Svi treba da budemo Miranda

    11.10.2019.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/miranda_cover.jpg

    Ne morate biti opsednuti serijom „Seks i grad“, a ni zaljubljenik u modu da biste pod jedan, čuli za Instagram profil Every Outfit on Sex & the City, i pod dva (ukoliko je prvi korak ispunjen) da biste ga apsolutno obožavali. Njihov feed je upravo ono što obećava već samim imenom – mnogo dobre garderobe iz čuvene serije, i to sa veoma značajnim twistom. Nekadašnje modne urednice, Chelsea Fairless i Lauren Garroni su dva masteruma ujedinjena iza ovog projekta, i stoje iza sjajno vođenog profila koji sumira najbolje lookove iz serije “Seks i grad” ali uz urnebesno duhovite, prepametne, i ironične komentare kojima se osvrću i na neka pitanja mnogo šira od same mode. Kao onom prilikom kada je komplet inspirisan muškom odećom koji je Charlotte nosila u jednoj od epizoda, zapravo bio početak lekcije o istoriji mode i feminizmu, kao i diskusije o strejt ženama koje nose kravate.

    Međutim, još značajnije od britkih osvrta na sjajne kombinacije je komad koji su napravile inspirisane Diorovom revijom SS 17 i majicom sa natpisom “We Should All be Feminists”, što je naslov knjige Chimamande Ngozi, nigerijske spisateljice, koji je pokrenuo reevaluaciju određenih stavova, ideja i likova iz serije.

     

    U Fairless i Garroni interpretaciji, majica ostaje kao glavni komad, ali rečenica na njoj glasi “We Should All Be Mirandas”. Ovih dana, pokret mirandofilije će dobiti i svoje proširenje, ili još bolje reći utemeljenje, u vidu istoimene knjige koja izlazi 15. oktobra i donosi “životne lekcije koje smo dobile od najzapostavljenijeg lika iz serije Seks i grad”. Duhovita poglavlja poput “suočiti se sa ponižavajućim seksualnim iskustvima” ili “prigrlite svoje bad hair dane” su svakako superzabavan vodič kroz to šta znači biti žena danas, ali i mnogo više od toga – dokaz opšte promene paradigme i obožavanja koji se dogodio.

    Samo nekoliko godina unazad, bilo bi nezamislivo obradovati se na bilo koji drugi rezultat osim Carrie na testu “Koja si junakinja serije “Seks i grad”?” dok je danas prilično upitno koliko ova glavna junakinja odgovara idejama savremenosti. Istina, ne mnogo. Iako su Carriena estetika, stil i karakter, zavodljivi i privlačni, a njen lik formiran tako da na najpovršnijem nivou, predstavlja otelovljenje svega onog što bismo svi bez puno razmišljanja želeli da budemo, realno je da su mnogi njeni stavovi danas poprilično upitni i da iako samostalna i nezavisna, nije najgenijalniji primer onoga što bismo zvali “ženskim osnaživanjem”.

     

    Pametna, ambiciozna, sposobna, pragmatična, samosvesna, iskreno slobodna žena koja ne menja svoje priorite zbog drugih i koja se ne plaši da bude ono što jeste, a ni da pojede kolač iz kante za đubre

     

    Život nekoga ko radi minimalno uz maksimalnu zaradu i još maksimalniji garderober i dobre provode, naravno da zvuči kao dobra i primamljive ideja, ali fora je u tome što znamo da ni pod razno ne može biti stvaran. Pun je objektivnih nedostataka, i sinonim za nešto što je prosto rečeno wannabe život, prilično neutemljen za obične smrtnike. Suštinski, Carrie je nešto što bismo možda pre želeli da budemo ili što je postavljeno kao nešto što bismo trebali da želimo da budemo, nego nešto stvarno jesmo. Jezikom savremenosti rečeno, prefiltrirana realnost, Instagram život.

     

    Naučili smo i da stil nije ono što je propisano trendovima i sezonama prateći Carrie opsesiju, već lična sigurnost, udobnost i prepoznavanje, u kojoj je individualnost najvažnija lekcija koja se može naučiti, a vreme će pokazati da smo od početka bili u pravu. Mirandin lik je u seriji postavljen tako da je “otpisana” kao najmanje stylish u grupi, ali retroaktivno posmatrano, u pogledu aktuelne modne klime stvari stoje daleko drugačije. Odela ravnih krojeva, crne rolke, trenč mantili, kratka frizura i minijaturne naočare, realno njen stil iznjednačavaju sa cool girl estetikom današnjice. Da ideja o drugoj osobi koja treba da nas “kompletira” i “dopuni” kako tvrdi Charlotte, stvarno jeste mirandovski rečeno „opasna jer treba već biti celovit“. Ako popunjavamo nečije rupe, ili neko naše, to a priori nije baš neki početak, u odnosu na onaj scenario gde dve celine prave zajedno novu formu.

    I tako, dok 1998. godine možda nije bilo kul identifikovati se sa Mirandom, sada imamo i knjigu kao potvrdu da danas definitivno jeste, a autorke su toliko uverene u to (a mi klimamo glavom u znak odobravanja) da su jedina druga opcija koje nude „Seks i grad“ “podznaci”. Pa tako možete biti Miranda/Carrie, Miranda/Samantha, Miranda/Charlotte, ali Miranda sasvim sigurno. Pametna, ambiciozna, sposobna, pragmatična, samosvesna, iskreno slobodna žena koja ne menja svoje priorite zbog drugih i koja se ne plaši da bude ono što jeste, a ni da pojede kolač iz kante za đubre. Realno svi treba da budemo Miranda.

     

    Saznaj više:
    Povezani članci: