Pretraga

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica

Tekst: BURO.


Zvanično je jesen već nekih dobrih mesec dana u nazad i svi znamo šta to znači. Više kiše, kraći dani, pite od bundeve, cimet, tople čokolade i čajevi ali i Noć veštica. Za sve one koji obožavaju da se kostimiraju ovo je sjajan dan da na neku žurku odu kao svoj omiljeni lik iz filma, popularne kulture, knjige ili šta im već padne na pamet. Za one koji manje vole je sjajna prilika da se zabave gledajući tuđe kostime i možda malo po malo nauče da vole ovaj praznik i zabavljaju se u njemu. Da bismo se adekvatno spremili za celokupnu oktobarsku atmosferu ključno je i podsetiti se nekog filmskog gradiva, i rešili smo da na jednom mestu skupimo najbolje filmove na temu veštica. Neki su strašni neki urnebesno zabavni, ali ako vam nedostaje malo magije u životu, ušuškajte se među jorgan i jastuke i pustite neki od ovih naslova.

“Veštice iz Istvika”

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 1)

Ovaj film stvarno izgleda kao da su direktor za kasting i režiser počeli rad za pitanjem: “Kako da napravimo najlegendarniju ekipu ikada?” Pa, možda tako što okupite imena kao što su Cher, Susan Sarandon, Michelle Pfeiffer i Jack Nicholson na jednom mestu, neretko i u istom kadru. Zaista, šta više za poželeti? Jack Nicholson kao beskrajno šarmantni đavo glavom i bradom, ženski trio kao nezaboravna veštičarska ekipa, puno puno raskošnih kadrova, jedna u vila u koju bismo se rado uselili, a iskreno i dosta outfita koje možemo da zamislimo na ulicama opet. 

“Veštice”

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 2)

Evo nečega što jedva čekamo da počne sa prikazivanjem od 22. oktobra. Realno, Anjelica Huston je maestralna, legendarna i nezaboravna u ulozi glavne veštice u prethodnoj adaptacijia romana Roalda Dahla ali ova najsvežija nam donosi Anne Hathaway u istoj ulozi. I ako je verovati trejleru (a jeste) sjajna je. Veštice su stigle, izgledaju izuzetno glamurozno i žele da "istrebe" svu decu pretvarajući ih u miševe. Ali, postoji adekvatna kontra-teža njima. Sila zvana Octavia Spencer čije dobrota i ljubav ne tolerišu ovakve gluparije čak ni od opasnih veštica. 

"oženio sam se vešticom"

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 3)

Komična i romantična priča o osveti, ako se to sve uopšte može staviti u jednu rečenicu. Naime, Jennifer i njen otac su 1672. godine spaljeni na lomači, jer su optuženi za veštičarenje, a iza čitave hajke i finalne presude je stajao puritanac Jonathan Wooly. Jennifer je tada proklela generacije Woolyjevih tako da sin uvek oženi pogrešnu ženu i bude nesrećan do kraja svog života, a tri veka kasnije dobija priliku da sama to sprovede u delo. U XX veku udarac groma oslobađa njenu dušu, a ona kao ponovo mlada, lepa, i sa magičnim moćima, odlučuje da već nesrećno venčanog političara Wallacea Wooleyja, učiniti još nesrećnijim. Stari Holivud, drama, romansa i malo čarolija. Poslastica!

"Veštica"

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 4)

Kada imamo na umu da film potpisuje Robert Eggers ("Svetionik") onda je nekako i za očekivati da ovo bude prava pravcata horor priča. Ne nužno ni tematikom koliko atmosferom, i ako ste za malo ježenja kože i creepy vibracija ovo je pravi film. Priča je smeštena u 1630. i prati porodicu u Novoj Engleskoj koju razaraju sile zla, crna magija i mračne sile koje zaposedaju. 

“Ljubavna veštica”

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 5)

Hiper-stilizovan i prelep film koji estetski izgleda kao da je ispao sa Lana Del Rey albuma, ili barem da će joj poslužiti za neki budući video. “Ljubavna veštica” istražuje šta se događa kada se pomešaju seks, magija i ljubav. Pa… svašta. Smešten u 60-e, sa glumačkim stilom koji odgovara tom dobu, uz puno društvene satire i drugog talasa feminizma, film prati Elaine, prelepu mladu vešticu koja koristi svoje moći da natera muškarce da se zaljube u nju. Nije da ne bismo želeli malo tog magičnog praha!

“Praktična magija”

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 6)

Romantčna komedija, kraj devedesetih, Sandra Bullock i Nicole Kidman, magija… u ovom filmu bukvalno nema šta za ne voleti. Bullock i Kidman su sve pomalo ekscentrične sestre veštice koje pokušavaju da koriste svoju magiju za dobro i za ljubav, to jest da se nekako otarase prokletstva da svaki tip koji se zaljubi u njih mora da umre. Beskrajno zabavno, sa fantastičnom muzikom, sjajnim glumicama i hokus-pokus čarolijama koje su mnogo manje napitici i čini a mnogo više iskrena ljubav i ženska podrška i solidarnost. Rečju, idealni rom-com koji nam treba u oktobru.

“Hokus Pokus”

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 7)

Kao što zimska sezona ne počinje bez Hari Potera, a novogodišnji i božićni praznici bez “U stvari ljubav” tako i sezona odbrijavanja za Noć veštica ne može da počne bez bar jednog vikenda uz ovaj film. Tri sestre veštice se vraćaju nakon tri veka u Salem, a samo jedan dečak može da ih zaustavi u njihovoj nameri da postanu besmrtne. Malo su anahrone, ipak su bile mrtve preko trista godina, malo su lude, i malo svaka na svoju ruku, ali je ovaj film definitivno ultimativna porodična zabava. A možda uskoro dobijemo i rimejk budući da je Sarah Jessica Parker ove godine rekla da ni jednoj od njih tri da ideja nije strana i da se ramzišlja o tome.

“Začarana šuma”

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 8)

Adaptacija legendarnog brodvejskog klasika, donela je priču u kojoj Meryl Streep glumi nekada prelepu, danas prilično ostarelu vešticu koja je proklela par da ne mogu da imaju dece. Na njihovom putu kroz šumu da prekinu to prokletstvo, susreću se sa nekoliko magičnih stvorenja, i sve u svemu ako nemate ideju šta da napravite detetu za kostim, pustite ovaj film makar nabrzaka jer je zaista jednak “Alisi u zemlji čuda” i donosi beskrajno mnogo inspiracije.

“Kikina služba za dostavu”

Hokus pokus: Filmovi uz koje možemo da počnemo sa zagrevanjem za Noć veštica (фото 9)

Ne moraju svi filmovi o vešticama da budu strašni, niti o jezivom okultizmu, mračnim silama, smrtima, strašnim šumama i ostalim jezivostima zbog kojih posle ne možemo da zaspimo. “Kikina služba za dostavu" je recimo sjajan primer za to i jedan od Miyazakijevih remek-dela. Izuzetno nežna priča i neverovatno slatka protagonistkinja, tinejdžerska veštica koja je počela da radi za pekaru. Studio Ghibli je još jednom uspeo da nas očara i uvede u svoj svet i pričajući jednu priču da ispriča neku sasvim drugu. Ovaj put onu o snazi svrhe i samouverenosti. Nemojte da vas obeshrabri što je animirani film u pitanju jer ovaj film zasta nije samo za decu. Štaviše, možda je i mnogo bolje gledati ga u kasnijim godinama.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor

Ostavite komentar