Pretraga

Odgledali ste \"Don't Worry Darling\"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste

Odgledali ste "Don't Worry Darling"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste

Tekst: BURO.

Zašto se govori o svemu sem o samom filmu "Don't Worry Darling"? Jedan od razloga je definitivno činjenica da je marketinška buka oko istog bila mnogo glasnija od likova i radnje filma. Recenzije se polako filtriraju i srednja ocena je - neubedljivo. Uprkos sjajnim kostimima, podjednako dobroj muzici i neprikosnovenim enterijerima pedesetih, scenario je prepun klišea i rupa. Bez obzira na to film je postigao veliki uspeh, a ispod online neba u toku je poređenje sa prethodnim filmovima glumačke ekipe kao i sa naslovima koji su poslužili kao inspiracija. Ipak, ne očekujte istu količinu drame.

The Stepford Wives

Odgledali ste "Don't Worry Darling"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste (фото 1)

Ne možemo govoriti o kontekstu "Don't Worry Darling" a da ne spomenemo "The Stepford Wives". Upravo ovaj naslov i tema idealizovane zajednice domaćica poslužio je kao glavna inspiracija Oliviji WIlde. "The Stepford Wives" je američki satirični psihološki triler iz 1975. u režiji Bryana Forbesa, a prema scenariju zasnovanom na istoimenom romanu Ire Levina iz 1972. godine. U filmu glumi Katharine Ross kao žena koja se seli sa svojim mužem (Peter Masterson) i decom iz Njujorka u Konektikatsku zajednicu Stepford, gde otkriva da su žene nepokolebljivo potčinjene svojim muževima.

The Truman Show

Odgledali ste "Don't Worry Darling"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste (фото 2)

"The Truman Show" je još jedan naslov koji je rediteljki poslužio kao inspiracija za film. Komedija iz 1998. godine. u kojoj glavnu ulogu, odnosno čoveka koji živi normalnim životom dok ne otkrije da je ceo njegov svet lažan, tumači Jim Carrey. U stvarnosti, on je proveo ceo život na TV-u, nesvesno glumeći u rijalitiju koji gleda ceo svet. Slično spoznaji Alice da svet oko nje nema smisla, Truman počinje da sumnja da nešto nije u redu nakon što reflektor padne sa neba. 

Lady Macbeth

Odgledali ste "Don't Worry Darling"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste (фото 3)

Ako izuzmemo kritike na račun ovog filma, slobodno možemo reći da je Florence Pugh kraljica psiholoških trilera. U filmu "Lady Macbeth" ona igra tihu, ali hrabru ženu koja je prodata u brak, ali u sebi otkriva neutaživi poriv da ostvari svoje želje i nastavi vezu sa radnikom na svom imanju.

Get Out

Odgledali ste "Don't Worry Darling"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste (фото 4)

Tamo gde je Olivia pokušala da izrežira trakat o feminizmu, Jordan Peele je ubedljivo na veliko platno preneo diskusiju o rasnim razlikama u Americi u svom debiju o Chrisu, afroamerikancu koji odlučuje da provede vikend u kući roditelja svoje bele devojke, kada se u nešto više od sat i po vremena, bez prisustva duhova, dešava jedan snažni horor koji će vas naježiti.

Gone Girl

Odgledali ste "Don't Worry Darling"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste (фото 5)

"Gone Girl", zasnovan na istoimenom romanu Gillian Flynn, još jedan je maestralan triler, oštra satira i cinična analiza savremenog braka, te je referenca na "Don't Worry Darling" jasna.

mother!

Odgledali ste "Don't Worry Darling"? Evo šta sledeće da dodate na filmske liste (фото 6)

Ako su vas oni uznemirujući, napeti i klaustrofobični momenti iz "Don't Worry Darling" najjače prodrmali, "mother!" je savršen naslov koji sledeći možete dodati na filmsku listu, budući da su krupni kadrovi i jednog i drugog filma najupečatljivi. Jennifer Lawrence glumi majku čiji je dom pretrpan gostima kojih se ne može otarasiti. Svi upadaju jedni drugima u reč, muzika je preglasna, a njena panika raste.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor