Pretraga

Pamela \"A Love Story\" je prosečan dokumentarac koji svi treba da pogledaju

Pamela "A Love Story" je prosečan dokumentarac koji svi treba da pogledaju

Tekst: Manda Javorina

Foto: Press

Scenario: na moru si, telefon ti je u fijoci i to da je umrla kraljica Elisabetha si čula satima nakon što je vest objavljena, a osoba sa kojom si ima temperaturu već drugi dan. Nema veze, svejedno uživaš, plivaš i sunčaš se na krovu ali ne ideš po pustim plažama i ne gledaš smehotresne rijaliti emisije na RTL-u na koje otkidate u duetu. Šta radiš u 10 uveče? Uzmeš da gledaš seriju "Pam & Tommy". Sa slušalicama, ofc. E, sad, pogađate da se ova priča zaista odigrala, a jedan njen životno nebitan deo jeste i taj da nisam stigla od polovine treće epizode, uprkos tome što je Lily Jones stvarno skinula Pamelu 1 na 1 (ili, bar, predstavu koju o Pameli iz tog perioda kolektivno imamo).

Dakle, serija nije baš da valja. Iskreno, ni ovaj novi dokumentarac na Netflixu "Pamela, a Love Story" nije nikakvo remek-delo. Zašto onda pišem o njemu? Ne, nisam počela da vijam klikove. Iako je prosečan, verujem da nije loše pogledati ga.

Razloga je nekoliko.

Za početak, ovo je slučaj tale as old as time ali nije bajka. U istoj predstavi igraju žene neznane i znane mnogo pre i Marilyn Monroe pa sve do Emily Ratajkowski, i iskreno, te priče mi je preko glave. Znate je i sami, iako je mnogi nisu osvestili. Radi se o nepreglednom nizu žena, posebno onih prisutnih u javnosti, na kojima se drugi bogate bez njihovog pristanka. Pamela Anderson nije tu nikakav izuzetak ali je svakako vredna pomena.

Pamela "A Love Story" je prosečan dokumentarac koji svi treba da pogledaju (фото 1)

Parafraziraću nešto što je sama Pam izjavila u dokumentarcu, a to je opšti otpor prema tome da žena "koja se skinula" ima pravo na to da od toga zaradi već da je svi tretiraju kao devojku koja voli da skida i da je, valjda, privilegija da svet nad njom balavi i šta će joj, zaboga, više? Zanimljivo je da niko nema ništa protiv da muškarci u celom nizu oko nje zarađuju preko njenih leđa (grudi, guze, čega god). Taj profit je opravdan. Zanimljivo je i to da ovakav stav imaju i žene i muškarci, a da su žene vrlo često radikalnije u svojim stavovima. Ne znam da li je uzrok toga samo činjenica da nas često uče kako nas druge žene ugrožavaju i da im je uvek na pameti da nam "ukradu muža", pa makar bile i na netu i ne znale da taj naš poslovični muž uopšte postoji. To mi zvuči banalno, ali ne znači da nije istina.

"Pamela, a Love Story" je pokušaj jedne žene da preuzme kontrolu nad situacijom u kojoj je istovremeno i glavni akter i objekat ali i da, na neki način, uzvrati udarac.

Serija o slavnom porniću nije bila nikakva tajna. Ni u javnosti, a sigurno ne ni u samoj industriji. Pamela Anderson znala je šta (joj) se sprema. Znala je da opet neko pokušava da zaradi na njenom home videu, na praktično isti način kao i u prvom krugu, odnosno bez njenog pristanka. Potpuno je nebitno što je pristala da ga snimi. Ako mene pitate, neka baci prvi kamen... Poenta je u tome da su drugi ljudi obrnuli milione preko tog snimka, da je on bio presedan (čak iako je danas poprilično vanilla u poređenju sa gomilom drugih stvar koje svakodnevno gledamo), da se Pamela žestoko borila za pravdu i da joj je ista, na žalost, bila nedostižna. Onda joj je u nekom momentu, nakon tipa dvadeset godina, stigla vest da će sve da se ponovi. Samo što je drugi krug perfidniji i poganiji pošto je upakovan u legit projekat. Ma koliko se radilo o zvaničnoj seriji u kojoj se ne prikazuju delovi originalnog pornića, da se ne lažemo, taj pornić - ne čak ni Pamela sama - igra u tom ostvarenju glavnu ulogu i njegova je najjača karta.

Da sam na Pamelinom mestu, iskočila bih iz kože od besa, muke i nemoći. Pamela je odlučila da ne bude nemoćna. Zato je relativno loš kvalitet njenog dokumentarca suštinski nebitan. Bitno je - i to iz sveg glasa pozdravljam - to što konačno Pamela kontroliše njegov narativ.

Pamela "A Love Story" je prosečan dokumentarac koji svi treba da pogledaju (фото 2)

Pa šta ako je jednostran, romantizovan i (ne)ozbiljno editovan? Gotovo svi Netflix dokumentarci to jesu. Kadrovi su predugi i praznjikavi? Ne smeta mi što u nedogled seče ruže i stavlja ih u vazu. Neka je. I pored sve tehničke manjkavosti, Pamela u svom dokumentarcu uspeva da proviri kao ljudsko biće, nešto što joj do sada nije bilo dozvoljeno. 

Činjenica da je iz svega uspela da izvuče i ulogu na Brodveju takođe mi ne smeta iako nije nikakva tragično zanemarena glumačka gromada. Danas je stigla vest da će dobiti i svoju emisiju o kuvanju (veganskom, razume se) na kanadskoj Food Network. Pamela Pamela Anderson se prvi put u životu izborila za mesto vozača u tom svom životu. I to zaslužuje poštovanje. Zato stojim iza svog Netflix "klika". Predlažem i vama da učinite isto.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor