Pretraga

U Beogradu počinje festival španskog filma, ovo su naše preporuke

U Beogradu počinje festival španskog filma, ovo su naše preporuke

Tekst: BURO.

Već dvanaestu godinu za redom, Institut Servantes, organizuje svoj dobro poznati festival Španski metar, kom se uvek s razlogom radujemo. Ovogodišnje izdanje festivala, podeljeno je na tri celine od kojih je prva posvećena španskoj rediteljki Pilar Miró, koja je uz Josefinu Molina i Ceciliu Bartolomé jedna od rediteljki koje su obeležila špansku kinematografiju u drugoj polovini XX veka, i na čiji doprinos Festival želi da skrene pažnju. U sličnom maniru osvetljavanja, slušanja ženskog glasa, i vrednovanja doprinosa rediteljki Španski metar nastavlja sa tradicijom koju neguje od 2010. godine, a to je zaseban ciklus "Ženski ugao" i obuhvata filmski program novije produkcije koje potpisuju autorke. Poslednja celina je "Savremeni film" koji locira, istražuje, i preispituje probleme savremenog čoveka, otvarajući pitanja sa kojima se svi suočavamo u 21. veku, u stvarnom životu i svakodnevnici, kao i protagonisti na ekranima.

U Beogradu počinje festival španskog filma, ovo su naše preporuke (фото 1)

Tačno je da kišni dani nisu baš omiljeni nikome, pogotovo ako je ovakva kiša, i to danima i to u maju, ali prilična uteha je to što je ovakvo vreme idealno za čitanje i gledanje filmova. A ukoliko ti filmovi podrazumevaju istraživanje novih naslova, i svojevrsno putovanje za suncem kroz toplije krajeve i Španiju, Meksiko, Kolumbiju, Argentinu, Peru, onda se može reći da nam ovakvo vreme čak ide i u prilog.  Pogledajte našu listu omiljenih naslova i pravac u bioskope.

"Beltenebros" 

"El Perro del Hortelano" (Vrtlarev pas)

"Gary Couper que estas en el cielo..."(Gari Kuperu koji si na nebesima...)

"Carmen y Lola" (Karmen i Lola)

"Con el Viento" (Uz vetar)

"El Autor" (Autor)

"Mamá" (Mama)

"Una vez" (Jednom...)

"Cafe para llevar" (Kafa za poneti)

"Lucrecia" (Lukrecija)

Festival traje od 15. do 27. maja u Beogradu (Dom Omladine, Dvorana Kulturnog centra i Jugoslovenska kinoteka) i od 3. do 7. juna u Novom Sadu (Kulturni Centar).

U Beogradu počinje festival španskog filma, ovo su naše preporuke (фото 2)

 

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor