Pretraga

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode

Tekst: BURO.

Tinejdžerski filmovi su posebna kategorija jer uvek bude uspomene, podsećaju nas na fenomalnu muziku koju smo zaboravili i kao trešnja na vrhu torte - donose staru-novu dozu modne inspiracije: retro vajb, ikonične vintage komade i aksesoare, neretko sve to u jednom paketu. Neka ostvarenja čak možemo posmatrati kao pionire pojedinih stilskih pravaca, a ovi - filmovi i estetike - nikada neće izaći iz mode, samo će im se menjati reciklažni oblik.

Clueless

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 1)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 2)

Ovaj film je školski primer diktiranja modnih trendova kroz sedmu umetnost, karirani sako i suknja zauvek su urezani u kolektivnoj svesti kao '90s classy-šik uniforma sa kojom nema greške. Kostimografkinja Mona May je pomešala je second hand i dizajnerske komade jer u buždetu nije bilo mnogo novca; "Radilo se o uzimanju mode iz svih različitih izvora i predviđanju šta će biti na ulici šest meseci unapred", izjavila je u intervjuu za Vanity Fair. Tako se to radi.

Grease

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 3)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 4)

"Grease" ne samo da je pomerio granice žanru mjuzikla, on je i postavio neke modne norme - od sportske garderobe do midi suknji, infiltrirajući se u pop kulturu kao nijedan film ranije. Ko može da se seti perioda kada Sandy i Danny nisu bili sinonimi za kožne jakne? Tu su, naravno, i crne helanke sa visokim strukom, ali i ružičasta boja za koju nam je ovaj film pokazao da je nose i badasses. Kostim u filmu je personifikacija američke srednje škole u malom gradu, a mi i danas navijamo za Americana stil.

Mean Girls

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 5)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 6)

On Wednesdays we wear pink -  samo je jedna od nekoliko modnih zapovesti koje nam je ovaj kultni film ostavio u nasleđe, dok ikonični "Mean Girls" komadi poput trenerki od velura i kariranih minića doživljavaju svoju renesansu pod Girly Preppy estetikom. Na TikToku trendinguje hiper-ženstvenost, a kreatorke pozivaju da uzmemo najbolje i najzabavnije aspekte mode 2000-ih i učinimo je inkluzivnom na sve načine kojih tada nije bilo.

The Craft

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 7)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 8)

"We are the weirdos, mister." Ovaj film bio je preteča goth-a koji ponovo kuca na velika vrata. Edgy, grunge estetika i crna boja kao zamena za pretty pink talas. Danas ovo možda ne znači biti čudan, ali svakako znači biti svoj uprkos diktirajućoj Valentino roze nijansi i trendovima "u boji".

Heathers

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 9)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 10)

Iako je "Clueless" najcitiraniji film u modnom smislu, "Heathers" je zapravo bio njegova preteča. On oslikava pravi stil osamdesetih, naramenice, plisirane suknje i hulakopke u boji. Jezikom estetike, ovo bi se danas zvao girl politics core. Poruka je da ako već ne morate da nosite nametnutu uniformu, furajte svoju. Autentičnost svakako nikada neće izaći iz mode.

Romy And Michele's High School Reunion

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 11)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 12)

Iako tehnički nije reč o teen filmu, "Rommy and Michelle's High School Reunion" nije mogao da zaobiđe ovu listu, budući da je reč o nepresušnom modnom izvoru. Kožni trenč mantili, šljokičave haljine, perje... da li pričamo o devedesetima ili 2023?! Ako pogledate oko sebe, primetićete da se svi oblače kao Rommy i Michele, jer to rezonuje sa idejom o razvijanju ličnog stila, čak i kada on "krši pravila" i ide protiv onoga što je u trendu, odnosno baš onako kako treba.

Juice

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 13)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 14)

Dukserice sa kapuljačom, preko teksas jakna i nezaobliazni zlatni lančić - ne, ne pričamo o Instagramu devojke minimalističke estetike, to je ono što je Tupac ostavio u modno nasleđe filmom "Juice". Ovo je jedno od retkih ostvarenja iz tog perioda gde je fokus na muškoj modi i utoliko je njegova vrednost u tom smislu dragocenija.

Cry-Baby

Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 15)
Ovi tinejžerski filmovi servirali su nam stilove koji nikada neće izaći iz mode (фото 16)

Bela majica i kožna jakna su klasici bez roka trajanja i baš onako kako volimo da pamtimo Johnnya Deppa pre novog Johnnya Deppa. "Biti poseban, slobodan i samo svoj"  i ako pitate Traci- too hot to handle - a čini nam se da je upravo to jedna od najvrelijih Insta krilatica fashion devojaka danas.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor