Pretraga

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah

Tekst: BURO.

Šta god mislili o prvoj polovini godine, činjenica jeste da sada ulazimo u njen najbolji deo, jer se leto približava ubrzanim korakom. Temperature što se tiče, ono je praktično već tu, ali ćemo ga kalendarski sačekati još malo. Ipak, dugi sunčani dani su već sada i više nego idealna prilika za maštanje, planiranje letnjih putovanja na koja ove godine možemo(!!) da odemo, kao i malo više oblačenja u maniru kao da krstarimo italijanskom obalom.

Uz toplije dane, stižu i kratke haljine, laki materijali, gole noge, i puno sunca na koži i upravo zato, u potrazi za malo i modne i životne inspiracije, vraćamo se nekim od omiljenih letnjih naslova koji čine da se u trenutku prebacimo na obale Amalfija, ili zamislimo  kako se u pravcu sunca ljuljuškamo na talasima Mediteranskog mora. Možda još uvek ne možemo u Italiju, ali možemo da maštamo i obnavljamo gradivo ultimativno šik, nostalgičnih, letnjih filmova, tako da kad se granice otvore, već imamo isplanirano gde idemo prvo da oživimo letnja sanjarenja. 

“UKRADENA LEPOTA”

Režija: Bernardo Bertolucci

Lokacija: Toskana, Castello di Brolio

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 1)

Kultni naslov koji verovatno niste dugo gledali, i koji je sasvim zreo za obnavljanje. Lucy je mlada Amerikanka koja je zajedno sa svojom majkom posetila Toskanu kada je imala 15 godina i zaljubila se u ovaj italijanski region. Četiri godine kasnije, nakon samoubistva svoje majke, vraća se u isto selo. Planira da piše poeziju, uživa u letu, nauči nešto više o porodičnoj istoriji i pronađe dečka sa kojim se jednom pre četiri godine poljubila. Umesto toga, nalazi se gotovo opčinjena nedostupnim Alexom, a njeno putovanje joj donosi sasvim neočekivane lekcije o ljubavi. Što bi se reklo: najfinije od Bertoluccija. 

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 2)

“RASPRSKAVANJE”

Režiser: Luca Guadagnino

Lokacija: Ostrvo Pantelerija

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 3)

Luca Guadagnino je nekrunisani kralj italijanskog leta na filmu, a jedan od tih dokaza je svakako i film "Rasprskavanje". U originalu "A Bigger Splash", film je nazvan prema poznatoj slici Davida Hockneyja i zasnovan na filmu Jacquesa Deraya "La Piscine" koji je premijerno prikazan u avgustu 1970. godine. Psihološka drama u kojoj Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes i Matthias Schoenaerts čine prilično sjajan glumački tim. Pejzaži su fantastični, kuće i bazeni još bolji, a odevni komadi možda i najbolji. Ovaj film je faktički drugi deo "Desire" trilogije, prethodi mu "I Am Love" iz 2009. godine, a sledi ga čuveni "Zovi me svojim imenom", epitom italijanskog leta i romanse. Najiskrenija preporuka je gledati sva tri redom i zapisivati i modne i travel predloge. 

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 4)

“TALENTOVANI GOSPODIN RIPLI”

Režiser: Anthony Minghella

Lokacija: Okolina Napulja, ostrva Iskija i Procida

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 5)

Biti mlad, bezbrižan, imati prijatelje, biti dobro obučen, i biti okružen plavim morem i idiličnim pejzažem u suncem okupanoj Italiji - tako Tom Ripley zamišlja šta znači "la dolce vita" i nema nikakav problem da uradi šta god treba da to postane njegov život, stalno. Legendarni psihološki triler u kom Tom Ripley (Matt Damon) jedino što želi jeste da život Dickieja i Marge učini svojim životom. Osim što je dinamičan (a i kultni naslov), ovo je verovatno i jedan od najboljih izbora za gledati ukoliko planirate imaginarni ili stvarni put na italijansku obalu. Gwyneth Paltrow, Jude Law, i Matt Damon u lanenim komadima, svetlim bojama i preplanulog tena. Predivno, i ruku na srce lajfstajl koji svi želimo. Naravno, minus čudak gospodin Ripley

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 6)

“IL SORPASSO

Režija: Dino Risi

Lokacija: Rim

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 7)

Ako neko uspeva da uhvati samu esenciju leta, u bojama, oblicima, interakcijama ljudi, sveukupnoj atmosferi, onda je to sasvim sigurno, Dino Risi. Dino u svojoj biografiji ima više filmova na sličnu tematiku, kao što su "Vikend na italijanski način" i "Siromašni ali prelepi". Jedan od tih letnjih naslova je i "Il Sorpasso". U pitanju je komedija iz '62 godine, i pravo remek delo koje se smatra primerom tipičnog "commedia all'italiana" žanra. Film prati dva čoveka koja se upoznaju u sred prevrelog avgustovskog dana. Bruno Cortona krstari ulicama grada, i upoznaje Roberta, mladog studenta koji se oduševljava lakomislenim, laganim životom koji Bruno vodi i odlučuje da ga prati ceo dan. Njih dvojica napuštaju Rim, voze se kroz neverovatne prizore niz Via Aurellia i zapućuju ka obali Lacija i moru. Iskreno, sve ono što želimo od leta jeste da bude tako lako i nepredvidivo i da gde god da pođeš stigneš na more. 

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 8)

“RESPIRO”

Režija: Emanuele Crialese

Lokacija: Ostrvo Lampeduza u blizini Italije

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 9)

Grazia je samostalna, osvešćena, nezavisna, samohrana majka koja odbija da se povinuje društvenim granicama, ulogama i normama koje se nameću ženama na malom ostrvu gde živi. Zbog toga, u zatvorenoj, konzervativnoj sredini važi za “otpadnicu” od društva i veoma uskoro stanovnici ostrva, njene komšije i “prijatelji” smatraju da je treba oterati sa ostrva da ne bi davala loš primer. Kompleksna priča o izuzetno hrabroj i posvećenoj junakinji koja uprkos odbacivanju sredine odlučuje da ostane ono što jeste. "Respiro" ima prilično težak zaplet, ali i više nego prelep pejzaž koji malo umiri sve.  

Leto na italijanski način: Pet filmova zbog kojih ćete poželeti da se nađete u Italiji koliko odmah (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor