Pretraga

Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite

Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite

Tekst: Jelena Karakaš

Koliko puta sam pogledala prvih šest sezona serije „Seks i grad“? Kao da bih ikada javno priznala (neću reći previše – eto, taman). Jednostavno, ta serija je išla uz sve: euforične momente, tužne dane, uz grip i temperaturu, na dan pred ispit, ali i pre izlaska, nasamo i sa društvom... „Seks i grad“ je televizijski ekvivalent omiljene male crne haljine. Ide uz sve, uvek je dobar izbor kad nemate ideju šta gledati i pristaje savršeno poput rukavice. U jednom trenutku sam toliko vladala materijom da sam na Facebook kvizovima (sećate se toga?) bez greške osvajala 11 od 10 poena. I svaki put kad bih se tokom godina vratila seriji, iznova me je fascinirala hirurški precizna igra dijalozima tokom kojih su se nizali pogoci kao na traci. Onlajn dejting? Bingo! Problemi u braku? Bingo! Ženske slobode? Bingo! Jedna po jedna tema je načeta i prerezana po sredini i svedena na suštinu, ali i dalje upakovana u šuškavi sjajni papir humora i mode. Ako smo sve tada želele da budemo Carrie, možda je to manje veze imalo sa walk in ormarom, koliko sa njenom sposobnošću da uhvati fenomene i trendove u sekundi. Ona je u svojoj kolumni govorila stvari koje se još nismo dosetili da pomislimo.

Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite (фото 1)

Da, često (realno uvek) je delovalo kao da nema ideju kuda je krenula sa svojim životom, ali ko od nas ima?! Carrie, Miranda, Sharlott i Samantha su četiri ličnosti koje stanuju u svima nama i preuzimaju kormilo po potrebi. Od nesnađene spisateljice, preko žene koja seče rečima, pa sve do konzervativke, nazad do seksi poslovne žene koja je sa svojom sekualnošću na ti. Kako vreme prolazi, generacijski menjamo uloge i poistovećujemo se sa svakom junakinjom na drugačiji način. Dok smo in real time pratili epizode retko ko se indentifikovao sa Mirandom, dok par decenija kasnije osećamo da „Svi treba da budemo Miranda“. Te žene postale su naš alter ego, gurui za poneti (he's just not that into you), uzori, primeri za greške koje ne želimo da napravimo, ali i naši ukućani. Realno, toliko često se SATC dijalozi vrte u pozadini u mom stanu, da lagano mogu da ih smatram cimerkama. I šta kad se tek tako pojavi nastavak kultne priče?

Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite (фото 2)
Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite (фото 3)

Ceo svet je eksplodirao sa očekivanjima, nagađanjima i teorijama. Dugo nije vladalo ovakvo uzbuđenje oko premijere televizijske serije. I koji je bio moj plan? Vrlo gala! Iznajmiti sa drugaricama hotelsku sobu i organizovati privatnu projekciju uz pomfrit, kolače i vino. Jer „I tek tako...“ je zapravo bolji deo ove 2021. godine tokom koje smo vežbali živce i kohabitaciju sa neizveznošću. Napokon je došao trenutak da uživamo u nečemu što nam je tako dobro poznato, ali u novom poglavlju. „Seks i grad“ je bio revolucija u (televizijskom) svetu i otvorio je pregršt novih tema. I sada nastavljaju u istom ritmu jer se u središtu novog serijala nalaze junakinje u svojim pedesetim godinama koje i dalje neustrašivo idu kroz život ne mareći za predrasude koje društvo nameće „ženama u određenim godinama“.

Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite (фото 4)

Kao opčinjeni smo gutali slike koje su curile sa snimanja, modne kombinacije su jednako odvažne i šik baš kao što ih se sećamo i to nimalo nije poljuljala činjenica da su junakinje prešle u novi age box, naprotiv. Premijera prve dve epizode je bila u petak 9. decembra na HBO GO. I aposlutno neću spojlovati, ali zaista treba čestitati autorima na držanju događaja u tajnosti. Da, biće razneženih uzdaha, vriske kad shvatite da Brady ima 17 godina (eek!), instant vremeplova i najmanje 200 rečenica „e sećaš se onda kada...“, ali i mrtve tišine i suza. Scenaristi su odlučili da „with a twist“ bude taj začin kojim će nas držati prikovanim za ekran. I zaista jesu. Dok obično gledam serije sa telefonom u rukama, u ovom slučaju nije bilo šanse da skrenem pogled sa serije. Neočekivano jeste lajtmotiv i predlažem da hitno pogledate nove epizode, pre nego što vam (o d l i č n i) mimovi otkriju baš sve što se desilo.

Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite (фото 5)
Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite (фото 6)
Opsesija se nastavlja! Serija „I tek tako...“ je stigla na HBO GO i odmah smo kliknuli play – evo zašto to treba i vi da učinite (фото 7)

Gde je Samantha? Šta se dalje događa? Šta rade u modernom svetu? Gde žive? Ovo su samo neka od pitanja koje sam u poslednjih nekoliko dana čula na aposlutno svakom mestu na kom sam bila. „Seks i grad“ je bio glas generacije koja je odlučila da promeni stvari, a „I tek tako...“ je nastavak pomeranja granica i inspiracija i motivacija da istrajemo u svojim izborima. Ni na jedno od navedenih pitanja vam neću odgovoriti, mnogo je veće zadovoljstvo da sami kliknete play na HBO GO platformi u utonete u neki drugi svet. Godinama nemam TV i prilično razmaženo koristim koncept sadržaja koji je od mene udaljen na klik, zato nestrpljivo cupkam do sledećeg četvrtka kad HBO GO stiže nova epizoda. Ima ih ukupno 10, i definitivno je decembar postao mnogo, mnogo bolji zbog toga!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor