Pamela „A Love Story“ je prosečan dokumentarac koji svi treba da pogledaju

    06.02.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/pamela_cover.jpg

    Scenario: na moru si, telefon ti je u fijoci i to da je umrla kraljica Elisabetha si čula satima nakon što je vest objavljena, a osoba sa kojom si ima temperaturu već drugi dan. Nema veze, svejedno uživaš, plivaš i sunčaš se na krovu ali ne ideš po pustim plažama i ne gledaš smehotresne rijaliti emisije na RTL-u na koje otkidate u duetu. Šta radiš u 10 uveče? Uzmeš da gledaš seriju „Pam & Tommy“. Sa slušalicama, ofc. E, sad, pogađate da se ova priča zaista odigrala, a jedan njen životno nebitan deo jeste i taj da nisam stigla od polovine treće epizode, uprkos tome što je Lily Jones stvarno skinula Pamelu 1 na 1 (ili, bar, predstavu koju o Pameli iz tog perioda kolektivno imamo).

    Dakle, serija nije baš da valja. Iskreno, ni ovaj novi dokumentarac na Netflixu „Pamela, a Love Story“ nije nikakvo remek-delo. Zašto onda pišem o njemu? Ne, nisam počela da vijam klikove. Iako je prosečan, verujem da nije loše pogledati ga.

    Razloga je nekoliko.

    Za početak, ovo je slučaj tale as old as time ali nije bajka. U istoj predstavi igraju žene neznane i znane mnogo pre i Marilyn Monroe pa sve do Emily Ratajkowski, i iskreno, te priče mi je preko glave. Znate je i sami, iako je mnogi nisu osvestili. Radi se o nepreglednom nizu žena, posebno onih prisutnih u javnosti, na kojima se drugi bogate bez njihovog pristanka. Pamela Anderson nije tu nikakav izuzetak ali je svakako vredna pomena.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1675784574609295.jpg

    Parafraziraću nešto što je sama Pam izjavila u dokumentarcu, a to je opšti otpor prema tome da žena „koja se skinula“ ima pravo na to da od toga zaradi već da je svi tretiraju kao devojku koja voli da skida i da je, valjda, privilegija da svet nad njom balavi i šta će joj, zaboga, više? Zanimljivo je da niko nema ništa protiv da muškarci u celom nizu oko nje zarađuju preko njenih leđa (grudi, guze, čega god). Taj profit je opravdan. Zanimljivo je i to da ovakav stav imaju i žene i muškarci, a da su žene vrlo često radikalnije u svojim stavovima. Ne znam da li je uzrok toga samo činjenica da nas često uče kako nas druge žene ugrožavaju i da im je uvek na pameti da nam „ukradu muža“, pa makar bile i na netu i ne znale da taj naš poslovični muž uopšte postoji. To mi zvuči banalno, ali ne znači da nije istina.

    „Pamela, a Love Story“ je pokušaj jedne žene da preuzme kontrolu nad situacijom u kojoj je istovremeno i glavni akter i objekat ali i da, na neki način, uzvrati udarac.

    Serija o slavnom porniću nije bila nikakva tajna. Ni u javnosti, a sigurno ne ni u samoj industriji. Pamela Anderson znala je šta (joj) se sprema. Znala je da opet neko pokušava da zaradi na njenom home videu, na praktično isti način kao i u prvom krugu, odnosno bez njenog pristanka. Potpuno je nebitno što je pristala da ga snimi. Ako mene pitate, neka baci prvi kamen… Poenta je u tome da su drugi ljudi obrnuli milione preko tog snimka, da je on bio presedan (čak iako je danas poprilično vanilla u poređenju sa gomilom drugih stvar koje svakodnevno gledamo), da se Pamela žestoko borila za pravdu i da joj je ista, na žalost, bila nedostižna. Onda joj je u nekom momentu, nakon tipa dvadeset godina, stigla vest da će sve da se ponovi. Samo što je drugi krug perfidniji i poganiji pošto je upakovan u legit projekat. Ma koliko se radilo o zvaničnoj seriji u kojoj se ne prikazuju delovi originalnog pornića, da se ne lažemo, taj pornić – ne čak ni Pamela sama – igra u tom ostvarenju glavnu ulogu i njegova je najjača karta.

    Da sam na Pamelinom mestu, iskočila bih iz kože od besa, muke i nemoći. Pamela je odlučila da ne bude nemoćna. Zato je relativno loš kvalitet njenog dokumentarca suštinski nebitan. Bitno je – i to iz sveg glasa pozdravljam – to što konačno Pamela kontroliše njegov narativ.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1675784391040512.png

    Pa šta ako je jednostran, romantizovan i (ne)ozbiljno editovan? Gotovo svi Netflix dokumentarci to jesu. Kadrovi su predugi i praznjikavi? Ne smeta mi što u nedogled seče ruže i stavlja ih u vazu. Neka je. I pored sve tehničke manjkavosti, Pamela u svom dokumentarcu uspeva da proviri kao ljudsko biće, nešto što joj do sada nije bilo dozvoljeno. 

    Činjenica da je iz svega uspela da izvuče i ulogu na Brodveju takođe mi ne smeta iako nije nikakva tragično zanemarena glumačka gromada. Danas je stigla vest da će dobiti i svoju emisiju o kuvanju (veganskom, razume se) na kanadskoj Food Network. Pamela Pamela Anderson se prvi put u životu izborila za mesto vozača u tom svom životu. I to zaslužuje poštovanje. Zato stojim iza svog Netflix „klika“. Predlažem i vama da učinite isto.

    Saznaj više:
    Povezani članci: