Pretraga

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu

Tekst: BURO.

Ove nedelje desio se istorijski momenat za srpsku kinematografiju - u programskoj ponudi vodećeg planetarnog striming servisa današnjice Netflixa našao se prvi film na srpskom jeziku „Nečista krv: Greh predaka“ (“Bad Blood”) u režiji Milutina Petrovića.

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 1)

 

Prvu verziju scenarija pre četiri decenije napisao je veliki sineasta Vojislav Voja Nanović, koji je pripovetke, drame i romane legendarnog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od četrdeset godina.

 

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 2)

 

Pored nezaobilaznog Stankovićevog romana „Nečista krv“, građa za scenario obuhvata drame “Tašana”, “Koštana” i “Jovča”, i zbirku pripovedaka „Božji ljudi". Nanovićev tekst u scenario za „Nečistu krv: Greh predaka“ adaptirala je scenaristkinja Milena Marković, a film je nastao u produkciji kuće This and That Productions (Snežana van Hauvelingen). 

 

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 3)

 

Film "Nečista krv" prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi, nego i sama njegova porodica. Glavne uloge u filmu Milutina Petrovića tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Nela Mihailović.

 

 

Sa ex-Yu govornog područja, na Netflixu možete gledati i hrvatsku seriju "Novine" ("The Paper"), koja je na ovom striming servisu dostupna od 2018. godine. Serija je produkt autorske saradnje novinara i pisca Ivice Đikića, koji potpisuje scenario i reditelja Dalibora Matanića. Radnja je smeštena u grad Rijeku i prati političke peripetije i redakcijske preokrete uoči i nakon vlasničkog preuzimanja velikog dnevnog lista - lista koji seriji daje naslov i logotip.

 

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 4)

 

Serija ima novinsko-profesionalni i politički, ali i kriminalistički element. Jedan od bitnih likova serije (isprva se ne zna koji) u prvoj epizodi proiuzrokuje nesreću sa smrtnom posledicom, te povlači policijske i političke veze kako bi zataškao zločin. Ključni likovi serije su stari, stoički šef deska u novinama (Trpimir Jurkić), ambiciozna nova urednica (Olga Pakalović), novi surovi i grubi vlasnik (Aleksandar Cvjetković) te istraživačka novinarka boemskog, neurednog života (Branka Katić).

 

 

Voleli bismo da se na platformi nađe i film "Kelti" Milice Tomović za koji je osvojila nagradu za najbolju režiju u okviru Sarajevo film festivala. 'nuff said... Sjajna gluma, režija, kostimografija i scenografija, te društvena tematika koja je obrađena iz ugla tako da gotovo svi možemo da se identifikujemo.

 

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 5)

 

Ova drama prati priču jedne disfunkcionalne porodice u sumraku raspada Jugoslavije, rata, inflacija... Te njihovog sopstvenog raspada i svega onog što ide sa njim. Komični elementi su tu, pa ćete se pored iskustva teških emocija istvoremeno se i smejati. Uloge tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Slaven Došlo, Jovana Gavrilović, Milica Grujičić Olga Odanović, Jelena Đokić, Nada Šargin, Jovan Belobrković.

 

 

Debitantski dugometražni film "Heroji" reditelja Gorana Nikolića imaćemo prilike da gledamo na FEST-u u nedelju 27. februara na FEST-u u beogradskom Domu omladine. Smeštena u srednjovekovnoj Srbiji posle Boja na Kosovu, ovo je priča o svim onim herojima koji nisu opevani u pesmama. Na povratku kući iz bitke, ratnik sreće divljeg dečaka i oni nastavljaju put zajedno.

 

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 6)

 

Ovo neočekivano prijateljstvo je ispunjeno nizom komičnih, ali i dramatičnih i emotivnih momenata. Priča filma "Heroji", sagledava taj događaj bitke iz drugačijeg, intimnijeg ugla. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj i Todor Jovanović, a narator filma je Žarko Laušević. Verujemo da bi ovaj film trebao da se nađe i na Netlfixu. 

 

 

Velika je nepravda što se serija u koju su se svi milenijalsi Srbije zaljubili, "Jutro će promeniti sve" nije našla na Netflixu. U njoj je sadržan zeitgeist naše generacije, svi mogući problemi i izazovi života ljudi u 30-im godinama kod nas... Ali svakako bi se mladi širom sveta mogli pronaći u njenim likovima.

 

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 7)

 

Da ne govorim o fenomenalnom izboru muzike, kao i glavnih glumaca koje smo usput i zavoleli. Neki od nas se vraćamo ovoj seriji jednom godišnje, uvek upruži nekakvu utehu. Reditelji su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a glavnih četvoro protagonista tumače: Nikola Rakočević, Jovana Stojiljković, Isidora Simijonović, Andrija Kuzmanović.

 

 

Hrvatska serija "Crno-bijeli svijet" savršeno oslikava Zagreb 80-tih godina - muzičku scenu, realne političke i društvene prilike, kao i život jedne porodice i njihovih bližnjih. Ne možete da se ne vežete za glavne likove, koji su istovremeno tako realni i dragi, prave greške kao i svi mi, pokušavaju da se ostvare, brinu za druge, promene sistem... Istovremeno i emotivna i humoristička serija,

 

Must watch: Domaći i regionalni naslovi koji jesu i koje želimo na Netflixu (фото 8)

 

"Crno-bijeli svijet" kao eks-Ju štivo trebalo bi da se nađe na Netflixu. Glumačka postavka je takođe genijalna: Filip Riđički, Slavko Sobin, Jelena Miholjević, Sreten Mokrović, Karlo Maloča, Franjo Kuhar, Anica Dobra. Režiju potpisuje Goran Kulenović.

 

 

Hrvatska dramedija "Što je muškarac bez brkova" takođe ima naš glas za Netflix! Reditelj Hrvoj Hribar radio je film prema romanu Ante Tomića. Radnja se odvija oko mlade udovice, koju tumači Zrinka Cvitešić, koja se zaljubljuje u mladog katoličkog sveštenika (Leon Lučev). Pored ove ljubavne drame, film obrađuje i razne političke i društvene ideologije.

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor