Pretraga

Selekcija Katarine Koljević: 4 domaća ostvarenja sa temom nasleđa u Kombank dvorani

Selekcija Katarine Koljević: 4 domaća ostvarenja sa temom nasleđa u Kombank dvorani

Tekst: Vanja Ratković

Kombank dvorana i Filmski centar Srbije su započeli u februaru 2020. godine program “Sala srpskog filma” u okviru kog su svakog dana tri termina u salama Kombank dvorane rezervisana za domaće  igrane filmove i dokumentarce, kao i za manjinske srpske koprodukcije. U fokusu su kako nekomercijalni filmovi tako i filmovi koji nisu imali redovnu bioskopsku distribuciju ali i filmovi čija je distribucija bila davno završena i koje publika nema više priliku da gleda.

Od jeseni 2021. program Sale srpskog filma uređuju članice i članovi portala filmske kritike Filmoskopija. Jedna programska celina (selekcija) traje dve nedelje. Novina je da u okviru programa postoje kratkometražni i srednjemetražni filmovi, jer za njih bioskopska distribucija praktično ne postoji. 

Selekcija Katarine Koljević: 4 domaća ostvarenja sa temom nasleđa u Kombank dvorani (фото 1)

Od 25. novembra do 9. decembra u okviru programa Sale Srpskog filma u Kombank dvorani, na repertoaru će biti domaći filmovi koji se bave temom nasleđa: „Teret“ Ognjena Glavonića, „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić i dva kratkometražna filma „Tranzicija“ Milice Tomović i „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića. Urednica selekcije „Nasleđe“ je Katarina Koljević, rediteljka i članica Filmoskopije, portala filmske kritike u okviru Filmskog centra Srbije.

"Dok se jedni pozivaju na to da smo narod i kultura opterećena nasleđem, drugi pate od manjka našeg nasleđa u kinematografiji, ali činjenica je da je naš odnos prema nasleđu isti kao i prema sećanju − duboko selektivan. Kao i naše osećanje identiteta radi se o temi sa duboko polarizovanim doživljajem u srpskom društvu. Međutim i takav odnos prema nasleđu se može smatrati nečim što nasleđujemo. Nasleđe se prostire po vertikali društvene svesti i obuhvata različite aspekte života.

Pojam nasleđa je složen i označava nekoliko komponenata koje su integralne u njegovom sastavu: lično, porodično, društveno, političko. Ove komponente su gusto isprepletane i direktno utiču jedna na drugu. Naše lično nasleđe uslovljeno je delimično porodičnim nasleđem, dok je ono uslovljeno društvenim koje obrazuje političko nasleđe koje ponovo dolazi u direktnu relaciju sa ličnim nasleđem. Ono što najviše odbacujemo kao nasleđe je upravo onaj deo nasleđa koji nas najviše definiše. Ono što se trudimo da izbrišemo, da zaboravimo, jeste upravo ono što je neizbrisivo u nama", ističe Katarina.

Selekcija Katarine Koljević: 4 domaća ostvarenja sa temom nasleđa u Kombank dvorani (фото 2)

Dokumentarni film „Cinema Komunisto“ Mile Turajlić biće prikazivan od 16 časova. Uvršten u top liste novina Wall Street Journal i Indiewire, kao film koji se ne sme propustiti i proglašen ultimativnim festivalskim filmom Tribeca Film Festivala, ovaj nagrađivani dokumentarac nas vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije, ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije. 

Selekcija Katarine Koljević: 4 domaća ostvarenja sa temom nasleđa u Kombank dvorani (фото 3)

Termin od 17:45 rezervisan je za kratkometražne filmove koji se temom nasleđa bave kroz intimnu prizmu: „Tranzicija“ Milice Tomović i „Poslednja slika o ocu“ Stefana Đorđevića. Priča o tranziciji iz jednog pola o drugi, govori pre svega o jakom osećanju identiteta koje se probija uprkos svemu. Protagonistkinja Jana (Ivana Vuković) se oprašta od svoje porodice i prijatelja, svog nasleđa, sa tajnom koju zna samo njena sestra. Tajna je da se ona pozdravlja i sa svojim biološkim nasleđem, i ne odlazi u Ameriku na postdiplomske studije, već na operaciju promene pola. Baveći se jednom intimnom pričom, autorka tretira društveni portret zemlje na primeru jedne porodice.

Selekcija Katarine Koljević: 4 domaća ostvarenja sa temom nasleđa u Kombank dvorani (фото 4)

„Poslednja slika o ocu“ prati terminalno bolesnog Dušana (Igor Benčina) koji bezuspešno pokušava da pronađe nekoga ko će preuzeti brigu o njegovom sinu Lazi (Marko Matić). Protagonista se bori sa sopstvenim odlaskom, pokušavajući da ga olakša stvarajući uspomene svom sinu. Put kroz opustošenu zemlju u kojoj ima malo ljubavi, kristališe ljubav oca i sina. Ovaj put ostavlja neizbrisiv trag ljubavi i prisustva u životu sina, ali ne poriče prazninu koja ostaje, poput očigledno prevelike jakne koju otac ostavlja svom sinu. Sin će naslediti prazninu, ali će naslediti i sećanja i ljubav, te Đorđević na intiman način razlaže dvojakost pojma nasleđa.

Termin od 18:30 rezervisan je za film „Teret“ Ognjena Glavonića koji prati Vladu (Leon Lučev) koji radi kao vozač kamiona tokom NATO bombardovanja Srbije, 1999. godine. Prevozeći nepoznati teret sa Kosova za Beograd, on prolazi kroz nepoznatu teritoriju, pokušavajući da se snađe u zemlji razorenoj ratom. On zna da će, nakon što obavi posao, morati da se vrati kući i suoči sa posledicama onoga što je učinio.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor