U slavu muzike: Filmovi o muzičarima koji se moraju naći na vašoj watch listi (ukoliko već nisu)

    01.03.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/Cover_filmovi.gif

    Ukoliko ste ljubitelj muzike, onda morate pogledati neka od ostvarenja sa naše liste ultimativnih muzičkih filmova. Od kompozitora iz 18. veka do rock, soul i hip-hop legendi, ovo su najveće priče o muzičarima i muzičarkama koje su vladale malim i velikim ekranima.

    I’m not there (2007)

    Kako objediniti život Boba Dylana, jednog od najvećih shapeshiftera u istoriji rock muzike, u jednom filmu? Reditelj Todd Haynes je to uradio na vrlo inovativan način – Dylana glumi sijaset glumaca, od Cate Blanchett i Richarda Gerea do Heatha Ledgera i Christiana Balea. “I’m Not There” je uzbudljivo ostvarenje koje pobuđuje radoznalost na jedan atipičan biografski prikaz. Radnja se ne odvija hronološki i tu, između ostalog, i leži vrednost filma. U žanrovskom kontekstu predstavlja miks stilova – od vidnog uticaja Godarda i Fellinija do revizionističkih vesterna iz “70-ih. Što je najbitnije, film odaje počast velikom muzičaru i tekstopiscu kroz frakturisan i briljantan prikaz njegovog upečatljivog životnog puta.

    Elvis (2022)

    “Kralja” rock’n’rolla u filmu Buza Luhrmanna savršeno je portretisao mladi Austin Butler, za koga mnogi već najavljuju da će odneti Oskara za najbolju glavnu ulogu. Poznat po maničnim smenama kadrova i priče, Buz Luhrmann ni ovaj put nije odstupio od svog autorskog izraza. Film “Elvis” istražuje život i muziku Elvisa Presleyja, viđenog kroz prizmu komplikovanog odnosa koji je imao sa svojim menadžerom, Pukovnikom Tomom Parkerom (Tom Hanks). Prikazana kroz period od preko 20 godina, ova priča prati Elvisov uspon do slave i popularnosti do tada neviđenih razmera, sa društvenim i političkim pejzažem Amerike tog doba.

    Amadeus (1984)

    Kultni film Miloša Formana “Amadeus” zasnovan je na predstavi Peter Shaffera. Film govori o navodnom rivalstvu između najvećeg kompozitora svih vremena Wolfganga Amadeusa Mozarta (Tom Hulce) i njegovog savremenika Antonija Salierija (F. Murray Abraham). Već ostareli Salieriji kroz flešbekove govori o svom tužnom životu, zamerajući Mozartu njegov hedonističkog načina života i zavideći mu na neospornom talentu. Veoma religioznog Salierija postepeno proždire ljubomora i postaje opsednut Mozartovom propašću, što ga dovodi do lukavog plana koji će imati strašne posledice po obojicu. Ova tročasovna kostimirana drama odnela je osam Oskara, uključujući i onaj za najbolji film. Ukoliko već niste, obavezno pogledajte ovaj film.

    What’s love got to do with it (1993)

    Film „What’s love got to do with it“ zasnovan je na autobiografiji jedne od najvećih ikona soula– Tine Turner, koju tumači Angela Bassett. Priča prati njene početke, kada se u crkvenom horu u Tenesiju zaljubila u pevanje; te njeno preseljenje u Sent Luis gde nastavlja karijeru i upoznaje harizmatičnog Ike Turnera (Laurence Fishburne) koji će joj pomoći da uspe. Ovo je priča o Tininom usponu do slave, ali i tome kako je stekla hrabrost da se oslobodi svog nasilnog muža Ikea. I Angela Bassett i Laurence Fishburne su s pravom zaradili nominacije za Oskara za najbolju glumicu i glumca.

    The Doors (1991)

    Početkom “90-ih dobili smo još jedno sjajno ostvarenje u domenu muzičkih biografija. Reditelj Oliver Stone prikazao je Jima Morrisona u grandioznom rock svetlu sa Val Kilmerom u glavnoj ulozi. Klimeru je ovo možda i uloga života, kada je kao “Lizzard king” briljirao, predstavljajući Morrisona kao oličenje hedonizma Los Anđelesa iz “60-ih. Njegov Morrison je i herojski i smešan lik, pun autodestrukcije, jednako koliko i poezije. Film prati priču nakon Morrisonovog psihodeličnog iskustva, zajedno sa ostalim članovima benda “The Doors” u kalifornijskoj pustinji. Oni kreću sa nastupima po Los Anđelesu i brzo postaju senzacija. Kada Morrison počne da zanemaruje svoje muzičke obaveze i svoju devojku Pamelu (Meg Rayan), zbog zavisnosti i zavodljive ali opasne Patriciae (Kathleen Quinlan), članovi benda postaju zabrinuti za svog frontmena.

    Straight Outta Compton (2015)

    Jedan od najvećih hip-hop filmova, pored 8 Miles sa Eminemom, “Straight Outta Compton” autorizovana je biografija pionira ovog žanra. Radnja je smeštena u 1998. godinu, kada je novi rep sastav N.W.A. revolucionarizovao muziku i pop kulturu, zauvek utičući na hip-hop. Njihov prvi studijski album pod nazivom “Straight Outta Compton” izazvao je kontroverze svojim brutalno iskrenim prikazom života u južnom Los Anđelesu. Uz smernice svog menadžera Jerry Hellera, članovi benda Ice Cube (O’Shea Jackson Jr.), Dr. Dre (Corey Hawkins), Eazy-E, DJ Yella i MC Ren krče svoj put u muzičkoj industriji, stečući slavu, bogatstvo i svoje mesto u istoriji.

    Ray (2004)

    Jamie Foxx je genijalan kao Ray Charles, za čiju ulogu je osvojio i Oskara. Priča prati Charlesov život tokom “50-ih i “60-ih kada je bio na vrhuncu slave. Foxx je savršeno portretisao ovog pionira jazza, soula i rhythm’n’bluesa; od njegovog specifičnog hoda do vokalnih intonacija. Radnja filma počinje od njegovog detinjstva, kada gubi vid i svedoči bratovoj smrti, do njegovog uspona na jazz sceni Sijetla, borbe sa zavisnošću od droge i neverstvom. Pored Foxxa, u filmu su briljirale i Kerry Washington kao Charlesova žena, ali i Regina King kao jedna od njegovih pratećih vokalistkinja i ljubavnica.

    Saznaj više:
    Povezani članci: