Preko 180 minuta: Filmovi za koje nikada niste imali vremena

    19.03.2020.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/3satafilmovi-cover.gif

    Najnoviji film Martina Scorsesea “Irac” su, od kad je izašao, svi jedva čekali da pogledaju ali je malobrojnima zaista i stigao na red. Razlog, veoma jednostavan. Traje tri ipo sata (da bude dramatičnije, 209 minuta) a ko i kada ima toliko vremena da gleda jedan jedini film? Obično malo ko, ali sada kako stoje stvari svi. To je trenutno stanje, i kako se čini možemo sebi da priuštimo i „Igre prestola“ od početka, pa zašto ga ne iskoristiti za nešto što inače uvek odlažemo? Iako su i rekapituliranja sezona serija i omiljenih filmova i više nego na mestu, predstavljamo vam i našu listu filmova dužih od 180 minuta za koje konačno imate vremena. Malo legendarnih ostvarenja koje bi bio red ponoviti, malo umetnosti, malo art filma. 

    “The Clock”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584633720798216.jpg

    Trajanje: 24h iliti 1440 minuta

    Čudesni slučaj dvadesetčetvoročasovnog filma “The Clock” koji zapravo uopšte i nije film. A i veoma jeste. Sastavljen je od scena iz drugih filmova, dakle film, ali je zapravo u pitanju video rad i umetnička instalacija umetnika Christiana Marclaya. Ovaj film-video se sastoji od najrazličitih scena, montiranih u 24 časa, iz filmova i serija u kojima se prikazuje sat ili neki drugi oblik računjanja vremena. Sam rad funkcioniše kao stvarno vreme. Počinje u 02:18 kada je i prva scena i sinhronizovan je sa realnim vremenom, što za rezultat ima prezentaciju sinhronizovanog vremena iz minut u minut kroz različite događaje i scene. Bilo koji dan na planeti Zemlji bi mogao da izgleda upravo tako. Marclay je započeo rad na ovom filmu uz pomoć White Cube galerije iz Londona, radio je sa timom na projektu i to tri godine, a rad je premijerno bio predstavljen u istoj galeriji 2010. godine. Naredne godine je osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom bijenalu, i postao obavezno gradivo svim ljubiteljima filma i umetnosti. Rečima Guardiana “Remek delo našeg doba!”.

    „Nimfomanka“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584633721435649.jpg

    Trajanje: I i II deo zajedno 241 minut ili 325 minuta (uncut verzija)

    Iako podeljen u Vol. I i Vol. II, ovaj film je najpreporučljivije gledati odjednom. Poetska priča o životu žene koja sebe predstavlja kao nimfomanku. Joe, protagonistkinju filma jedna večeri pronalazi Seligeman kako pretučena leži na betonu. Odvodi je kući da joj pruži neophodnu pomoć, a Joe počinje da mu prepričava gotovo ceo svoj život i njegove uznemirujuće sadržaje i epizode. Filmovi su podeljeni na sveukupno osam poglavlja tokom kojih Joe kao naratorka svog života, razmršava sve isprepletane događaje kroz niz realnih priča, asocijacija, i iskustava. Opijajuća fotografija, zbog koje sve izgleda prelepo, čak i ono što nikako nije, i dokaz da von Trier čak i kada želi da “odbije” publiku, uspeva da je privuče, a film važi i za nezvanični treći deo Trierove “Depresija trilogije” započete filmovima “Antihrist” i “Melanholija”.

    Sátántangó

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584633799984293.jpg

    Trajanje: 450 minuta

    Jedno od značajnijih ostvarenja art filma, i “slow” filma, „Sátántangó“, koji potpisuje mađarski režiser Béla Tarr, zasnovan je na knjizi Lászlóa Krasznahorkai. Film prati članove malog, disfunkcionalnog poljoprivrednog kolektiva koji živi u post-apokaliptičnom prostoru nakon pada komunizma i koji se usled novonastale situacije spremaju da napuste svoje selo. Dok se grupa seljaka sprema da tajno sa sobom odnese svu zajedničku zaradu, misteriozna osoba, za koju se dugo smatra da je mrtva, se iznenada vraća u selo, i menja svačiji život zauvek. Sjajna fotografija i film za koje je Susan Sontag rekla da bi ga “sa zadovoljstvom gledala jednom godišnje do kraja svog života”.

    “Magnolija”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584633799746612.jpg

    Trajanje: 188 minuta

    Ono što se obično prvo kaže o ovom filmu jeste da “nije za svakoga” jer su mišljenja podeljena između onih koji ga nazivaju remek delom, obožavaju i vatreno brane, i onih za koje je pretenciozan i na momente bespotrebno hermetičan i konfuzan. Radnja filma je smeštena u jedan dan i sastoji se od niza, na prvi pogled nepovezanih priča, i prvenstveno se bavi čovekovom krhkošću, odnosima, pitanjem slučajnosti, potragom za ljubavlju i smislom. Tom Cruise ozbiljno dobar u svojoj ulozi, kao i Philip Seymour Hoffman koji filmskom svetu ozbiljno nedostaje.

    „Andrej rubljov“

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584633800167064.jpg

    Trajanje: final cut 183 minuta

    Film zbog kog je Tarkovsky ono što je bio, jeste, biće. Podeljen u osam celina sa prologom i epilogom, koji su relativno povezani sa glavnim delom filma. Prati život poznatog ikonopisca, Andreja Rubljova, kroz paralele sa njegovim privatnim životom i sveukupno predstavlja maestralno ispričano putovanje iz 60-ih godina XX veka u Rusiju 15. veka, kao i upoznavanje sa svetom Tarkovskog, njegovim građenjem priče, i sveukupnom filozofijom filma.

    “Prohujalo s vihorom”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584633799505549.jpg

    Trajanje: 224 minuta

    Legendaran. Za red suza i red smeha. Za glumljenje omiljenih delova koje znamo napamet i kutiju maramica. Razmažena južnjačka ljepotica Scarlett O’Hara, šarmantni Rhett Butler, Američki građanski rat, susreti i rastajanja i malo stava koji nam treba- “Misliću o tome sutra. Sutra je novi dan.” Naravno da ste gledali, i naravno da treba opet.

    “Tie Xi Qu: West of the Tracks”

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/03/1584633721779412.jpg

    Trajanje: Trajanje: 551 minut

    Preko devet sati dug film, koji se sastoji iz tri dela. „Rust,“ „Remnants“ i “Rails.“ Tie Xi Qu je sniman tokom dve godine, između 1999. i 2001. na prelazu između milenijuma, i detaljno prikazuje lagano propadanje i devastaciju industrijalnog predgrađa Tiexi u Šenjangu, oblasti koja je nekada bila sinonim za naprednu socijalističku ekonomiju Kine. Sa rastom i širenjem slobodnog tržišta, i okretanju ka drugim industrijama, fabrike u ovom delu su počele da se zatvaraju što je mnoge ostavilo bez posla, a sa tim propadaju i infrastruktura oblasti, društveno uređenje, i svakodnevni život. Tie Xi Qu: West of the Tracks se retko bira za gledanje, zbog svoje dužine, ali sada imate priliku barem da započnete (znači odgledate prva dva-tri sata) jer se mnogi kritičari slažu da je ovo jedan od boljih i važnijih filmova 2000-ih.

    Saznaj više:
    Povezani članci: