U novoj sezoni Stranger Things, glavnu ulogu igra – muzika!

    07.06.2022.
    RECOMMENDED

    Wow! Kakva sezona, a još je nismo ni celu odgledali. Četvrta sezona serije Stranger Things nadmašila je naša očekivanja, koja su zbog prethodnih epizoda bila visoka. Sudeći po komentarima i kritikama, ova sezona rangirana je po kvalitetu odmah nakon prve, koja je učinila da potpuno odlepimo za bandom klinaca koja kroz autentičnu atmosferu nostalgičnog omaža nerd kulture istražuje misterije.

    Glavni protagonisti su porasli i pratimo ih kao nespretne tinejdžere i u tome su neodoljivi. Ali osim njihovog sazrevanja, čini se da pratimo sazrevanje celog scenarije i priče koja je najslojevitija do sad, a budimo iskreni i najstrašnija, što joj daje posebnu draž. Međutim osim sjajnih glumaca, čudovišta, i naravno Nikole Đurička koji je oduševio ne samo domaću publiku već i Stevena Kinga lično koji je izjavio na Twitter-u da „obožava tog lljigavog Yurija i da on zaslužuje seriju za sebe“, ono što je ostavilo poseban pečat je – muzika. Sjajan soundtrack je nešto što ovu seriju krasi od samog početka, ali, kako ne bismo spojlovali onima koji sezonu nisu gledali – ovde muzika nije samo ukras i nije tu samo da gradi atmosferu, već igra jednaku ulogu kao i sami glumci. 

    Na listi nostalgičnih hitova među kojima su se našli Psycho Killer Talkng Heads-a, Rock me Amadeus – Falcoa, California Dreamin i mnoge druge kultne tema, ali se među njima ipak izdovojila jedna pesma sa već ikoničnim statusom, a to je Kate Bush i Running up that hill. Ovaj hit je 1985. godine kada je nastao zauzeo treće mesto na UK Charts, da bi danas, 36 godina kasnije zbog korišćenja u ovoj seriji proživeo svoju drugu renesansu. Naime, posle emitovanje epizode sa ovom pesmom, njen broj slušanja je enormno skočio, a u periodu od samo nekoliko dana više od 500 000 videa na TikToku je iskoristilo baš ovu temu. 

    @sloopyflooop #strangerthings #katebush ♬ Running Up That Hill (A Deal With God) [2018 Remaster] - Kate Bush

    Kate Bush, koja nije sklona medijskom poljavljivanju, oglasila se povodom ovog fenomena i rekla da je pesma zahvaljujući seriji i njenim fanovima dospela na osmo mesto UK Chart-a. „Ovo je veoma uzbuljivo, hvala vam i ne mogu da dočekam nastavak sezone u julu“, napisala je na svom sajtu. 

    Nora Felder, koja je supervizorka serije za muziku, izjavila je da joj je bila potrebna neka jaka muzička numera koja će reflektovati složeno stanje i unutrašnje borbe kroz koje prolazi Max. Ona je takođe navela da su znali da je Kate dosta selektivna kada su prava na njenu pesmu u pitanju, tako da su morali detaljno da joj objasne na koji način će se koristiti. Međutim, ispostavilo se da je sama pevačica veliki fan serije. „Tekstovi Kate Bush mogu značiti veoma različite stvari različitim ljudima. Suočen sa Maxinom bolnom izolacijom i otuđenjem od drugih, „dogovor sa bogom“ mogao bi da odrazi Maxino implicitno uverenje da joj samo čudo neverovatnog razumevanja i pokazivanja podrške može pomoći da se popne na brdo života pred njom. U njenoj situaciji, potreba za ’dogovorom s bogom‘ se možda metaforički može shvatiti kao očajnički vapaj za ljubavlju – da se manifestuje izuzetno razumevanje i podrška koja joj je potrebna dok se oseća tako bolno sama“, objasnila je ona.

    Pametan i precizan odabir pesme za jednu od najvažnijih scena u seriji uradio je ne samo da ta scena izgleda besprekorno intenzivno i emotivno, već je i dokazao da zaista postoji nešto što je vanvremenska muzika i beskonačni hit. Nešto što je toliko lepo, kvalitetno, melodično i intimno, da zauvek dudnji u našim ušima, grlu i srcu. 

    Saznaj više:
    Povezani članci: