Pretraga

Penélope Cruz ekskluzivno za BURO. otkriva kakav je osećaj osvojiti nagradu za Najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji

Penélope Cruz ekskluzivno za BURO. otkriva kakav je osećaj osvojiti nagradu za Najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji

Tekst: BURO.

Foto: Press

Legendarna španska glumica, Penélope Cruz, osvojila je prestižnu nagradu za najbolju glumicu u okviru 78. Filmskog festivala u Veneciji, za ulogu u filmu “Parallel Mothers” koji potpisuje Pedro Almodóvar.

Penélope Cruz ekskluzivno za BURO. otkriva kakav je osećaj osvojiti nagradu za Najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji (фото 1)

Na putu osvajanja ove nagrade, Penélope je u stopu pratio i brend Chanel čija je ambasadorka još od 2018. godine i u čijim kreacijama smo navikli da je gledamo kako blista na crvenom tepihu. Ovaj put, na samoj dodeli, nosila je srebrnu čipkanu haljinu šivenu po meri inspirisanu lookom broj 57 iz kolekcije visoke mode za proleće/leto 2020, dok je nakit bio iz kolekcija “Plume 1932” i “Signature Ultime” izrađen od belog zlata i dijamanata.

Sa nama je podelila kako izgleda biti jedna od pobednica Filmskog festivala u Veneciji ali i svoja osećanja vezana za brend Chanel koji ju je pratio na svakom koraku i koji je svaki trenutak učinio još posebnijim.

Penélope Cruz ekskluzivno za BURO. otkriva kakav je osećaj osvojiti nagradu za Najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji (фото 2)

Zašto ste odabrali ovu CHANEL haljinu za ceremoniju zatvaranja u Veneciji? Šta vas je inspirisalo? 

Ova haljina je nešto posebno jer je Virginie Viard kreirala posebno za mene na osnovu jednog od modela iz kolekcije visoke mode za proleće/leto 2020. sa kojim deli sličan materijal, boju i liniju. Istina jeste da je Virginie za mene kreirala dve haljine, od kojih sam jednu nosila na dodeli Oskara 2020, a drugu sam čuvala za neki vrlo poseban događaj. Nisam mogla da zamislim bolji trenutak od na Filmskom festivalu u Veneciji.

Penélope Cruz ekskluzivno za BURO. otkriva kakav je osećaj osvojiti nagradu za Najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji (фото 3)

Kakav je osećaj biti u pratnji Chanel-a tokom celog ovog festivala, od otvaranja svečanosti za premijeru filma “Parallel Mothers”, za premijeru filma “Official Competition” i na završnoj ceremoniji?

Ovaj festival, kada se sve spoji i još uz nagrade Volpi Cup za najbolju glumicu, bio je ostvarenje sna. Sećam se da sam bila tako uplašena kada sam prvi put došla ovamo sa 17 godina sa filmom Bigasa Lune, u kojem je Javier (Bardem) takođe glumio. Da mi je neko tada rekao da ću proživeti tako poseban trenutak u Veneciji jednog dana, poput ovog ove godine, nikada ne bih poverovala. Bilo je neverovatno: sjajne kritike, biti ovde sa prijateljima, videti naporan rad koji su Alberto Barbera i njegov tim uložili kako bi se ovaj festival održao. Zahvaljujući njihovim neverovatnim organizacionim veštinama i trudu, i činjenici da stvari počinju da se vraćaju u normalu, možemo da budemo ovde i da slavimo filmsko stvaralaštvo. Sve to me čini veoma srećnom. Povrh toga: osvojila sam nagradu! Još sam u šoku, i dalje procesuiram vesti. Bila sam jako nervozna tokom svog govora jer mi je pobeda za Pedrov film posebna. Ponovo mi je dao ogromnu priliku ovom ulogom - nagrada stoprocentno pripada njemu. Napravio je remek-delo.

Kakav je osećaj osvojiti nagradu za najbolju glumicu na tako važnom filmskom festivalu?

Ovo je veoma cenjen festival, zapravo najstariji. Ima neverovatnu istoriju, a žiri je bio pun ljudi kojima se divim. Osvajanje ove nagrade za mene je velika stvar, još značajnija jer je to za film mog voljenog Pedra.

Penélope Cruz ekskluzivno za BURO. otkriva kakav je osećaj osvojiti nagradu za Najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Veneciji (фото 4)

Izjavili ste koliko vam je bilo važno da predstavite film Pedra Almodovara u Veneciji. Zašto ovu svoju ulogu smatrate jednom od svojih najlepših uloga, ako ne i najlepšom do sad?

To je jedna od najsloženijih i najizazovnijih uloga koje sam ikada imala. Toliko mi je draga. U ovom filmu ima toliko majki i nijedna od njih nije savršena. Dopada mi se što je Pedro stvorio likove na takav način da ne možete suditi o bilo kojem od njih. Billy Wilder je rekao: “Niko nije savršen.” Svi to znamo, ali kada je u pitanju majčinstvo, isto postaje idealizovano. Pedro je pokazao da je istina nesavršena i kao takva prelepa, da zaslužuje da je slavimo i prihvatimo.

Da li biste rekli da je Pedro Almodovar vaša srećna zvezda?

Bila sam nominovana za Oskara za “Volver“ i osvojila nagradu za najbolju glumicu u Kanu, ali Pedro je moja srećna zvezda na mnogo više načina od ovoga. On nije samo reditelj sa kojim radim, on je majstor, prijatelj, on je deo moje porodice. Volim ga. On zauzima važno mesto u mojoj karijeri, ali i životu od moje najradnije mladosti. Uvek je blagoslov kada mi reditelj ovoliko veruje i omogući mi da istražujem stvari koje nikada ranije nisam radila, daleko od onoga što ja jesam, i to mi je Pedro nudio svaki put. Zato mu toliko dugujem i jako sam zahvalna na njegovoj viziji, poverenju i hrabrosti.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor