Serija „The Bear“: tenzija, klaustrofobija i omamljujuća živost restoranske kuhinje

    17.08.2022.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/bearrcover.jpg

    Ukoliko na osnovu postera i kratkog opisa na imdbu-u mislite da je ovo samo još jedan pokušaj igrane serije o hrani i zbog toga rešite da preskočite – činite kardinalnu grešku, jer serija The Bear je sve samo ne to. Ali, da krenemo od same priče. Jeremy Allen White, glumac koga verovatno znate iz serije Shameless tumači lik uspešnog kuvara Carmena “Carmy” Berzattoa, koji je radio u nekim od najekskluzivnijih fine dining restorana Njujorka. Međutim, taj luksuzni svet uredno složenih gastronomskih minijatura u seriji gledamo samo kroz flashback scene, s obzirom da priča kreće od trenutka kada se on vraća u Čikago kako bi preuzeo neugledni porodični fast food restoran koji se bavi mahom prodajom sendviča. 

    Pre nego što kliknete play i pustite ovu seriju potrebno da udahnete duboko, jer vožnja koja sledi neće vam dozvoliti ni da trepnete. Od prvih kadrova scenario vas spušta tačno u epicentar tenzije, haosa i klaustrofobije – na sred majušne zamašćene kuhinje u kojoj se sve dešava. Ovde nema mirnih kadrova i neprijatnih tišina, jer sve vrvi od haosa i reči poput najoštrijih noževa seku vazduh koji miriše na zapršku. Uz pozadinske zvukove pečenja mesa odigrava se cela drama između zaposlenih, a atmosferičnost je na toliko viskom nivou da se stvarno osećate kao da se sve to odvija pred vašim očima. Tenzični dijalozi između kuvara, ali i članova porodice, prošarani su sirovim ali ukusnim kadrovima hrane koja verno prati sirovost i realnost događanja. Serija prikazuje život na frontu u kuhinji restorana – hitnost, napetost, pojačane emocije, dranja i znoj. Upozoravamo da serija nikako ne nudi  opuštajuće iskustvo gledanja na kakvo ste možda navikli gledajući ostala dokumentara i igrana ostvarenja o kuvanju. Umesto toga čeka vas anksiozni vrtlog rasprava i brisanja radnih površina koji će vam se poigrati sa umom. Jedna epizoda pri kraju sezone se čak sastoji od jednog take-a i podrazumeva kameru koja nemirno korača kroz različite kuhinjske prostorije dok se porudžbine gomilaju i svi počinju da se okreću jedni protiv drugih.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2022/08/1660742134551834.png

    Osim glavnog lika i sjajnog performansa Jeremy Allen Whitea i glumci koju se se našli u ostalim ulogama značajno doprinose građenju autentične atmosfere. Režiju potpisuje Christopher Storer, koji je bio zadužen za Ramy i Eighth Grade. Tu je Ebon Moss Bachrach, koga se možda sećate iz serije Girls gde tumači lik muzičara Desija koji ostvaruje vezu sa Marnie. U ovoj seriji Ebon je Richie, najbolji prijatelj Carmijevog brata, koji je primarno držao restoran i izvršio samoubistvo. Značajno otkrovenje za mene je glumica Ayo Edibiri, američka komičarka, autorka i glumica koja je zauzela važno mesto u kuhinji kroz lik Sydney, ambiciozne devojke koja puna entuzijazma pristupa angažovanju u restoranu. 

    Još jedan od kvaliteta ove serije je razbijanje mita o usamljenom geniju-kuvaru kakav se najčešće predstavlja na ekranima i suočavanje sa toksičnim maskulinitetom koji je često član posade u kuhinjama koje su prepune muškaraca. Umesto da pruži predstavu sebičnog genija kuvara koji zlostavlja svoje zaposlene, Carmy nudi nešto drugo. On je sam prošao kroz sadističko maltretiranje starijeg Šefa, i teži da stvori kulinarsko radno mesto koje se ne vrti oko jednog diktatora. U isto vreme je ranjiv, besan, tužan i maestralan u tom performansu.

    Zašto bi trebalo da pogledate seriju koja je nabijena stresom? Zato što je ovo zasigurno prva serija i uopšte kinematografsko delo posle određenog vremena tokom kog ćete osećati nešto u punom smislu te reči. Živost likova, atmosfere i celokupnog scenarija čine da ovu seriju pratite sa punom pažnjom, nabijeni iščekivanjem i osećajem. Osetićete njen miris, mast kuhinje, umor likova, iščekivanje gladnih klijenata i u tome je glavna lepota serije The Bear – njena živost, originalnost i intezitet kojim prožima sva čula. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: