Pretraga

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija

Tekst: BURO.

Smeli bismo da se kladimo da je barem jedna stavka na karantinskoj to-do listi bila “nauči novi jezik” ili “ponovi_____ (koji god da ste učili)”. Niste usamljeni u tome (a još manje u činjenici da verovatno svoj plan niste ostvarili) jer brojke, statistika, čista matematika pokazuju da smo svi imali slične podjednako entuzijastične ideje. Dokaz? Duolingo, jedna od aplikacija za učenje jezika sa velikim brojem korisnika, prijavila je duplo veći broj “polaznika” koji je tokom marta iznosio oko 30 miliona. Međutim, nisu kursevi i aplikacije jedini način da se nauči ili usavrši novi jezik. Štaviše, postoje i neki mnogo zanimljiviji kao na primer gledanje serija! I ne, ne želimo sad da opravdamo besomučno bindžovanje (mada je super imati opravdanje zašto sedimo pet sati pred kompjuterom) ali gledajući serije i filmove, uči se konverzacioni, korisniji jezik. Možda nećete znati kako se gradi pluskvamperfekat ali ćete znati da oterate dođavola nekog dosadnjakovića ili naručite piće u baru. Dosta korisno.
S obzirom na to da pretraga stranih serija na Netflixu ume da bude pakao, jer se nudi i mnogo loših stvari, odradili smo teži deo posla za vas i doneli šarenolik sadržaj. I to kroz različite žanrove i četiri jezika (nemački, francuski, španski i japanski)!

Za apsolutne početnike: definitivno se preporučuje engleski titl dok ne uhvatite ritam jezika.
Za malo naprednije: promenite jezik titla u jezik koji se govori. Naučićete dosta novih reči i kolokvijalizama, i proširiti rečnik, a da toga niste ni svesni.
Za stvarno napredne: titl na off i samo slušajte i uživajte.

Nemački

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 1)

Nemci ozbiljno postaju sve jači kada su serije u pitanju. Nije da je svaka genijalna, ali iskaču na radaru sa sve boljim ostvarenjima. “Dark” je jedna od prvih koje su zaludele nešto šire mase. Mnogi su je nazivali evropskom verzijom serije “Stranger Things” ali je činjenica da osim malo atmosfere nema puno sličnosti. Prati nekoliko priča u nekoliko razdoblja, vođena motom da je sve ionako povezano kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. “Criminal” je najklasičnija krimi triler serija koja prati policijske istrage i procedure, i postoje njena četiri izdanja to jest smeštena je u četiri različite države: UK, Francuska, Nemačka, i Španija. Nemački “Criminal” je najveće osveženje, i dobra prilika za vežbu, doduše nije baš da ćete forenzičke termine upotrebljavati ali šta sad. U paketu s njom ide i najnovije ostvarenje “Parfum” prilično teško, mučno i napeto, ako ste gledali film “Parfem” onda znate šta je u pitanju samo osavremenjena verzija. Balzamovanje tela, pravljenje parfema, ubistvo… dosta bizarno ali prilično drži pažnju. Poslednja ali ne i najmanje važna “Unorthodox”. Pričali smo o njoj već u martu i ako joj niste dali priliku, sada imate i razlog da to uradite. Učite nemački uz sjajnu priču o ženskoj emancipaciji, slobodi i identitetu.

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 2)

 


 

Francuski 

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 3)

Iz Francuske nam stižu komedije što je u ovom slučaju dosta korisno budući da ne morate da lomite mozak preteškim i prekompleksnim stručnim frazama. “Dix Pour Cent” iliti “Call My Agent” je brza i beskrajno zabavna serija o radu agencije za talente koja kombinuje serije “Entourage” i “The Office” i "prava" poznata lica Nathalie Baye, Isabelle Hupert i Juliette Binoche koja su veoma česti gosti. Serija se bavi ugovorima, intrigama, angažmanima, talentima i onima koji su potpuno nekompetentni. Dijalog je često izuzetno kolokvijalan i prebrz tako da, ne ljutite se na sebe ako pritiskate pauzu češće nego što biste želeli. “Au service de la France” (Very Secretive Service) je ozbiljno dobra komedija koja kao protagonistu ima André Merlauxa koji 1960. postaje deo tajne francuske policije. Puno presmešnih situacija za koji nije baš sasvim sposoban, ali i neki divni prikazi kulture tog vremena, Novog talasa, i početaka feminizma. Jednako zabavna je i serija “Plan Coeur” (The Hookup Plan”) samo sa potpuno drugačijom temom. Konstantno single Elsa ne može da skonta zašto je toliko nesrećna u ljubavi, a njene prijateljice pokušavaju da joj podignu raspoloženje i samopouzdanje tako što angažuju Juliesa koji je “poslovna pratnja” da joj vrati veru u dejtovanje i ljubav. Naravno da to prolazi kako samo može da prođe u romantičnoj komediji. Prezabavno.

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 4)

 


 

Španski

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 5)

Španski je jedan od onih jezika, kojim smo zbog dobre kinematografije i velikog broja serija, često izloženi, i koji prilično znamo iako ga ne znamo. Telenovelas, gracias! Ako seriju “Narcos” stavimo po strani pod pretpostavkom da ste je već gledali, prva sledeća u nizu neizbežnih je svakako “La Casa de Papel” (Money Heist). Možda ste odgledali jednu sezonu, možda sve do sad, ali ako vam treba malo vežbe i puno puno govornog jezika onda je ovo pravi izbor. Stilizovana, brzog ritma, sa nepouzdanom naracijom i izuzetno dobro vođenim likovima, teraće vas na epizodu za epizodom. Kad smo već kod kriminalnih radnji i pomenutog “Narcosa”, dobra zamena ukoliko vam nedostaje takve priče i dinamike je i “El Chapo”. Priča o Joaquínu “El Chapo” Guzmánu, meksičkom Eskobaru, o njegovom usponu na vrh kartela, odlasku u zatvor i begu iz istog. Ozbiljno dobar pandan seriji “Narcos”, a na momente i bolji jer je manje dramatizacije i sve deluje mnogo realnije i spontanije. Potpuno drugačijeg žanra, ali jednako uspešna je serija “Las Chicas del Cable” smeštena je u dvadesete godine XX veka, u Madrid, kada je Španija prvi put dobila telefonsku centralu. Priča prati četiri žene koje ovde rade i za koje je ovo mnogo više od posla - veliki korak ka jednakosti sa muškarcima.

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 6)

 


 

Japanski

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 7)

Japanski je veoma zahtevan i treba dosta vremena da bi se naviklo na ritam jezika i dikciju, ali zato je dobro znati da postoje dobri naslovi koji mogu da pripomognu. “Shinya shokudō” (Midnight dinner) je antologijska japanska serija koja se fokusira na ponoćne večere i chefa poznatog kao “The Master”, njegovo kuvanje i odnos koji ima sa gostima. Specifičnost mesta, “Meshiya” u Shinjuku (Tokio) gde radi jeste to da je u pitanju mali restoran sa svega 12 mesta koji ima veoma limitiran meni: tonjiru (supa od svinjetine i povrća), sake, pivo i shōchū (japansko alkoholno piće) ali je Master raspoložen da napravi jelo koje god gosti požele, ukoliko ima namirnica za to pri ruci. Nekada gosti sami i donesu, a on ih spremi, i iako je mesto malo neobično i sa neobičnim radnim vremenom od ponoći do 7 ujutru, uvek ima goste od jakuza, preko korporativnih biznismena do prostitutki, a svaka epizoda je posvećena drugom gostu, što je puno puno zanimljivih priča. “Giri/Haji” je britansko-japanska koprodukcija i prilično je drugačija od onog na šta smo navikli, za početak zato što nije samo krimi triler već je i priča o kulturološkim razlikama, ljubavi, povezanosti i porodici, a ima i neke predivno nacrtane anime scene. Ove dve reči giri/haji znače dužnost/sramota i upravo o tome se i radi. Kenzo Mori je policajac koji dobija zadatak da ode u London po svog brata koji je njegova potpuna suprotnost (i jakuza) i da ga privede pravdi. “Boku dake ga Inai Machi” (Erased) je serija urađena prema manga stripu koji potpisuje Kei Sanbe. Priča prati Satoru Fujinuma, mladog dečka koji poseduje moć “oživljavanja” koja ga vraća u vreme pre nego što se neka tragedija dogodi da bi je sprečio. Kada mu nepoznati napadač ubija majku, “oživljavanje” ga vraća osamnaest godina unazad da promeni dosta toga.

I lepo i korisno: Usavršite strani jezik uz neku od ovih serija (фото 8)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor