimo je u onome što će se kasnije otkriti da je haljina njene majke. Dok gleda u ogledalo, vidimo kako se svetla gase, reflektor pada na nju, a ona pleše uz klasičnu partituru dok se iznenada, vrata ne otvore i san prestaje. Majka je grdi što kasni i što je probala haljinu bez njene dozvole i upućuje je da ode u štalu i nahrani životinje. U štali ona priča životinjama o svojim snovima da postane zvezda, da peva u horu, a dok muzika buja u pozadini ona se penje uz bale sena, sa kamerom koja je prati. Kako muzika utihne, vidimo je kako gleda u zalutalu gusku koja ulazi u štalu. A onda prilazi guski i ubija je vilama.

    Iako nam nije dat vizuelni prikaz njenog probijanja vilama kroz meso guske, sledeća scena je njena šetnja ka obližnjem jezeru, gde ona krvavim mesom hrani svog aligatora. Kao i kod svakog klasičnog holivudskog filma, naziv filma se pojavljuje u punom sivkastom fontu sa velikom mesingastom partiturom, sa namerom da prenese atmosferu i dočara mjuzikle 40-ih i 50-ih, ali sa veoma dirljivom perspektivom, što se vidi iz imena koje se pojavljuje u trenutku kada aligator uspe da ugrize trup guske.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1677856680398176.png

    Kako film ide dalje, saznajemo da su njeni roditelji nemački imigranti. Majka je dominantna matica u domaćinstvu, dok je njen otac nemoćan i paralizovan. Njen muž, Harold, sa druge strane, trenutno služi u Prvom svetskom ratu, a njegovo prisustvo fali Pearl, o čemu svedoči i čitanje njegovih pisama. Međutim, dokazaće se da smo pogrešili u zaključku kako se budu nizali naredni događaji. 

    Vizuelno, film podseća na izgled holivudske melodrame Zlatnog doba, na primer na Čarobnjaka iz Oza. Međutim ono po čemu ćete sigurno zapamtiti ovaj film, sem ovih sjajnih referenci kojih ima dosta, jeste fenomenalna Mia Goth koja se snalazi u izuzetno teškom zadatku da u isto vreme bude smešna, saosećajna, zastrašujuća i sažaljiva – i to ponekad sve ovo u okviru iste scene scene. 

    Ukoliko volite jezivost i horor upakovane u spektakularnu vizualnost i estetiku, „Pearl“ je nešto što ne smete zaobići!

    Saznaj više:
    Povezani članci: