Pretraga

Sharon Stone: Povratak lavice u džunglu

Sharon Stone: Povratak lavice u džunglu

Tekst: Jordan Cvetanović

Kada je čula da u novoj ulozi mora da nosi majmuna na ramenu koji joj se penje na glavu u svakoj sceni, mislila je da se neko šali s njom i da ponovo pokušaju da od nje naprave jeftinu senzaciju o čemu će svi pričati. Pokušala je da tu malenu životinju zamenim nečim mnogo seksipilnijim i opasnijim, na primer, leopardom, međutim Ryan Murphy, kreator Netflix spektakla “Ratched”, bio je neumoljiv, insistirajući da je to maleno čudovište prati u stopu, jer upravo takvu rolu je pisao samo za nju - Sharon Stone.

Sharon Stone: Povratak lavice u džunglu (фото 1)

Nije ovo prvi put da se ova karakterna diva čeličnog karaktera vraća na male ekrane, nakon moždanog udara 2001. kada je u potpunosti izgubila moć govora i kada joj je beskompromisni Holivud rekao zbogom. Čuvena glumica koju svi neopravdano i isključivo pamte po nekoliko sekundi prekštanja nogu u policijskoj stanici, obučenoj kompletno u belo, u filmu iz 1992. godine “Niske strasti”, povratila je svoju snagu provokativnom ulogom u zanimljivim projektom Stevena Soderbergha “Mosaic”, koju su obožavaoci mogli da prate i putem aplikacije na telefonu. Niko nije očekivao da će jedna tako nepretenciozna serija u HBO produkciji proći toliko zapaženo, da uopšte ne čudi kako se njeno ime ponovo našlo na casting listi još jednog potencijalnog TV bestselera, kao što je to priča koja stoji iza “Ratched”.

Sharon Stone: Povratak lavice u džunglu (фото 2)

Prazna priča puna bizarnih detalja

Na prvi pogled, to uopšte nije bila loša ideja, tačnije uzimanje lika zle medicinske sestre Louise Fetcher iz psihijatrijske bolnice u Oregonu smeštene u film “Let iznad kukavičijeg gnezda”, kao polaznog plota obećavala je milionsku gledanost, u čemu je svakako uspela. Kreatori ove serije poznati su po svojoj ekstravagantnoj prirodi koja je sklona preterivanju, što im je i omogućilo da stvore glamurozni lik konvencionalno lepe žene sa frizurom iz četrdesetih i fabuloznom art direkcijom koja podseća na najumiveniji editorijal set iz modnog časopisa. Njihov stil, sklon nasilju i eskplicitnim scenama užasa, ako je verovati strogim TV kritičarima, ovog puta je podbacio, s obzirom da je priča o medicinskoj sestri i njenim pacijentima u sasvim drugom planu, gotovo prazna, u pokušaju da se publika šokira temama kao što su latentni homoseksualizam, nasilno vaspitanje i komplikovani porodični odnosi na ivici krvavog obračuna. Međutim, sve mane ovog uspešnog formata, učinile su, kako to obično biva, da neke sporedne uloge, poput Sharon Stone, zablistaju u punom sjaju, preteći da u potpunosti pokupe sve aplauze, po čemu ćemo možda i pamtiti ovaj serijal. Sada, sa već 62 godine, može da računa da je prešla u kategoriju karakterne glumice, da može da odahne, u smislu da je publika više ne posmatra kao običan seks simbol ledene plavuše. Kako sama priznaje, što više stari, njene bore bolje izgledaju na manjem, TV ekranu, nego na bioskopskom platnu, koje je jednom prilikom uporedila sa veličinom autoputa na svom čelu.

Sharon Stone: Povratak lavice u džunglu (фото 3)

Diamonds are a girl’s best friend

Nikad ranije nije radila sa Murphijem, ali “Ratched” ju je zainteresovao već na prvi loptu kada je shvatila da treba da odigra karakter Lenore Osgood, majke koja je patološki zaljubljena u osvetoljubivog sina. Neverovatno je koliko se dobro snalazi u žanru napete melodrame koja više liči na Douglasa Sirka nego na Ken Keseya, što nju lično neverovatno uzbuđuje. Njena pojava u ambijentima mentalne bolnice, škripavih motelskih soba, ali i poznatog Beverly Hills imanja “Dawnridge”, čuvenog holivudskog scenografa i dizajnera nakita Tonyja Duquettea, čine da serija bude upamćena upravo po toj izvanrednoj interpetaciji lepeze bizarnih likova kao što je njen. Još iz vremena kada je bila kandidovana za Oskara, za ulogu u filmu “Casino”, glamurozan život, dijamanti i krzno postali su na neki način sinonim njenog lika i dela. Jednostavno, ona zna kako se uzali u kadar, a kako se iz njega izlazi.

Sharon Stone: Povratak lavice u džunglu (фото 4)

S obzirom da jednu od sličnih epizodnih uloga maestralno tumači i Synthia Nixon, nakon vesti da se Kim Cattrall zauvek povlači iz pregovora za bilo koji nastavak sage “Sex&City”, počeli su da kruže tračevi da bi idealna zamena za nju upravo bila Sharon Stone. To bi zaista bio revolucionarni obrt u svetu popularne kulture, ali i još jedna mogućnost da se jasno stavi do znanja kako žene i u ozbiljnim godinama mogu izazovno da prekrštaju svoje noge, a da to nikako i nužno ne znači “da” i da su u pitanju laki komadi za površna tumačenja.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor